'HDP’li anayasa' çalışması 2011’de Erdoğan’ın talimatıyla yapıldı

'HDP’li anayasa' çalışması 2011’de Erdoğan’ın talimatıyla yapıldı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun dile getirdiği "Ahmet Davutoğlu bana HDP ile birlikte anayasa yapabiliriz" iddiası, gözleri bu konuda daha önce yapılan çalışmaya çevirdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sedat Peker'in iddialarına cevap vermek için dün Habertürk canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Soylu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile ilgili ilginç bir iddia ortaya attı. Soylu, Davutoğlu'nun başbakanlık yaptığı dönemi kastederek, "Davutoğlu bana HDP ile birlikte anayasa yapabiliriz” iddiasında bulundu.

4 PARTİLİ UZLAŞMA KOMİSYONU KURULDU

19 Ekim 2011 yılında dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimiyle Meclis'teki dört parti ortak bir anayasa uzlaşma komisyonu kurdu.

01-001.jpg

AK Parti, CHP, MHP ve o zamanki adıyla BDP'den oluşan komisyon 6,5 ay süreyle bütün ilgili kamu kurum ve kuruluşlarını dinledikten sonra metin yazma çalışmasına başladı. Erdoğan'ın talimatıyla partiler komisyonda Meclis’teki üye sayısına göre değil, eşit sayıda, üçer milletvekili ile temsil edildi. 4 partinin birden mutabık kalmadığı hiçbir maddenin kabul edilmemesi prensibiyle çalışan uzlaşma komisyonu dönemin Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in yönetiminde görev yaptı.

ERDOĞAN İSTEDİ MUHALEFET İTİRAZ ETTİ

2012 yılı ortalarına kadar süren çalışmalarda 4 parti, 172 madde olarak planlanan anayasanın tamamında anlaşamadı ama 59 madde üzerinde mutabakat sağlandı. Erdoğan’ın üzerinde uzlaşılan maddelerin Meclis’e getirilip anayasanın bu kısımlarının değişmesi çağrısında bulunmasına rağmen muhalefetin itirazıyla süreç ilerlemedi.

2.jpg

Anayasa uzlaşma komisyonu çalışmalarında partilerini temsilen AK Parti’den Mehmet Ali Şahin, Ahmet İyimaya, Mustafa Şentop, CHP’den Atilla Kart, Süheyl Batum, Rıza Türmen, MHP’den Faruk Bal, Tunca Toskay, Oktay Öztürk ve BDP'den Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan ve Ayla Akat Ata görev almıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN