Erken emeklilikte son çıkış! Prim eşitlenecek, fark silinecek: O detaya uyanlar 5 yıl erken emekli olacak

Erken emeklilikte son çıkış! Prim eşitlenecek, fark silinecek: O detaya uyanlar 5 yıl erken emekli olacak

Erken emekli olmak için gün Sayan vatandaşlara önemli bir duyuru yapıldı. Prim eşitliği sağlanırken 3600 yasasıyla ortaya çıkan farklı siliniyor. EYT'lilerin prim sayısı ise 5 sene önceye çekiliyor. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

Bağ-Kurlu vatandaşlar için yapılan yeni düzenleme oldukça dikkat çekiyor. Primlerin SSK ile eşitleneceği söylenirken oluşan 900 günlük fark ise ortadan kalkmış olacak. Yeni düzenleme ile emekli olmak isteyen Bağ-Kur'lular 1800 gün erken emekli olacak. Yeni düzenleme ile birlikte Bağ-Kur için gün Sayan vatandaşlarda 7.200 prim gün sayısı ile emekliliğin tadını çıkaracak. Yapılan yeni düzenleme ile birlikte 5 sene erken emekli olmanın da yolu açıldı. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…


AÇIKLAMA BAKAN BİLGİN’DEN GELDİ

Mart ayında meclisten geçen EYT düzenlemesinde yeni kararlar alınmaya devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin esnafı sevindirecek önemli bir karara imza attı. Bakan Bilgin tarafından yapılan açıklama kapsamında küçük esnafın daha az gün sayısı ile emekli olabileceği belirtildi. Erken emeklilik hayali kura Bağ-Kurlular yeni düzenleme ile birlikte hayallerine kavuşuyor.

para-verilmesi.jpg
EYT düzenlemesi kapsamında farklı çalışmalar gündeme gelirken özellikle küçük esnaf üzerinde çalışma yapıldığı belirtildi. Vedat Bilgin küçük esnafın korunacağı bir çalışma yapılması gerektiğini işaret etti. Bu düzenleme ile birlikte kuaför, berber, terzi, bakkal ve marangoz gibi birçok küçük esnaf erken emeklilik hakkından yararlanabilecek. Düzenlemede öncelik küçük esnafa verilirken Bağ-Kur kapsamında yer alan vatandaşların da yeni düzenlemeye dahil edileceği tahmin ediliyor. İsteğe bağlı sigorta ödemesi yapanlarda erken emeklilik hayaline kavuşabilecek.

SİGORTA PRİM GÜNÜ NASIL DEĞİŞECEK?

Yeni sigorta başlangıcı bulunan kişilerin SSK'lı olarak emeklilik için 7.200 prim ödemesine ihtiyacı var. Bağ-Kurlu olarak emekli olacak kişilerin 9.000 gün prim şartını sağlaması gerekiyor. Yapılan çalışmalar ile birlikte Bağ-kur kapsamında yer alan kişiler artık 7.200 prim şartına uyacak. 1800 gün daha az prim sayısı ise 5 yıla tekabül etmektedir. Bağ-Kur sigorta koluna dahil olan kişiler düzenleme ile birlikte emeklilik haklarından yararlanabilecek.

para-odeme-2.jpg
Tam emekliliğin yanı sıra bir de kısmi emeklilik bulunuyor. Kısmi emeklilikte ise ödemeler ilk sigorta gününe göre farklılık gösteriyor. 1999 tarihinden önce sigorta girişi bulunan kişilerin 3600 şartını sağlaması gerekiyor. 1999 sonrasında sigorta girişi olan kişilerden ise 4.500 şartı isteniyor. Bağ-Kur sigorta koluna dahil olan kişilerin ise giriş tarihinin önemi olmaksızın 5400 gün ödeme isteniyor. 5.400 gün sayısına ek olarak 900 günlük indirim ile kısmi emeklilik imkanı da sağlanacak.

para-almak-2.jpg

SİGORTA EŞİTLENMESİNDEN KİMLER YARARLANABİLECEK?


Yapılan yeni düzenlemeler kapsamında sigorta eşitlemesinden yararlanabilecek kişiler de merak ediliyor. Yeni düzenlemeden mevcut olarak çalışan kişilerin yararlanabileceği düşünülüyor. “Yasanın çıktığı tarihten itibaren” ibaresinin bulunmaması durumunda süreç mevcut Bağ-Kur'lu kişiler için geçerli olacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN