Fon vurgununda 187 milyarlık liste TMSF'ye gönderildi: 214 kişiye 'paraları iade edin' çağrısı

Fon vurgununda 187 milyarlık liste TMSF'ye gönderildi: 214 kişiye 'paraları iade edin' çağrısı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü büyük fon soruşturmasında, TERA, Pusula ve Hedef fonlarından 100 milyon liranın üzerinde fahiş kazanç sağlayan 214 kişi ve şirket tek tek tespit edildi. Toplam 187 milyar 653 milyon TL'lik kazanç listesi TMSF'ye iletilirken, Bakan Gürlek, yapay zekâ destekli incelemelerde 13-16 Eylül tarihlerinde içeriden bilgiyle çıkış yapanların belirlendiğini ve haksız kazançların mağdurlara aktarılmak üzere geri çağrıldığını açıkladı.

Sermaye piyasalarını ve fon sektörünü sarsan büyük manipülasyon ve usulsüzlük iddialarına yönelik İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen geniş kapsamlı adli soruşturmada yeni bir aşamaya gelindi. Sabah gazetesine açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Akın Gürlek; soruşturma kapsamında TERA, Pusula ve Hedef portföy bünyesindeki fonlardan 100 milyon TL'nin üzerinde olağan dışı getiri elde eden 214 şüpheli kişi ve kurumun belirlendiğini duyurdu. Başsavcılık tarafından hazırlanan liste Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) gönderilerek, toplamı 187 milyar 653 milyon TL'yi bulan tutarın gönüllü iadesi ve mağdurlara ödenmesi için resmî mekanizma işletilmeye başlandı.

141 ŞAHIS VE 73 ŞİRKET FAHİŞ KÂR SAĞLADI

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve savcılık uzmanlarının ortak çalışması sonucunda çıkarılan bilançoya göre;

141 gerçek kişi: 100 milyar 676 milyon TL,

73 tüzel kişi (şirket): 86 milyar 977 milyon TL olmak üzere, toplamda 187 milyar 653 milyon TL tutarında fahiş kazanç sağlandığı saptandı.

FON BAZINDA KAZANÇ DAĞILIMI

Soruşturma dosyasında yer alan üç kritik fon grubundaki şahıs, şirket ve kazanç dağılımı şu şekilde kayıtlara geçti:

whatsapp-image-2026-10-09-at-10-50-37.jpeg

BAKAN GÜRLEK: "YAPAY ZEKÂ İLE 13-16 EYLÜL ÇIKIŞLARI MERCEK ALTINA ALINDI"

Adalet Bakanı Akın Gürlek, soruşturmanın teknolojik altyapısına ve şüpheli işlemlerin zamanlamasına dikkat çekti. İncelemelerde yapay zekâ analiz yazılımlarından faydalanıldığını belirten Bakan Gürlek, özellikle çöküş öncesindeki kritik günlere işaret etti:

"Soruşturma birimlerimiz, özellikle 13, 14, 15 ve 16 Eylül tarihlerinde söz konusu fonlardan yoğun satış yapan kişi ve kurumları hassasiyetle mercek altına aldı. Yapılan derinlemesine incelemelerde; bazı isimlerin piyasadaki dalgalanmadan önceden haberdar edilerek, kendilerine sızdırılan içeriden bilgiler doğrultusunda organize şekilde fonlardan çıkış yaptıkları tespit edildi. Soruşturma bu bulgular doğrultusunda derinleştirilerek sürdürülmektedir."

TMSF RESMÎ BİLDİRİMLERE BAŞLADI: PARALAR MAĞDUR HESAPLARINDA TOPLANACAK

Savcılık tarafından hazırlanan 214 kişilik listenin TMSF'ye tebliğ edilmesinin ardından, fon bünyesinde özel bir birim kuruldu.

Edinilen bilgilere göre TMSF, listede adı geçen gerçek kişi ve şirketlere resmî tebligat göndererek sağlanan bu kazançların iadesini istemeye başladı. Gönüllü iade süreci kapsamında geri ödenecek paraların, TMSF denetiminde açılan özel havuz hesaplarında toplanacağı ve fon skandalında tasarruflarını kaybeden küçük yatırımcılar ile mağdurlara aktarılacağı kaydedildi.

İade çağrısına uymayan veya şüpheli çıkışlarda doğrudan manipülasyon suçu tespit edilen isimler hakkında ise adli sürecin ve mal varlığına tedbir kararlarının devreye sokulacağı öğrenildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN