EYT'de staja takılanlara yeni küme açıldı! EYT prim ve yıl tablosu belli oldu: 1 yıl daha eklenecek!

EYT'de staja takılanlara yeni küme açıldı! EYT prim ve yıl tablosu belli oldu: 1 yıl daha eklenecek!

EYT’liler için yapılan düzenleme mecliste onaylanmıştı, bu yasayla milyonlarca çalışan emeklilik hayaline kavuşurken, yasadan yararlanmayanlar için durum ne olacak? İşte detaylar haberimizde…

Milyonlarca çalışan vatandaşın tek istediği emekli olmaktır, emeklilik için yaşını dolduranlar için EYT düzenlemesinin onayının ardından sıcak bir gelişme daha yaşandı. Detaylar haberimizde…

banka

O KİŞİLERİN 1 YILLIK PRİMİ SİGORTAYA EKLENECEK! STAJ VE ÇIRAKLIK İÇİN EYT SGK PRİM, YIL TABLOSU PAYLAŞILDI!

Milyonlarca vatandaşın EYT programı kapsamında emekli maaşı almaya hak kazanması bekleniyordu, ancak şimdi odak noktası staj ve çıraklık sigortası programları. Staj ve eğitim sigortasına takılanlara emeklilik açılıp açılmayacağı sorusu ortaya çıkıyor. Hükümet bu konuda bir açıklama yaptı. Staj ve eğitim sigortası burada detaylandırılmıştır... Staj ve eğitim sigortası, mesleki eğitim alanında yer alan gençlerin iş gücüne katılmaları ve meslek icra etmeleri için önemli bir süreçtir. Ancak bu sigorta kapsamındaki gençlerin belirli bir emeklilik dönemini tamamlamaları gerekmektedir.

EYT'den sonra milyonlarca kişi emekli maaşına kavuştu. Gözler daha sonra stajyerlik ve eğitim sigortasına kaydı. Bu konuda hükümet önemli bir açıklama yaptı. Beklenen düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte çıraklık dönemindeki sigortalılar, uzun vadeli sigorta kollarından borçlanarak dönemi finanse edebilecek. Yeni rejim ne zaman yürürlüğe girecek? Detaylar burada...

EMEKLİLİKTE Yaşlılık (EYT) uygulaması 4 milyondan fazla kişinin emekli olmasının önünü açmıştır.

9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olup, bu tarihten önce borçlarını çekebilecek durumda olanlar için yaş şartı kaldırıldı.

MEVCUT SİSTEM NASIL?

Mevcut düzenlemelere göre; staj veya çıraklık sigortası, sağlık sigortası ile aynı primdir.

Dolayısıyla burada emeklilik için gerekli olan primler ödenmiyor.

Bu nedenle yürürlükteki kanuna göre staj ve çıraklık giriş sayılmaz ve burada ödenen primler emeklilik hesabına yansıtılmaz.

KİMLER İSTİSNA TUTULUYOR?

Burada iki istisna var. Sigortasız bir avukatın ilk altı ayı ve kalan altı ayı mahkemede birer yıl staj yaptığını gösteren bir kredi başvurusu ve barodan onaylı belgeler sunması gerekmektedir.

Tüm yıl boyunca borçlanmanıza gerek yok, ihtiyacınız kadar borçlanabilirsiniz.

Staj, anneler için de bir ayrıcalıktır. Anneler sigortaları olmadıkça doğum için borç para alamazlar.

Ancak stajınız veya uygulamanız sonrasında doğan bir çocuk için borç para alabilirsiniz.

Sigortalı, staj veya eğitim süresince ve işe başlamadan önce doğum nedeniyle bir borcun doğması halinde sigortalılığın başlamasını iptal edebilir.

Bu nedenle, yaş ve prim gereksinimleri de gevşetilecektir.

BAKAN NE SÖYLEDİ?

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in sözleri son haftalarda çırak olarak çalışan herkesin yüzünü güldürmüştü.

Bilgin, stajın mağduriyet olmadığını anlattı ve sözlerine şöyle devam etti "Onlarla kimse bir iş akdi yapmıyor. Bu sebeple onların iş emeklilik primleri ödenmemiş oluyor. O yüzden mağduriyetten bahsedilemez. Çıraklıkta ise farklı bir durum mevcut. Bu sebeple çıraklığa yönelik çalışmalarımız var" demişti.

NE YAPILABİLİR?

Bu konuda bir sonraki adım bekleniyor.

Bu kişilere de bu sistem kapsamında borç alma imkânı verilebilir.

Eğitim sigortanız varsa bu süreler için borcunuzu kapatabilir, bu dönemleri uzun vadeli sigortanızın kolları olarak sayabilir ve başlangıç tarihi belirleyebilirsiniz.

Bu nedenle çıraklık başlangıç tarihi geri çekilmiştir.

KİMLER YARARLANIR?

Bu da demek oluyor ki beklenen düzenleme geldiğinde eğitim süresinin sigortalılık dönemi sayılması için borç para alınması yeterli olacak.

9 Eylül 1999 tarihinden önce eğitimlerini tamamlayıp bu tarihten sonra çalışmaya başlayanlar, eğitimleri sırasında kredi çekerek sigortalılık başlangıç tarihlerini belirleyebilirler.

Bu haliyle EYT kapsamına girmektedir.

PRİME DİKKAT!

Yeni düzenlemelerden yararlanmak için sadece çıraklık yapmak yeterli değil.

Bu süre zarfında eğitim sigortası kayıtları ve kısa vadeli sigorta branşlarına yapılan prim ödemeleri teyit edilecektir.

Sadece eğitim sigortasına kaydolmuş ve prim ödemiş olanlar hak kazanır.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN