Eşinin kanser tedavisi için ekti, talep yağınca mesleği oldu! Eşi kanseri yenince herkese bu meyveyi önerdi

Eşinin kanser tedavisi için ekti, talep yağınca mesleği oldu! Eşi kanseri yenince herkese bu meyveyi önerdi

Kanser olan eşinin tedavisi için ektiği o bitkiye o kadar çok talep geldi ki kendisi yetiştirmeye başladı. Eşinin kanseri yenmesindeki en büyük etken olarak gördüğü o meyveyi herkese önerdi şimdi taleplere yetişemiyor.

Konya'da eşinin kansere yakalanması ile birlikte tedavi sürecinde aronya meyvesinden destek alan Tahsin Tosun, o zamana kadar duymadıkları bu bitkinin mucizevi etkisini eşe dosta anlattı. Bir süre sonra bitkiyi üretme kararı alan Tahsin Tosun, hububat tarlaları arasında aldığı araziye aronya bahçesi kurdu. Eşinin başarılı geçen tedavi sürecinin ardından yaptığı pazarlama işini bırakarak aronya yetiştiriciliğine yönelen Tosun, gençlere fırsatları değerlendirme konusunda tavsiyelerini sıraladı.

PAZARLAMACILIKTAN YETİŞTİRİCİLİĞE

Eşinin geniz kanserine yakalanması ile birlikte araştırmaya giren Tahsin Tosun, antioksidan açısından zengin çalı öeyvesi olan aronyanın sağlığa olan faydalarını öğrendi. Bir süre tedavi gören eşini tıbbi tedavisi başarılı olunca tükettiği aronya bitkisinin kansere olan desteğini herkese anlattı. Konya'nın Sarayönü ilçesinin Kurşunlu Mahallesi'nde hububat üretimi yapılan arazi arasında 8 dekarlık bir bahçe kuran Tosun, bahçeye ilk olarak 2015 yılında 200 adet aronya bitkisi fideledi. Taleplere yetişemez bir hale gelince fidan sayısını 1200'e yükselten Tosun 22 yıldır özel sektörde yaptığı inşaat malzemeleri pazarlama işini bırakarak yetiştiriciliğe başladı.

aronya-2.jpg

ÖNCE MEYVEYİ TANIDI SONRA ÜRETİME BAŞLADI

Eşinin tedavisinden önce aronya meyvesini bilmediğini anlatan Tahsin Tosun, “Aronya yetiştiriciliğine aronya meyvesini tanıdıktan sonra karar verdik. Aronya meyvesiyle tanışmamız da eşimin rahatsızlığından dolayı oldu. Kanser tedavisi gördü, tedaviyi olumlu sonuçlandırdıktan sonra, hastalık tekrar oluşmasın, bağışıklık sistemi güçlensin diye aronya meyvesi ile tanışıp yurt dışından tedarik ederek kullanımına başladık. Daha sonra ise aronya yetiştiriciliğine merak sardık ve aronya meyvesini yetiştirmeye başladık. Kendimize ve çevremize ulaştırmak için ilk olarak 200 fidan ektik, daha sonra bahçeyi 8 dekar alana çıkarttık” şeklinde konuştu.

aronya-yetistirmek.jpg

KİMSE ADINI BİLMİYORDU

Antioksidan değerleri açısından yüksek olan aronya meyvesinin yetiştiriciliğini üstlenen Tahsin Tosun, bu işe başladığında çevresinde dalga geçenlerin bile olduğunu söyledi. Yetiştiriciliğe başladığında adını bilen kimsenin olmadığını söyleyen Tosun, ülke genelinde araştırma enstitüsünde bitki yetiştiriciliği çeşitleri onaylanması ile Türkiye'de aronya meyvesinin duyulmaya başladığını aktardı.

Aronya meyvesi kayısı, kiraz gibi keyif vermese de ağızda hafif buruk tadıyla eşsiz bir deneyim yaşatıyor. Çalı bitkilerinin genellikle buruk bir tada sahip olurken aronya meyvesinin yüksek antioksidan içeriği ile birlikte düzenli tüketimde vücudun hastalıklara karşı direncini arttırdığı biliniyor. Şeker hastalığı, tansiyon, karaciğer rahatsızlığı, kanser gibi hastalıklara fayda sağlayan aronya, son yılların gözde meyveleri arasında görülmektedir.

tahsin-tosun-aronya.jpg

Kırmızı ve siyah meyvelerdeki antioksidan özelliğinin yüksek olması sık sık Uzmanlar tarafından vurgulanırken dünyadaki en yüksek antioksidan içeriye sahip meyvenin de aronya olduğu belirtiliyor. Meyveler arasındaki kıyaslama doğrultusunda günlük 35 gram aronya meyvesi insan vücudunun antioksidan ihtiyacını karşılamaya yetiyor. Aynı şekilde yaban mersininin aynı antioksidan değerini sağlayabilmesi için en az 250 gram tüketmek gerekmektedir. Çilek meyvesinden bu değeri almak için 10 kasa yemeniz gerekiyor.

FIRSATLAR MUTLAKA DEĞERLENDİRİLMELİ

Son yıllarda tarım alanına ilgi artarken Tahsin Tosun, kimsenin keşke dememesi için işe Daha erken yaşlarda başlamak gerektiğini söyledi. Aronya bitkisi ile tanışmasının 37 yaşını bulduğunu söyleyen Tosun, bu meyveyi yetiştirmeye başladığında Özel sektörde çalıştığını ve inşaat malzemeleri pazarlama alanında görev aldığını aktardı. Özel sektörü yetiştiricilik yapmaya başladıktan 4 yıl sonra bıraktığını dile getiren Tosun, bahçe ile ilgilenmesi gerektiğini belirterek Türkiye genelinde fidan satışına devam ettiğini aktardı.

aronya-yetistiriciligi.jpg

Gençlerin ellerine geçen fırsatı değerlendirmesi gerektiğini vurgulayan Tosun, tarımın ucundan tutarak tarım konusunda kendilerine geliştirmesi gerektiğini aktardı. Aronya meyvesinin taze meyvesinin kilogram fiyatının Bu yıl 250 TL olduğunu aktaran Tosun kurutulmuş meyvenin ortalama fiyatının da 750 TL'ye kadar yükseldiğini söyledi.

ARONYA MEYVESİNİN FAYDALARI NELER?

  • Aronya meyvesi bağışıklığı güçlendirir.
  • Toplam ve kötü kolesterol düzeylerini azaltırken akışını iyileştirir.
  • Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
  • Aronya metabolizme bozukluğa iyi gelmektedir.
  • Diyabeti kontrol eder.
  • Aronya meyvesi sindirim sistemini düzenler.
  • Böbrek-karaciğer hastalıklarını önleyebilir.
  • Antikanser etkisi söz konusudur.
  • Bağırsak sağlığına faydalıdır.
  • Antioksidan açıdan zengindir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN