Erdoğan'dan yüksek enflasyon yorumu: Amerika'ya bakın felaket

Cumhurbaşkanı Erdoğan Aydın'da katıldığı bir dizi etkinlikte gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Erdoğan, enflasyon ile ilgili, 'Amerika'ya bakın felaket Avrupa desen aynı. Raflarda yiyecek gıda bulamıyorlar. Hamdolsun Türkiye'nin böyle bir sorunu yok' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyon için “Elle gelen düğün bayram” değerlendirmesini yaparken, “Gelişmiş ülkelerin 6-7 katına çıkan enflasyon ve artık ipin ucunu kaçırdıkları para genişlemeleriyle şaşkın şekilde sağa sola yalpaladığı bir dönemde Türkiye kendi rayında güvenle yoluna devam ediyor. Amerika'ya bak, enflasyon felaket. Avrupa'ya gelin, aynı. Aradığınız gıda ürünlerini bile bulamıyorsunuz oralarda. Hamdolsun Türkiye'nin böyle bir sorunu yok” dedi. Gübre, mazot fiyatları, küresel tablo ve kuraklığın yol açtığı sıkıntıların kesinlikle moralleri bozmaması gerektiğini söyleyen Erdoğan, “Tam tersine çiftçilerimizden ekilmemiş, dikilmemiş, değerlendirilmemiş tek bir karış toprak bırakmama azmiyle daha çok çalışmalarını istiyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aydın'da Gökbel Barajı, 4 bin 398 kişilik öğrenci yurdu, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ek Hizmet Binası ve yapımı tamamlanan diğer projelerin toplu açılış törenine katıldı.

Aydın ziyaretlerini yapımı tamamlanan 1 milyar 353 milyon liralık eser ve hizmetlerin resmi açılışını yaparak taçlandırmak istediklerini belirten Erdoğan, siyasi ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmeler yaptı. Konuşması sırasında CHP'ye yüklenen Erdoğan, vatandaşlardan gelen yeni bazı hizmet talepleri üzerine, “Bay Kemal ne yapacak ona da bir şey kalması lazım” dedi.

Erdoğan'ın konuşması satır başlarıyla şöyle:

SAVUNMA VE KALKINMA HAMLELERİMİZİN ÖNÜ CUMHURİYET TARİHİ BOYUNCA SİNSİ PLANLARLA KESİLDİ: Ülkemizin milletimizin için boş tartışmalara, yalan ve iftira üzerine kurulu polemiklere terör örgütleriyle yol yürüyen siyasetçilere değil bu tür eserlere hizmetlere ihtiyacı vardır. Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri... Ülkemize ve milletimize kazandırdığımız eserlerimizde hizmetlerimizde konuşmaya övünmeye devam edeceğiz. Türkiye son 2 asrını istikrar mücadeleleriyle geçirmiştir. Osmanlı'dan sonra Cumhuriyet döneminde de devam etmiştir. İnsanlarımızın demokrasi ve özgürlük talepleri darbelerle tıkanmıştır. Bu kayıpların maliyeti çok ağır olmuştur. Ebedi yurdumuzun köyleri ilçeleri altyapılardan mahrum kalmıştır. Bir avuç toprağı eken insanımız şehirlere hatta kendini yurt dışına atmıştır.

AYDIN BU CHP’YE PRİM VERMEMELİ: Merhum Adnan Menderes'e son nefesini verdiren darbeciler de tek parti faşisti artıkları da ya hiç hatırlanmıyor ya da lanetle anılıyor. Bugünün CHP'si o günün bedelini ödemesi gereken atıklardır. Aydın bu CHP'ye prim vermemeli. 2023'te Aydın inanıyorum ki CHP'ye faturayı çok ağır kesmelidir. Menderes mektubunda da belirttiği gibi ölüsünde bile onları silip süpürmüştür.

'ERDOĞAN'IN AKIBETİ DE MENDERES GİBİ OLACAK' DİYORLAR: Türkiye'nin demokrasi ve kalkınma mücadelesinde son 20 yılda attığımız her adımda Menderes'i yad etmemizin sebebi bu onurlu duruşudur. Ülkemizin kalkınmasını engelleyen zihniyet bugün de kendini belli ediyor. Ne diyorlar? 'Erdoğan'ın akıbeti de Menderes gibi olacak' diyorlar. Ey... CHP'nin atıkları biz bu yola çıkarken beyaz kefenimizi giyerken çıktık. Bizi bu tür tehditlerle korkutamazsınız. CHP'yi kuşatan zihniyet her fırsatta ülkesini dışarıya şikayet etmeyi siyaset kisvesi altında sürdürüyor. Ülkenin bir adım ileriye gitmesi için gündeme getirdikleri tek projeleri yokken, ülkelerin yönetimine talipmiş. Şu CHP'nin bu ülkede yaptığı ne var? Dikili bir ağaçları var mı?

2023'E İYİ HAZIRLANMAMIZ LAZIM: Şimdiden 2023'e çok iyi hazırlanmamız lazım. İttifakın bir tarafına milletvekilleri teröristlerle oynaşan partiyi, diğer tarafına şehit yakınlarına küfreden milletvekillerini baş tacı yapan sözde milliyetçi partiyi almışlar, arkalarına kırık dökük kim varsa takmışlar. 'Nereden geliyorsunuz' diye sorsanız, 40 kafadan 40 ayrı ses çıkar. 'Ne yapacaksınız' deseniz bu defa kimseden ses çıkmaz, böyle bir dertleri, hazırlıkları yok. 1970'lerde, 1990'larda aynı kabusu yaşadık. Toplum hafızamız bu kabusları unutmadı. Bu kabuslara döndürmeye çalışanların eline bırakmayacağız.

KURA ENDEKSLİ TÜRK LİRASI DEDİK TÜM OYUNLARI BOZULDU: Hangi oyunları bozduğumuzu en iyi sizler biliyorsunuz. Ekonomide ilk 10'a gireceğiz. Altyapı imkanları olmayan Türkiye için her yolu deniyorlar. Tek gayeleri bizi 2023 hedefinden vazgeçirmektir. Son birkaç yıldır ekonomimizi hedef aldılar. Döviz üzerinden önce ekonomik kriz ardından siyasi ve sosyal kaos çıkarmak için sayısız denemede bulundular. Aldığımız tedbirlerle yurt dışından Türkiye'ye yapılan saldırılarda kullanılan araçları etkisiz hale getirdik. 'Kura endeksli Türk lirası’ dedik tüm oyunları bozuldu. Başaramayacaksınız, başaramayacaklar.

ENFLASYONUN MİLLETİ BUNALTTIĞINI BİLİYORUZ: Bu defa aynı oyunu yurt içinde piyasalarda panik havası oluşturarak oynamaya çalıştılar. Geçtiğimiz ay bunun da tedbirlerini alarak yeniden istikrar ve iklimini tesis etme yolunda gereken adımları attık. Tabii bu arada yaşanan fahiş fiyat artı ve yükselen enflasyonun milletimizi bunalttığını biliyoruz. Asgari ücretten memur ve emekli maaşlarına sosyal destek ödemelerine kadar her alanda yaptığımız yüksek artışlarla insanlarımızı önemli ölçüde rahatlattık. Asgari ücreti hiç tahayyül edemeyecekleri, hiç düşünmedikleri bir seviyeye çıkardık. İnşallah bundan sonra da her kesimden vatandaşımızı enflasyon karşısında korumayı sürdüreceğiz.

DALGALANMA DURULMAYA BAŞLAYINCA...: Bu tür dalgalanmaların durulmaya başlamasıyla Türkiye ekonomi modeli diye adlandırdığımız programımızın kazanımları daha iyi görülmeye başlandı. Mesela az önce söyledim. İhracatta 2021'i 225 milyar doların üzerinde bir gerçekleşmeyle tamamladık. Sanayicilerimiz çalışıyor. Kapasite büyütüyor, üretimi arttırıyor, ihracat yapıyor. İstihdamda salgın öncesine göre 2,7 milyonluk bir artışla 30 milyon sınırına dayandık. Hiçbir insanımızı işsiz, aşsız bırakmamak gelecek kaygısına sürüklememek için devletimizin tüm imkanlarını seferber ettik.

AMERİKA’YA BAK, ENFLASYON FELAKET: Sevgili kardeşlerim. Gelişmiş ülkelerin 6-7 katına çıkan enflasyon ve artık ipin ucunu kaçırdıkları para genişlemeleriyle şaşkın şekilde sağa sola yalpaladığı bir dönemde Türkiye kendi rayında güvenle yoluna devam ediyor. Amerika'ya bak, enflasyon felaket. Avrupa'ya gelin, aynı. Aradığınız gıda ürünlerini bile bulamıyorsunuz oralarda. Hamdolsun Türkiye'nin böyle bir sorunu yok.

TURİZM HEDEFİ 35 MİLYAR DOLAR: Sanayinin, tarımın, ticaretin ve turizmin şehri Aydın bu hakikati en iyi bilen, gören, yaşayan şehirlerimizin başında geliyor. İnşallah bu yıl turizmde hedef 35 milyar dolar. Bunu yakalayacağız. Bu süreç sanayicilerimiz açısından ham maddeden elektrik ve doğal gaza kadar pek çok üründeki fiyat artışı sebebiyle öyle kolay yaşanmıyor.

ELLE GELEN DÜĞÜN BAYRAM: Ama eskilerin ‘Elle gelen düğün bayram’ dediği gibi tüm dünyanın yaşadığı sıkıntıların payımıza düşeni elbette göğüslenecektir. Bununla birlikte bizim asıl bakacağımız yer kendi üretim ve ihracat potansiyelimiz kendi insan gücümüz, kendi kazancımız olmalıdır. Nitekim biz de öyle yapıyoruz. Hamdolsun, sanayi üretiminde, lojistikte, ihracatta çok iyi bir yerdeyiz.

ÇİFTÇİLERİMİZDEN DAHA ÇOK ÇALIŞMALARINI İSTİYORUZ: Diğer yandan tarım ürünlerinde ve ona bağlı olarak gıda sektöründe de salgının bozduğu küresel dengelere bağlı ciddi fiyat artışları ortaya çıktı. Tam tersine çiftçilerimizden ekilmemiş, dikilmemiş, değerlendirilmemiş tek bir karış toprak bırakmama azmiyle daha çok çalışmalarını istiyoruz. Çünkü dünya tarım ürünlerinin kıymetli meta haline geleceği bir döneme doğru gidiyor. Topraktan çıkan her ürün ambara giren her mahsul değerini bulacaktır. Bunun için çiftçilerimiz toprağına hayvan üreticilerimiz. Ağıllarına iyi sahip çıkmalı, en küçük bir boşluğa, en küçük bir ihmale meydan vermemelidir. Çiftçilerimizin desteklenmesi, hükümetimizin önceliklerinin en başlarında yer almayı sürdürüyor. Gerekirse mevcut destekleri daha da arttırarak çiftçimizin yanında yer alacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (101)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
101 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN