Enes Kara'nın babası Mehmet Kara'nın sözleri cemaat yurdu tartışması başlattı

Enes Kara’nın ölümü Türkiye’yi yasa boğdu. Kara’nın kaydettiği videodaki ‘Aile baskısıyla cemaat yurdunda kaldım’ sözleri ise gündem oldu. Baba “Ahiretine faydası olsun istedim. Birkaç ayda alışır dedim” ifadesini kullandı.

Kara’nın çektiği videoda ailesinin zoruyla cemaat yurduna kaldığını belirtmesi tartışma yarattı. Baba Mehmet Kara “Kaldığı yerde sorun yoktu. Birkaç ay kalır sonra alışır dedim. Olaydan sonra durumunu daha iyi anladık. Kimseden şikayetçi değiliz” dedi. Trajik olayın ardından çok sayıda mesaj paylaşıldı. SP Sözcüsü Birol Aydın “Kimse kendini sorumsuz görmesin. Gençlerin bu duruma gelişine seyirci kalmak her açıdan görev ihmali” dedi.

ÜNİVERSİTELİ ENES’İN İNTİHARI CEMAAT YURTLARI TARTIŞMASI BAŞLATTI

Aile baskısıyla kaldığı cemaat yurdunda sorunlar yaşadığını ve gelecek kaygısı taşıdığını söyleyen tıp fakültesi öğrencisi Enes Kara, yaşamına son verdi.

DURUMUNU OLAYDAN SONRA DAHA İYİ ANLADIK

Oğlunun intiharına ilişkin konuşan baba Mehmet Kara “Manevi olarak ahiretine faydası olsun istedim. Ben bu cemaatin 25 yıldır içindeyim. Kaldığı yerde hiçbir sorun yoktu. Birkaç ay kalır sonra alışır dedim. Olaydan sonra durumunu daha iyi anladık” dedi.

Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Enes Kara, kaldığı cemaat yurdunda yaşadığı baskılar ve taşıdığı gelecek kaygısını anlattığı bir videoyu sosyal medyadan yayınladıktan sonra canına kıydı. Aile baskısıyla kaldığı cemaat yurdunun 7’nci katından atlayarak canına kıyan 20 yaşındaki Enes Kara, ardında bıraktığı intihar notunda “Herkes doktorluktan kaçıyor, çünkü mobbing var, uzun süreli nöbetler var, hastadan şiddet görme ihtimali var, köle gibi çalışıyorsunuz, ben böyle bir gelecek istemiyorum” ifadelerine yer verdi.

TELE 1’den Fırat Yeşilçınar’a konuşan Enes Kara’nın babası Mehmet Kara ise vahim olaya ilişkin açıklamada bulundu. Kendisinin de 25 yıldır cemaat içerisinde olduğunu söyleyen Mehmet Kara “Sürekli telefonla oynuyordu. İçine kapanık birisiydi. Fazla konuşmazdı. Çevresiyle falan da konuşmazdı. Videosunu izledim. Kaldığı yer güzel insanların kaldığı yer. Talebelerin kaldığı yer. Orada kalmasını tavsiye ettim. Devlet yurdunda başvuru yapmadık. Durumumuz iyi. Manevi olarak ahiretine faydası olsun istedim. Ben bu cemaatin 25 yıldır içindeyim. Kaldığı yerde hiçbir sorun yoktu. Birkaç ay kalır sonra alışır dedim. Biz kimseden şikayetçi değiliz. Olaydan sonra durumunu daha iyi anladık” ifadelerini kullandı.

Enes’in ölümü Türkiye’nin gündemine otururken cemaat yurtlarına ilişkin tartışmalar yeniden gündeme geldi. Konuya ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden paylaşım yapan İstanbul Byükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Enes’in ölümüne duyduğu üzüntüyü dile getirdi. İmamoğlu, paylaşımında “Çocuklarımızı yıllarca bazı vakıf, dernek, cemaat yurtlarına teslim ettiler. İBB tarihinde ilk kez üniversite yurtlarını bu yüzden hizmete açtık. Enes Kara’nın acı kaybına çok üzüldüm. Gençlerimize daha çok destek olacağız, hiçbir genç kendini yalnız ve çaresiz hissetmeyecek” ifadelerine yer verdi.

‘GENÇLERİN BAĞIMSIZLIĞINI SAĞLAMADAN ÖZGÜR OLAMAYACAĞIZ’

Tıp fakültesi ikinci sınıf öğrencisi Enes Kara’nın intiharı, Türkiye’nin gündemine oturdu. Sosyal medya üzerinden binlerce kullanıcı ‘Pırıl pırıl gençlerimizi çok zor yetiştirip çok kolay kaybediyoruz’ yorumu yapıldı. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da “Bu ülkenin gençleri kendi akılları ve inançları doğrultusunda hareket edebilene dek, onların fikri ve ekonomik bağımsızlıklarını sağlayana dek hiçbirimiz özgür olamayacağız. Çok üzgünüm. Başımız sağ olsun” mesajını paylaştı. Saadet Partisi Sözcüsü Birol Aydın ise “Tıp fakültesinde öğrenim görecek kadar başarılı, fakat henüz 20 yaşındayken hayatını kendi eylemiyle sonlandırma kararı alacak kadar umutsuz Enes’in vefatında hiç kimse kendisini ‘sorumsuz’ görmesin. Gençlerin bu duruma gelmesine seyirci kalmak, geldiğini görememek, hazin süreçleri ve sonuçları engelleyememek, her mekanizma, işleyiş, sistem, kurum ve kuruluş açısından görevi ihmaldir” dedi.

YÜZDE 80 ‘TARİKATLAR YURT İŞLETMESİN’ DİYOR

Enes Kara’nın yaşamına son vermesiyle cemaatlere tanınan haklar ve bu grupların yurt işletebilme yetkisi ülkenin gündemine bir kez daha geldi. Cemaatlere ilişkin MetroPOLL’ün Ekim 2021’de yaptığı ankette “Cemaat ve tarikatların öğrenci yurtları işletmesini doğru buluyor musunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 80,4’ü ‘doğru bulmuyorum’, yüzde 12,6’sı ‘doğru buluyorum’ yanıtını verirken yüzde 7’si fikir belirtmedi. Söz konusu anketin partilere dağılımı ise AK Partili seçmelerin yüzde 70’i ‘Doğru bulmuyorum’ yanıtını verirken CHP’li seçmenlerin yüzde 93.3’ü, İYİ Partililerin yüzde 89.6’sı, MHP’lilerin ise yüzde 89.4’ü de cemaat yurtlarının kapatılması gerektiğini belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (147)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
147 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN