Erdoğan ve Esad yarın Riyad'a gidiyor! Sürpriz görüşme 12 yıl sonra gerçekleşir mi?

Erdoğan ve Esad yarın Riyad'a gidiyor! Sürpriz görüşme 12 yıl sonra gerçekleşir mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Gazze Şeridi için düzenlediği toplantıya katılmak için Suudi Arabistan'a gidiyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın da Teşkilatın toplantısına katılacağı öğrenildi. Erdoğan ve Esad'ın burada sürpriz bir görüşme yapıp yapmayacağı merak ediliyor. Erdoğan geçtiğimiz aylarda Katar'da düzenlenen Dünya Kupası'nda sürpriz bir şekilde Mısır Devlet Başkanı Sisi ile görüşmüştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İsrail'in bombardımanı altındaki Gazze Şeridi için düzenlenen olağanüstü toplantıya katılmak üzere yarın Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a gideceği ve aynı gün Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın da orada olacağı öğrenildi. Bu durum, iki lider arasında sürpriz bir görüşme olasılığını gündeme getirdi.

ESAD'IN KATILACAĞI BUGÜN DUYURULDU

Riyad'da düzenlenecek Olağanüstü Arap Zirvesi ve Olağanüstü İslam Zirvesi'nde Gazze Şeridi'ndeki kriz ve insanlık dramı ele alınacak. Suriye'nin devlet haber ajansı SANA, "Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın acil Arap zirvesine katılmak üzere bugün Suudi Arabistan Krallığı'na gidiyor" şeklinde duyuruda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Erdoğan'ın 11 Kasım'daki zirveye katılacağını açıklamıştı. Bu durum, iki lider arasında beklenmedik bir görüşme olasılığını gündeme getirdi.

Normalleşme sürecinin gündemde olduğu ancak Şam-Ankara hattında ilerleme kaydedilemediği bir dönemde, Erdoğan'ın Esad'la görüşme ihtimali değerlendiriliyor. Ancak daha önceki açıklamalarında Esad'ın, Türkiye'nin Suriye'den asker çekme şartını sürekli dile getirdiği ve bu konuda sıcak bakmadığı biliniyor. Esad, Türkiye'nin Suriye'deki terörizmi desteklediğini savunarak, "Neden buluşayım, bir şeyler içmek için mi?" demişti.

SİSİ İLE SÜRPRİZ BİR ŞEKİLDE GÖRÜŞMÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar’ın başkenti Doha’da, Dünya Kupası’nın açılışında Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es-Sisi ile tokalaşıp ayak üstü görüşmüştü. Bu temasın ardından iki ülke arasında ilişkiler hızla gelişmiş, karşılıklı büyükelçiler atanmıştı. İki ülkenin ilişkileri 2013 yılından sonra en alt düzeye inmişti.

Suriye'de 2011'de başlayan iç savaş sürecinde Ankara'nın muhaliflere destek vermesiyle ilişkilerin kopmasının ardından, İran ve Rusya'nın arabuluculuğunda normalleşme süreci başlamıştı. Ancak Suriye, normalleşme için Türkiye'nin çekilme şartını koşması üzerine süreç tıkanmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (16)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
16 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN