Erdoğan'ın 'Cumhurbaşkanı'nın fesih yetkisi yok' açıklaması yeniden gündemde: 14 Mayıs'ta erken seçim muamması

Erken seçim kararı aldıklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili referandumla alakalı 2017'de söyledikleri tekrar gündem oldu. Erdoğan, o dönem "Saf tipler var bazıları televizyonlara çıkıyor. Cumhurbaşkanı'nın Meclis'i fesih yetkisi yok. Ülke erken seçime gitme durumundaysa da kararı parlamento alır. Cumhurbaşkanı'nın erken seçime götürme yetkisi dahi yok. Bunu ancak Meclis'te yapabilir" demişti.

Aylardır süren erken seçim tartışmalarının ardından geçtiğimiz haftalarda altılı masa, 6 Nisan sonrasında yapılacak bir erken seçimi desteklemeyeceklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise dün, seçim tarihini 14 Mayıs olarak açıkladı. İktidarın erken seçim kararının yankıları sürerken, Erdoğan'ın 23 Mart 2017 tarihinde, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili CNN TÜRK-Kanal D ortak yayınında söyledikleri yeniden gündem geldi.

'SAF TİPLER 'FESİH YETKİSİ' DİYOR'

Yeni sistemde Cumhurbaşkanı'nın Meclis'i fesih yetkisinin olmadığını ısrarla vurgulayan Erdoğan, yayında şunları söylemişti:

"Saf tipler var bazıları televizyonlara çıkıyor. Cumhurbaşkanı'nın böyle bir yetkisi yok. Yeni düzenlemeyle beraber böyle bir yetkiye sahip olmadığı gibi ülke erken seçime gitme durumundaysa kararı parlamento alır.

'CUMHURBAŞKANI'NIN ERKEN SEÇİM KARARI ALMA YETKİSİ YOK'

Cumhurbaşkanı'nın erken seçime götürme yetkisi dahi yok. Bunu ancak Meclis'te yapabilir. Bunun da oranları var. O oranı yakalayamadığı takdirde bunu da sağlayamaz. Böyle bir seçime gitmek, sadece parlamento ya da Cumhurbaşkanı değil. Aynı anda ikisi de. Böyle bir erken seçim. Sistem olarak uzlaşmanın içine itiyor. Bundan dolayı ülkede istikrar oluyor."

MEVCUT TABLODA MECLİS'TEN ERKEN SEÇİM ÇIKMAYABİLİR

Cumhurbaşkanı'nın bu yayındaki açıklamaları ve iktidar ile muhalefetin erken seçim konusunda gösterdikleri tutum doğrultusunda; şu anda tarafların ortak bir tarihte anlaşamaması, Meclis'te erken seçim için yapılacak bir oylamada iktidarın tek başına yeterli oy alamayacağı ve dolayısıyla erken seçime gidilemeyeceği iddiasını güçlendiriyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN