Evinde o tadilatı yapan yandı! Yargıtay’dan emsal karar! Cezası öyle böyle değil

Evinde o tadilatı yapan yandı! Yargıtay’dan emsal karar! Cezası öyle böyle değil

Yargıtay, ev sahipleri için önemli bir karara imza attı. Evlerine cam balkon ekleyen vatandaşlar için kötü haber geldi. Yargıtay, bu tadilatın bazı durumlarda kaçak yapı olarak değerlendirilebileceğini ve izinsiz gerçekleştirildiğinde sorunlara yol açabileceğini belirtti.

Pandemi sürecinde evde geçirilen zamanın artmasıyla birçok kişi, yaşam alanlarını iyileştirmek ve balkonlarını hava koşullarından korumak için cam balkon yaptırma yoluna gitti. Ancak Yargıtay’ın verdiği emsal nitelikteki karar, bu tür yapı değişikliklerinin apartman sakinlerinin çoğunluğunun yazılı onayını almadan yapılamayacağını ortaya koydu.

Binaların dış cephelerinde yer alan balkonlar, binanın ortak alanlarına dahil edildiği için, bu tür tadilatlar için kat maliklerinin en az beşte dördünün onayının alınması gerekiyor. Aksi takdirde, izinsiz yapılan cam balkonlar kaçak yapı statüsüne giriyor.

img-1796.jpeg

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nin 2015/6244 Esas ve 2016/2299 numaralı kararı, cam balkon yapımına ilişkin önemli bir örnek teşkil ediyor. Karara göre, bir dairenin balkonunun projeye aykırı olarak kapatılması ve eski haline dönüştürülmesi talebi reddedilmişse bile, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası’nın 19. maddesine göre, ana taşınmazın ortak yerlerinde yapılan değişikliklerin, tüm kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadan gerçekleştirilemeyeceği hükme bağlanmıştır.

Yargıtay, dava konusu balkonun eski haline getirilmesi yönünde karar verilmesi gerektiğini ifade ederken, mahkemenin bu konudaki reddi kararını bozmuştur. Bu karar, cam balkon eklemek isteyen daire sahipleri için izin alma zorunluluğunu ve olası hukuki sonuçları vurgulamaktadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN