Kremlin'den Erdoğan ve Putin açıklaması: Ankara-Şam normalleşmesini görüştüler

Kremlin'den Erdoğan ve Putin açıklaması: Ankara-Şam normalleşmesini görüştüler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya lideri Putin ile görüştü. Görüşmede iki lider Türkiye ve Suriye ilişkilerinin normalleşmesi konularını ele aldı. Kremlin tarafından yapılan yazılı açıklamada "Astana süreci çerçevesinde Rusya, Türkiye ve İran’ın ortak çalışmasının Suriye’de çözüme yönelik katkısına dikkat çekildi" denildi.

Suriye'de iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana Ankara ve Şam yönetimi ilk kez bakanlar seviyesinde bir görüşme gerçekleştirmişti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Başkanı Hakan Fidan, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Suriye Savunma Bakanı Abbas ve iki ülkenin istihbarat başkanlarıyla 28 Aralık 2022'de Rusya'nın başkenti Moskova'da bir araya gelmişti. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, toplantıda, Suriye krizi, mülteci sorunu ve Suriye topraklarında bulunan tüm terör örgütleriyle ortak mücadele çabaları ele alınmıştı. Suriye ile 11 yıl sonra gerçekleşen ilk temasın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri Putin yaptıkları telefon görüşmesinde Ankara-Şam ilişkilerine dair görüştü. Kremlin'den yapılan açıklamada "Ankara’nın, Türk, Rus ve Suriye temsilcilerinin katılımıyla istişarelere başlama girişimleriyle ilgili Türkiye ve Suriye ilişkilerinin normalleşmesi konuları ele alındı. Astana süreci çerçevesinde Rusya, Türkiye ve İran’ın ortak çalışmasının Suriye’de çözüme yönelik katkısına dikkat çekildi" denildi.

DOĞAL GAZ AÇIKLAMASI

Devlet Başkanı Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmede Rus gazının Avrupa’ya sevkiyatı için Türkiye’de kurulması düşünülen gaz merkezini ele aldıkları belirtilerek, "Rus doğal gazının arzı ve Türkiye’de bölgesel bir doğal gaz merkezinin kurulması da dahil enerji alanında işbirliği ele alındı" denildi.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

Liderlerin Ukrayna’daki durumu da ele aldığı ifade edilen açıklamada, "Ukrayna çevresindeki duruma ilişkin görüş alışverişine devam edildi. Özellikle Türk tarafının inisiyatifiyle ve Ankara’daki son temaslar göz önüne alındığında, Rusya ve Ukrayna’nın insan hakları komiserleri başta yaralılar olmak üzere esirlerin değiş tokuş edilmesine değinildi. 22 Temmuz 2022 tarihli Ukrayna tahılının Karadeniz limanlarından ihracatına ilişkin İstanbul anlaşmasının paket uygulaması ve Rusya’dan gıda ve gübre tedarikindeki engeller ele alındı" denildi. Açıklamada, Putin’in görüşmede ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’a batılı ülkelerin Ukrayna’ya silah desteği sağlaması nedeniyle Kiev tarafının askeri saldırılarını arttırdığına işaret ettiği belirtildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN