Engelli evde bakım maaşı 2022 ne kadar oldu? Yüzde 50 zam

Engelli evde bakım maaşı 2022 ne kadar oldu? Yüzde 50 zam

Yaşlılık, evde bakım ve engelli maaşlarına yapılacak zam oranı, asgari ücret zammıyla birlikte belli oldu. 2022 yılında geçerli olmak üzere evde bakım maaşı 1798 TL'den 2 bin 706 TL'ye yükseldi. Evde bakıma muhtaç yaşlılar, engellilere ve hastalara bakan vatandaşlar evde bakım maaşından faydalanabiliyor. İşte, evde bakım maaşı başvuru şartları...

Evde bakım parası; yüzde 50'den fazla engeli bulunanların bakımını üstlenen kişilere veriliyor. Yüz binlerce insanın faydalandığı evde bakım maaşına 2022 yılı itibarıyla zam yapıldı. Zam oranı, asgari ücrete yapılan fiyat artışına paralel olarak gerçekleştirildi.

2022 EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR OLDU?

2021 yılında 1798 TL olan evde bakım maaşı, 2022 yılında yüzde 50 zam yapılarak 2 bin 706 TL'ye yükseltildi. Evde bakım parası, her ayın 15'i ile 30'u arasında hak sahiplerinin hesaplarına yatırılıyor.

EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Evde bakım aylığı alan vatandaşlar, ödemenin hesabına yatıp yatmadığını e-Devlet üzerinden kontrol edebiliyor. e-Devlet portalına giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna 'Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama' yazın ve aynı başlığa tıklayın. Açılan sayfada maaş ödemesi ile ilgili detaylara ulaşabilirsiniz. 'Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama' özelliği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sekmesinin altında bulunuyor.

EVDE BAKIM AYLIĞI SMS İLE SORGULAMA

Evde bakım maaşını Ziraat Katılım Bankası aracılığı ile alanlar, cep telefonlarının mesaj bölümüne BAKIYE yazıp 4747'ye SMS atarak sorgulayabiliyor. Mesaj gönderimi 1 SMS ücretiyle operatör tarafından tahsil ediliyor. Ziraat Bankası SMS kodu ile her ay bakiyeyi takip etmek mümkün.

EVDE BAKIM MAAŞI NEDİR?

Evde bakım maaşı, bakıma muhtaç olduğu gerekli belgelerde kanıtlanmış hastalara bakan kişilere devlet tarafından verilen hasta bakım parasıdır. Bakıma muhtaç olduğu gerekli belgelerde kanıtlanmış hastalara bakan kişilere verilir.

Tutarı bir aylık net asgari ücret tutarının 3'te 2'sinden az olan bakıma muhtaç engellilerin bakımını üstlenen akrabası, vasisi gibi üçüncü kişilere ödenen aylığa evde bakım aylığı denir.

EVDE BAKIM MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Evde bakım maaşı alabilmek için aşağıdaki 3 şartın bulunması gerekiyor:

* Gelir kriterlerinin uygun olması

* Bakıma muhtaçlık kriteri

* Ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporu.

Evde bakım parası almak için hane halkının tüm net geliri toplanıyor ve hane halkı sayısına bölünüyor. Buna engelli kişi de dahil. Evde bakım maaşı almak için engelli kişinin ikametgahının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar İl veya İlçe Müdürlüklerine başvuru yapılıyor.

EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMA EKRANI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN