Erdoğan: Faizi daha da düşüreceğiz

Erdoğan: Faizi daha da düşüreceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT ortak yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Düşük faiz mesajı veren Erdoğan, "Dünyada faizi sürekli yükselttiler, ben de tam aksine faizi indirmenin mücadelesini verdim." dedi. Erdoğan, "Nitekim bizde faiz yüzde 9. Bunu daha da düşüreceğiz. Daha da düşecek, bütün mesele istikrarımızdır. 4 yılın ardından ilk kez fazla vermeye başladık." diye konuştu.

TRT'de ortak canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, düşük faiz mesajı vererek "Dünyada faizi sürekli yükselttiler, ben de tam aksine faizi indirmenin mücadelesini verdim. Nitekim bizde faiz yüzde 9. Bunu daha da düşüreceğiz. Daha da düşecek, bütün mesele istikrarımızdır." dedi.

EYT'lilerin merakla beklediği yasa düzenlemesiyle ilgili Erdoğan, tarih vererek "Yarın görüşülmeye başlanacak. AK Parti olarak bir an önce yasalaştırarak, müjdeli haber vermek istiyoruz. İlk maaş Şubat veya Mart'ta verilebilir." açıklamasında bulundu.

Erdoğan, Adnan Menderes'in 'Yeter Söz Milletindir' sloganını kullanan muhalefete tepki göstererek, "Bunlar da utanma yok. Kalleşçe astıkları Menderes'in şimdi de sloganını çalıyorlar. Kendileriyle çelişmek muhalefetin her zamanki hali. Bu slogan CHP'ye isyanın nişanesidir" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

"TÜRKİYE YÜZYILI BİR VİZYON MESELESİDİR"

Biz bugüne kadar eserlerimiz, hizmetlerimizle gayretin içerisindeyiz. Bir partinin adayın ayinesi iştir, kampanyaya bakılmaz. Siz eserlerinizle halkınızın karşısında değilseniz, halkınız size değer vermez.20 yıldır yaptıklarımızı halkımız görüyor. Eser olarak görüyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü, Avrasya Tüneli'ni görüyor. Bunlar halkımın hayal ettiği şeyler değildi. Rahmetli Demirel'i köprü, Turgut Bey'in köprü ve 3. köprü bize nasip oldu. Önünü kesmek için ellerinden geleni yaptılar. Türkiye Yüzyılı bir vizyon meselesidir. Varsın birileri masa başı kurgulanmış kampanyalarla göz boyamaya çalışsın. Biz inşallah yeni zaferlere başarılarla ulaşacağız. Türkiye Yüzyılı Türkiye'nin elde etiği güç ve birikimiyle dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olacağının adıdır. Şimdi, Türkiye'nin imkanlarını vatandaşlarımızın istifadesine sunuyoruz.

"BUNLAR MİLLİ DEĞİL"

Bunlar da utanma yok. Kalleşçe astıkları Menderes'in şimdi de sloganını çalıyorlar. Kendileriyle çelişmek muhalefetin her zamanki hali. Bu Slogan CHP'ye isyanın nişanesidir. Bugün millet iradesine sahip çıkan AK Parti Cumhur ittifakıdır. Binalara slogan asmakla olmaz. Önce milli iradeye saygı duymayı öğrenin. Bunlar milli değil gayrımilli. Benim milletim sana inanmaz ki, Bu millete hep ihanet ettiniz. Menderes'i ipe götürdünüz. Bunun sorumlusu sizsiniz. Batıdan aferin almanın peşindeler. Biz de CHP zihniyetine 'Yeter Söz Milletindir' diyoruz. Eser söz konusu olduğunda yetmez diyoruz.

"ADAY AÇIKLAMA TARİHLERİNDE BİLE BELİRSİZLİK VAR"

Gelin biz bunlara 7'li masa diyelim. 6 deyince eksik oluyor. Malum parti masanın altında. Biz seçim tarihini açıklayarak, rahatlarını bozduk. Toplanıp toplanıp bunlar dağılıyordu. Seçim tarihi vermesek aday çıkaracakları yoktu. Aday açıklama tarihinde bile belirsizlik var. Biri '13 Şubat'ta açıklayacağız' diyor biri 'Planımız yok' diyor. Siz birbirinize güvenmiyorken, millet size nasıl güvensin. 7'sinin elinde bir kukla koymaya çalışıyorlar. Yıpranır diye açıklamıyorlarmış. Bu nasıl iş. Adayın yıpranacağından korktuğunuz için açıklayamazken, biz Türkiye Yüzyılı'na hazırlanıyoruz. Bu yola çıkan tabi ki yıpranacak. Yorulmadık yorulmuyoruz, yıpranmadık yıpranmıyoruz. Bunların hiçbirinin Anayasa'nın maddelerinde yeri yok. Adımları atarken bunların aklı neredeydi. Cumhurbaşkanı seçildik akılları neredeydi. O zaman konuşmadılar. Adayın seçilme şansı olmadığını görüyorlar bundan dolayı rahatsızlar. Biz ilk dönemi tamamlamış olacağız yeniden adaylık önünde engel bulunmuyor. Tartışmaları gereksiz buluyorum. Bunlar suyu bulandırma çabalarıdır.

"TEK DERTLERİ KUKLA CUMHURBAŞKANINI ADAY YAPABİLİR MİYİZ?"

Benzerlik değil tam anlamıyla koalisyon dönemine dönüş söz konusu olacak. Başbakan olduğumda bakan sayısı 35'ti. Biz ne yaptık. Böyle olamaz. Sayıları indirdik, 17 bakanımız var. Bunu 7'li masada olanların bazıları bilir. Bunlar israfın ta kendisidir. Bu masa müdavimleri erken başladı ağlamaya. Çünkü bir şey kapmaları lazım. Tek dertleri kukla cumhurbaşkanını aday yapabilir miyiz? Eski Türkiye'de olduğu gibi 6'lı masanın bakanlık kavgaları yakındır. Hiçbir netice buradan alamayacaklar. Milletim bunlara bu ülkeyi teslim etmez. Değişik bir versiyonu diyebilirsiniz. Koalisyon hükümetleri bunlara göre daha isabetli adımlar atma fırsatı yakalamış olabilir. Bunlar o fırsatı yakalayamaz. Oturma düzeninden ziyaret sırasında çıkmaza girene, milletim yönetme şansı vermez. Özlemleri vaatleri eski Türkiye. Masadakilerin talimatıyla hareket edecek cumhurbaşkanıyla ülke yönetilemez. Kuklalara kim itibar eder.

IMF başındaki zat ve masada olanlardan bir tanesi yanımda o zaman. Ben IMF başındaki zata dedim ki, 'Siz Türkiye'yi idare edemezsiniz, taksitleri alır dönersiniz. Ülkeyi yönetmek bana aittir.' 23 milyar dolar borcumuz vardı o zaman. 2013'te borcumuzu bitirdik. Bunu masadaki kişilerden bir tanesi değil, Tayyip Erdoğan hükümeti ödedi. IMF ile ilişkimiz yok. O masadakilerden otel lobilerinde IMF ile görüşme yapanlar var. Bizim hükümet etme sistemiz, Cumhurbaşkanı sistemiyle istikrar kazandı. Bir araya gelip Cumhurbaşkanı seçemeyenlerin ülkeyi yönetme kabiliyeti olabilir mi? Vatandaşım önümü kesti kart verdi. Bu kart 1946'nın ekmek kartı. Pusulaları keserek, CHP yönetimi bu. Cumhuriyet Halk Partisi'ni tanımak istiyorsan ekmek karnesine bakacaksın. Bu CHP'nin karnesidir. Bundan güzel ispat olur mu. Milletim bir daha bu karne dönemine dönmez, dönmeyecektir.

"YERLİ MİLLİ ANLAYIŞLA SİYASET YAPAN HERKESE KAPIMIZ AÇIKTIR"

Biz şu anda Cumhurbaşkanlığı'nın Çankaya Köşkü'nde bu programı yapıyoruz. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal tarafından Milli Mücadele döneminde kazandırıldı. 3 bölümden oluşuyor. Şu an programı resepsiyon alanı olarak adlandırılan alanda yapıyoruz. 2014 seçimlerinde seçildiğimde burada göreve başladık. Cumhurbaşkanlığı'nın mevcut külliyesine geçtik. Burası boş durmuyor, çalışıyor. Pek çok kabulümüzü, toplantılarımızı Çankaya Köşkü'nde yapmaya devam ettik. Müze Köşk titizlikle restore ediliyor. Devlet başkanlarını AB büyükelçilerini ağırladığımız pek çok programı Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirdik. COVİD-19 başladığında temel kararların alındığı ilk toplantımız yeri de bura olmuştur. Anlamına yakışır şekilde Cumhurbaşkanlığımız tarafından değerlendiriliyor. Cumhur İttifakı, birlik anlayışının siyasetteki adresidir. Yerli milli anlayışla siyaset yapan herkese kapımız açıktır. Buradan bir kez daha sayın Destici'ye taziyelerimiz iletiyorum. Cumhur İttifakının yaslandığı değerlere inananlarla biz yol yürüyebiliriz. Yarın inşallah Devlet Bey'i evinde ziyaret edeceğim.

"AİLE BU MİLLETİN KUTSAL DEĞERİDİR"

Meclis'e sunduğumuz anayasal düzenleme bu konudaki samimiyet testi olacaktır. Bu konuyu büyük mücadeleler vererek çözdük. Partimiz kapatılmak dahi istendi. AYM'ye götürenlerin içerisinde imzası vardı. Bay Kemal niye kaçıyorsun? Şimdi ne yapacaksın merak ediyorum. Milletimiz çözümü sunacaktır. Sandıktan çıkan sonuca saygı duyduk. Temennimiz referanduma gerek kalmadan Meclis'te çözüme kavuşturmaktır. Aile kurumumuzu güçlendireceğiz, koruyacağız. LGBT şu bu hayır. Bu milletin kutsal değeridir aile.

"SEÇİMİN KADERİNİ GENÇLER BELİRLEYECEK

'Türkiye Yüzyılı' gençlerin yüzyılı olacak dedik. Gençleri yol arkadaşlarımız olarak görüyoruz. 6 milyon genç, seçimin kaderini onlar belirleyecek. Göreve geldiğimizde seçmen noktasında 30 yaştı. Avrupa'da seçme seçilme yaşları 25. Biz indireceğiz dedik. Önce 25'e indirdik. Daha sonra 18 yaşı seçme seçilme yaşı olarak parlamentodan geçirdik. Hatta 'Çoluk çocuğa mı bırakacağız?' dediler. Bu milletin gençliği bunu başarır dedik. Bizim gençliğimiz yoksulluklarla kuşatıldı. Şimdi ise aynı durumu gençliğimize layık göremeyiz dedik. Sıraların üzerindeki kitaplardan işe başladık. Bu çileleri milletim hep çekti. Aynı çileyi şu anda yavrularımız yaşamasın dedik. Sıraların üzerine kitapları koyduk. Okullar açılırken bulsunlar diye. Şimdi yardımcı ders kitaplarını da sıraların üzerine koyuyoruz.
Türkiye'nin en büyük gençlik hareketine sahip partisi biziz. Bizim üye sayımız 11 milyon 500 bin civarında. Bunlar içerisinde 1 milyon 100 bini genç. Bayanlar da 5 milyonun üzerindeyiz.

EYT DÜZENLEMESİ

Bu konuda çok kapsamlı bir çalışma yürütüldü, teklif meclise sunuldu. Yarın görüşülmeye başlanacak. AK Parti olarak bir an önce yasalaştırarak, müjdeli Haber vermek istiyoruz. İlk maaş Şubat veya Mart'ta verilebilir. İşi geciktiremeyelim, bir an önce bitirelim dedik.

ENFLASYONLA MÜCADELE

Dünyada faizi sürekli yükselttiler, ben de tam aksine faizi indirmenin mücadelesini verdim. Nitekim bizde faiz yüzde 9. Bunu daha da düşüreceğiz. Başbakanlığım döneminde, faizi 4'e indirdik. Enflasyon da 6 idi. Biz 'Yine indireceğiz' dedik ve bakın 86'larda idi, 64'e düştü. Daha da düşecek, bütün mesele istikrarımızdır. 4 yılın ardından ilk kez fazla vermeye başladık. Bazı uluslararası kuruluşlar, bizim tahminlerimizin üzerinde yüzde 5-6'ları bulan bir oran bekliyordu. 2022 yılında yüzde 1'e düşürmüş oldu. 2022 yılında faizin bütçedeki payı yüzde 10'a düştü. Vergi yüklerini düşürdük, KDV indirimleri ile bütçe içindeki payını azalttık. Büyüme de şu an 5,5'i yakalamış haldeyiz.

SOSYAL KONUT KAMPANYASINDA SAYI ARTACAK MI?

İkinci el konutlarla ilgili bir çalışma yapılacak, planlama devam ediyor. Önceliği ilk evini alacak vatandaşlarımıza vermek istiyoruz. Bu seçim sonrası atılacak bir adım. 'Alt gelirliyi ev sahibi yapacağız' dedik, iki yıla evler teslim edilmiş olacak. Orta gelirlileri ev sahibi yapacağız dedik, kampanyayı yaptık. İhtiyaç halinde yeni projeleri de hayata geçirmekten geri durmayacağız. Sosyal konut, vatandaşlarımıza ayrı bir gurur ve özgüven getirdi. En son Manavgat'ta konut teslim törenini yaptık, herkes 'bunu beklemiyorduk' dedi.

KARADENİZ'DEKİ DOĞALGAZ KEŞİFLERİ

2023'ün ilk çeyreğinde Karadeniz gazının milletimizle buluşması için tüm çalışmalar devam ediyor. Sahadaki çalışmalar, 3 ana bileşenden oluşuyor. Birincisi deniz tabanı üretim tesisleri, iki kara işleme, 3 botu hatları. Sahada 10 bin kişi çalışıyor. Denizde ise 50'den fazla gemi operasyonunu sürdürüyor. Denizin 2200 metre altında yürütülüyor. Kuyu başı ekipmanı gibi devasa yapılar deniz tabanına indirilmeye başlandı. Testler de yapıldı, yoğun bir çalışma Filyos'ta devam ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (25)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
25 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN