Göbeklitepe'nin sırları gün yüzüne çıkıyor! 100 bin yıllık geçmişte şaşırtan gelişme! Yeni kalıntılar bulundu

Göbeklitepe'nin sırları gün yüzüne çıkıyor! 100 bin yıllık geçmişte şaşırtan gelişme! Yeni kalıntılar bulundu

Tarihin noktası olarak bilinen Göbeklitepe yeni keşiflerle herkesi şaşkına çeviriyor. Şanlıurfa'da bulunan Göbeklitepe 100.000 yıllık geçmişiyle tarihe meydan okurken insanlık tarihi hakkında önemli detayları da gün yüzüne çıkarıyor. Çakmaktepe'de yeni kalıntılar keşfedildi.

Göbeklitepe'nin bilinmeyen sırları gün yüzüne çıkıyor. 100.000 yıllık geçmişiyle tarihe meydan okuyan Göbeklitepe, insanlık tarihi hakkında da fark edilmemiş detayları ortaya çıkarmaktadır. Bu yerleşim yerlerinin birçoğu çanak çömlek dönemine ait olmakla birlikte Avcı ve toplayıcı topluluklarla ilgili detayları da ortaya çıkarıyor. Yerleşim yerlerinden biri olarak karşımıza çıkan Çakmaktepe aynı yıl başlayan kazılar doğrultusunda Göbeklitepe ve Karahantepe’nin atası olduğu belirlendi.

YANMIŞ HAYVAN BAŞLARI BULUNDU

Gerçekleştirilen arkeolojik kazılar doğrultusunda Çakmaktepe sırları gün yüzüne çıkmaya başladı. Yaklaşık olarak 16 metre çapında ana kayaya oyularak yapılan büyük yapı içerisinde bambaşka detaylar bulunmaktadır. Şanlıurfa'da yer alan Göbeklitepe’nin 1000 yıl önce inşa edildiği düşünülmektedir. Çakmaktepe'de yanmış hayvan başı kalıntıları görüldü. Dışarıda yakılarak büyük bir yapının içine koyulan bu hayvan başları sığır, koyun, keçi, atgiller ve ceylan gibi türlerin başları olduğu belirtilirken kadının en dikkat çeken yanlarından biri oldu.

Çakmaktepe | Taş Tepeler

100.000 YIL ÖNCENİN SIRRI

Henüz karbon testi yapılmamış olsa da bulunan yontma taş malzemelerine dayanarak yapılan tespitler doğrultusunda Çakmaktepe'deki yerleşim yerlerinin milattan önce yüz binlere dayandığı belirtildi.

Göbeklitepe'den 1000 yıl önce inşa edildiği düşünülen Çakmaktepe'deki kalıntılar gün yüzüne çıkarılıyor

Göbeklitepe'den 500 ile 1000 yıl geriye götüren bu detay Göbeklitepe'nin farklı olarak özel ve kamusal yapı olarak tanımlandığını da göstermektedir. Göbeklitepe ile ilgili gerçekleştirilen incelemeler doğrultusunda yapılan açıklamalar şu şekildedir:

"Göbeklitepe'deki yapılar tapınak olarak tanımlanıyor. Biz ise burada 'özel' veya 'kamusal yapı' diyoruz. Kazılarda, yaklaşık 16 metre çapında ana kaya kesilerek oluşturulmuş bir yapı bulduk. Bu yapı, Göbeklitepe'de olduğu gibi terk edilirken gömülmüş. Dikili taşlar ve duvar taşları özenle bir kenara yerleştirilmiş. Bu durum, Göbeklitepe öncesi dönemde yapıların tamamen yok edilerek bırakıldığını gösteriyor"

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN