Evcil hayvan besleyenlere ceza yağıyor! Zorunlu çip uygulaması başladı, 3.642 TL para cezası ödenecek

Evcil hayvan besleyenlere ceza yağıyor! Zorunlu çip uygulaması başladı, 3.642 TL para cezası ödenecek

Evcil hayvanlar için takılacak olan çip uygulamasında süre tamamlandı. Belirlenen sürede çip taktırmayanlara da ilk cezalar geldi. Evcil hayvanlara çip uygulaması için önemli açıklamalarda bulunan Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri İsa Yıldırım, ilk cezaların yurtdışı ya da şehirlerarası yolculuklarda uygulandığını belirtti. İşte çip uygulaması hakkında merak edilen tüm detaylar…

Evcil hayvanlara yönelik atılan adımlar oldukça dikkat çekerken geçtiğimiz yıl çip uygulaması gündeme geldi. 'Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik' kapsamında, evcil hayvanlara çip taktırmak ve kayıt altına alınması zorunlu bir hale gelirken sahipler için belirlenen sürede 31 Aralık 2022 itibarıyla tamamlandı. Uygulama kapsamında 1 milyon 429 bin 370 ev hayvanı kimliklendirilerek kayıt altına alındı. Başvurulardaki yoğunluk nedeniyle çip ve pasaport için başvuru yapmasına rağmen çip takılmayan hayvanlara da beyanname verildi. Toplamda 552.127 beyanname verilirken çip takma işlemleri de kaldığı yerden devam ediyor. Yeni çip uygulaması kapsamında kayıt altına alınan hayvan sayısı da 1 milyon 595 bin 255'e ulaştı. İşte çip uygulaması hakkında merak edilen tüm detaylar…


HAYVAN SAHİPLERİNE İLK CEZALAR VERİLDİ


Geçtiğimiz yıl alınan kararlar doğrultusunda evcil hayvanlara çip takma zorunluluğu getirildi. Belirlenen sürede çip taktırmayanlara ise ilk cezalar verildi. Seyahat sırasında çip takıldığına ilişkin kimlik sunamayan birçok kişiye hayvan başına 3.642 TL ceza uygulandı. Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri İsa Yıldırım, çip taktırmayan ve sisteme kayıt yaptırılmayan hayvanlar için cezai işlem uygulandığını belirtti. Cezaların hepsinin yurt dışı çıkış işlemlerinde ya da şehirlerarası yolculuklarda uygulandığını belirten Yıldırım, “Hayvan sahiplerinin 'ben cezamı ödeyeyim, hayvanı sisteme kaydedelim' diyerek il-ilçe tarım ve orman müdürlüklerine gitmesi ile uygulandı.” dedi.

evcil-hayvan-cip.jpg


Bu yöntem dışında hayvanların tespit edilmesinin oldukça zor olduğunu dile getiren Yıldırım, çip taktırmakla iş bitmiyor ifadelerini kullandı. Aynı zamanda sisteme kayıt yaptırılıp pasaport çıkartılması gerektiğini sözlerine ekleyen Yıldırım, bir vatandaşın hayvanı çip taktırdığını ancak sisteme kaydettirmediği için ceza ödemek zorunda kaldığını örnek gösterdi. Yıldırım, bu kişinin sisteme kayıt yaptırması ile birlikte yurt dışı çıkış işlemlerinin yapıldığını söyledi.

ÇİP TAKTIRMADAN SEYAHAT YAPAMAZ


Bu sürecin devam etmesi gerektiğinin altını çizen Yıldırım, çip takılmadan yurt dışına çıkışlarında mümkün olmadığını vurguladı. Avrupa Birliği ve diğer ülkelerde çıkış işlemleri için Bu sistemin gerekli olduğuna değinen Yıldırım, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan alınan sağlık sertifikası ve bazı ülkeler için gerekli olan kuduz test sonuçlarının istendiğini belirtti. Yıldırım, evcil hayvan sahiplerinin şehirlerarası seyahatlerde de hayvanların kimliğini ibraz etmek zorunda olduğunu aktardı. Sahipli hayvan sayısına göre kayıtlı hayvan sayısının oldukça düşük olduğuna vurgu yapan Yıldırım, bunun için af çıkarılarak hayvanların kayıt altına alınması gerektiğini dile getirdi.

evcil-hayvan-kayit.jpg

Verilen beyanname doğrultusunda hayvanların cezai işlem uygulanmadan sisteme kaydedildiğini ifade eden Yıldırım, kliniklerin hayvan sahiplerini çağırarak çip takma ve kayıt işlemini yaptığını söyledi. Şimdilerde oranın çok düşük olduğunun altını çizen Yıldırım, Ankara'da 62.000 hayvan için beyanname verildiğini belirtti. Bu hayvanlardan yalnızca %10'una çip takıldığını aktaran Yıldırım, bu oranın oldukça düşük olduğunu vurguladı. Çiplerdeki sorunun aşıldığını belirten Yıldırım, “Pasaportlarda hala problem var. Pasaportlar sağlandıkça kliniklere gönderiyoruz. Fakat pasaportta da 3-4 aya kadar sorun çözülecektir. Pasaport olmasa bile kayıtlar yapılabiliyor, olmayan kliniklere pasaportlar geldikçe gönderiyoruz" dedi.

veteriner.jpg

BÜTÜN HAYVANLAR SAĞLIK HİZMETİNDEN YARARLANABİLİR


Vatandaşların akıllarında yer edinen sorulardan biri de çift hayvanlara sağlık hizmeti verilip verilmeyeceği olurken Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri İsa Yıldırım merak edilen soruların yanıtını verdi. Hayvanların çiftli ya da çipsiz olmasına bakılmadan tedavi yapıldığını belirten Yıldırım, veteriner kliniklere ya da hayvan hastanelerine gelen hastalar için çipli ya da çipsiz ayrımı yapılmadığını vurguladı. Sağlık hizmetinin kutsal olduğuna değinen Yıldırım, her hayvanın sağlık hizmetinden yararlandığını aktardı. Çipli ya da çipsiz veteriner kliniklerine giden her hayvanın hizmet alabileceğinin altını çizen Yıldırım, şimdilerde tipsiz hayvan tespitinin zor olduğunu ancak şikayetler sonucunda tespit edilebileceğini belirtti.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN