EYT'deki şok gerçeği, SGK uzmanı Özgür Erdursun açıkladı! 08.09.1999 tarihine kadar sigortalı olanlar bu haktan yararlanamıyor.
TUNACAN ATALAY
Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesiyle ilgili Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun'dan ezber bozan bir uyarı geldi. Erdursun, 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olan herkesin EYT'den otomatik olarak avantajlı çıkmadığını, bazı durumlarda yanlış planlamanın maddi zarara bile yol açabileceğini çarpıcı bir örnekle açıkladı. "Planınızı doğru yapın, boşa para ödemeyin!" diyen Erdursun, herkesin durumunun farklı olduğunu ve kişiye özel hesaplama yapılması gerektiğini vurguladı.
ERDURSUN: "EYT'Lİ OLAN HERKES ASLINDA EYT'DEN YARARLANAMIYOR!"
Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla konuya dikkat çeken Özgür Erdursun, EYT yasasının getirdiği avantajların her sigortalı için aynı olmadığını belirtti. İşte Erdursun'un dikkat çektiği noktalar:
- Sorunsuz Emeklilik (Tam Prim Gününü Dolduranlar): 8 Eylül 1999 öncesi sigorta başlangıcı olup, SSK'da ilk işe başlama tarihine göre 5000-5975 prim gününü, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nda ise kadınlar 7200, erkekler 9000 prim gününü tamamlayanlar için bir sorun bulunmuyor. Bu kişiler yaş şartı aranmaksızın EYT kapsamında emekli olabiliyor.
- Kısmi Emeklilikte Yaş Değişikliği Yok (Eksik Günü Olanlar): 8 Eylül 1999 öncesi sigorta başlangıcı olup eksik günü bulunan ve SSK'dan 3600 günle, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndan 5400 günle emekli olmayı hedefleyenler için EYT, emeklilik yaşında bir değişiklik getirmedi.
- 3600 Günle Emeklilikte Yaş Sabit Kaldı: 8 Eylül 1999 öncesi sigorta başlangıcı olup SSK'dan 3600 günle emekli olacak kadınların 58, erkeklerin 60 yaş şartı EYT yasasıyla değişmedi. Erdursun, "Yani EYT yasası çıkmamış olsaydı bu kişiler zaten bu yaşta emekli olacaklardı. Bu durumda olanlar ilk işe başlama tarihlerine göre EYT'li ancak EYT'nin emeklilikte kendilerine sağladığı bir avantaj maalesef yok" ifadelerini kullandı.
ÇARPICI ÖRNEK: EYT'DEN YARARLANMAK BAZEN ZARARA YOL AÇABİLİR!
Özgür Erdursun, durumu somut bir örnekle açıkladı:
- Örnek Kişi: 1977 doğumlu, Ocak 1996 sigorta başlangıcı olan ve 750 gün primi bulunan bir EYT'li kadın.
- Doğum Borçlanması: 2 çocuğu için doğum borçlanması hakkı var. İki çocuk için yaklaşık 399.442 TL ödeyerek 1440 gün satın alabiliyor.
- Borçlanma Sonrası Gün Sayısı: 750 (mevcut) + 1440 (borçlanma) = 2190 gün.
- EYT İçin Gerekli Prim: Tam EYT'den yararlanması için 5825 prim gününü tamamlaması gerekiyor.
- Eksik Gün: 5825 - 2190 = 3635 gün (yaklaşık 10 yıl 1 ay 5 gün).
- EYT İle Emeklilik Yaşı: Eğer bugün prim ödemeye başlar ve aralıksız tamamlarsa, 20 Haziran 2035'te prim gününü doldurarak yaş şartı olmadan emekli olacak. Bu durumda kişi 58 yaş 5 ay 19 günlük olacak.
Alternatif:
- 3600 Günle Emeklilik: Bu kişinin aynı zamanda 58 yaşında 3600 günle emekli olma hakkı da bulunuyor.
KARŞILAŞTIRMA VE SONUÇ
- EYT için 3635 gün daha prim ödemesi gerekiyor.
- 3600 günle emeklilik için ise 3600 - 2190 = 1410 gün eksiği var.
Erdursun'a göre, bu kişinin 1410 gün eksiğini tamamlayarak 58 yaşını beklemesi, EYT'den tam yararlanmak için 10 yıl daha prim ödemesinden daha avantajlı. Erdursun "Bu kişinin EYT'den yararlanması kar değil, zarar uğramasına sebep olur" diye konuştu.
ERDURSUN'DAN KRİTİK FİNANSAL TAVSİYE: "BOŞA PARA ÖDEMEYİN!"
Uzman isim, doğum borçlanması için ödenecek yüklü miktarın alternatif değerlendirme şekillerine de dikkat çekti:
"Hatta bu kişinin 2 çocuk için toplu olarak ödeyeceği 399.442 TL'yi ödemeden, bu parayı faizde değerlendirse aylık getirisi yaklaşık 14.146 TL oluyor. Bu kişi her ay paranın getirisinin 8.321 TL'sini isteğe bağlı prim olarak ödeyip, kalan parayı ana paraya ekleyerek hem primlerini tamamlar, bu süreçte sağlıktan yararlanır, ana parasını kaybetmez ve EYT'ye göre daha erken emekli olur."