Erdoğan Esad'la görüşecek! Bahçeli'nin çağrısının ardından kritik iddia

Erdoğan Esad'la görüşecek! Bahçeli'nin çağrısının ardından kritik iddia

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin dün Erdoğan ve Beşar Esad'ın görüşmesini istemesinin ardından Gazeteci Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Beşar Esad ile görüşeceğini açıkladı. Türkiye ile Suriye arasında normalleşme süresinin başlayacağını söyleyen Selvi, görüşme tarihi için, "2023 seçimlerinden önce" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Katar'da düzenlenen Dünya Kupası Şampiyonası'nda Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Sisi ile görüşmesi ile birlikte başlayan tartışmalar devam ediyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, geçtiğimiz gün partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) düzenlenmiş olan grup toplantısında Erdoğan'ın önceki senelere hedef aldığı Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'yle bir araya gelmesini şu şekilde yorumlamıştı ve Erdoğan'ın Beşar Esad ile görüşmesine de yeşil ışık yakmıştı.

Bahçeli, teröre karşı bir sinyali vererek, "(...) Bize göre arkası getirilmelidir. Bununla da kalınmamalı, Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile de görüşme vasatı açılmalı, terör örgütlerine karşı ortak bir irade oluşturulmalıdır. Türkiye’nin Mısır, Suriye ve Irak’la tarihten gelen çok güçlü bağları vardır ve bilinmektedir. Biz doğrudan ikili görüşmeleri başlatamazsak bozguncular aramızı iyice açacaklardır. Ülkemizin komşularıyla yapıcı, müspet, geliştirici ve samimi diyaloglar kurması aynı zamanda 2023’ün hedefleriyle de müzahirdir. (...)" ifadelerini kullanmıştı.

ABDULKADİR SELVİ DE YAZDI

AK Parti iktidarına yakınlığı ile bilinen Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi ise bu konuya değinerek, Türkiye ile Suriye arasında yakın zamanda normalleşmenin başlayacağını ifade etti.

AK Parti iktidarı zamanında ilişkilerin kötüye gittiği Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır ile son zamanlardaki gelişmelerinin ardından 'Grand Strateji'nin yattığını ifade etti. Selvi, "Grand Strateji’nin gereği olarak gri alanların yönetilmesi, kriz konularının ortadan kaldırılması ve sorunlu ilişkilerin düzeltilmesi gerekiyor. Grand Strateji’nin, en önemli enstrümanı ise istihbarat ve arka kapı diplomasisi.

Bu stratejinin olumlu sonuçları Suudi Arabistan, BAE ve Mısır’la ilişkilerde alındı. Şimdi sıra Suriye ile ilişkilerin düzeltilmesine geldi. (...)" şeklinde öğrendi.

ERDOĞAN ESAD İLE GÖRÜŞECEK

Selvi yazısının devamında "Suriye ile önümüzdeki günlerde ne olacak", "Erdoğan Esad ile görüşecek mi?" sorularını da şu şekilde yanıtladı:

"(...) Evet, Erdoğan kendisi de açıkladığı gibi Esed’le görüşecek. Bunun için şartlar olgunlaştırılmaya çalışıyor. Peki bu nasıl olacak? Suudi Arabistan’la, Birleşik Arap Emirlikleri ile, Mısır’la nasıl olduysa öyle olacak. Çünkü bu konseptin dördüncü halkası Suriye deniliyor. Suudi Arabistan ve BAE ile ilişkiler arka kapı diplomasisi ile olgunlaştırıldıktan sonra sıra devlet başkanlarının el sıkışmasına gelmişti."

"2023 SEÇİMLERİNDEN ÖNCE GÖRÜŞEBİLİRLER"

Abdulkadir Selvi, Erdoğan - Esad görüşmesinin Haziran 2023'te yapılması planlanan seçimlerden önce gerçekleşebileceğini ifade etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN