Hem çalışana, hem çalışmayana destek! Devlet vereceği yardımları duyurdu, sadece başvuranlar alabilecek

Hem çalışana, hem çalışmayana destek! Devlet vereceği yardımları duyurdu, sadece başvuranlar alabilecek

Devletten bir destek daha! Hem çalışana, hem de çalışmayana destek verilecek! Yardımlar duyuruldu... Destekten yararlanmak için sadece başvuru yapmanız yeterli! İşte ayrıntılar...

33 milyarlık yatırımın çalışma hayatına canlılık getirdiği bu dönemde, devlet, işsiz kalan vatandaşlarını koruma çabalarını sürdürüyor. İşsizlikle mücadelede sunulan imkanlar ve koşullar merak ediliyor. İşte işsizlik ödeneği ile ilgili önemli bilgiler...

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ HANGİ ŞARTLARDA ALINIR

14279311-1200x675.webp

İşsizlik ödeneği alabilmek için belirli koşulların yerine getirilmesi gerekiyor. Bu koşullar şunlar:

  • Kendi isteği veya kusuru dışında işsiz kalmak.
  • Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün boyunca sigortalı bir işte çalışmış olmak.
  • Son 3 yılda toplam 600 gün süreyle sigorta primi ödemiş olmak.

İşten çıkış sonrası 30 gün içinde İŞKUR'a başvuru yapmak da önemli bir zorunluluktur. Bu başvuru süresini aşan kişiler, işsizlik ödeneği alma sürelerini kaybedebilirler. Kendi isteğiyle işten ayrılanlar ise işsizlik ödeneğine hak kazanamazlar.

YAŞLILIK AYLIĞI İŞSİZLİK ÖDENEĞİNE ENGEL

63a23f8a5cf3b00390fa2649.webp​​​​​​​

Evet, işsizlik ödeneği alırken yaşlılık aylığına hak kazanılırsa ödeme kesilir. İşsizlik ödeneği sürecinde başka bir sosyal güvence alındığında, ödeneğin "emeklilik" nedeniyle kesildiğini belirtmekte fayda var.

PRİM GÜNÜ SAYISI ÖDENEĞİN SÜRESİNİ BELİRLER

16515058-1200x675.webp

Evet, işten kendi isteği veya kusuru dışında ayrılan kişilerin işsizlik ödeneği süresi, geçmişte ödenmiş olan prim gün sayısına bağlı olarak belirlenir. Örneğin:

  • Son 3 yılda 600 prim günü ödenmişse, ödeneğin süresi 180 gün olabilir.
  • 900 gün prim ödenmişse, süre 240 güne çıkabilir.
  • 1080 gün prim ödenmişse, süre 300 güne kadar çıkabilir.

ÖNCEDEN İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALANLAR YENİDEN ALABİLİR Mİ?

14430405-1200x675.jpg​​​​​​​

Daha önce işsizlik ödeneğinden yararlanmışsanız, koşulları tekrar yerine getirirseniz yeniden işsizlik maaşı alabilirsiniz. Eğer daha önceki ödenek süresi sona ermeden işten ayrıldıysanız, kalan süreyi kullanabilirsiniz.

YENİ BİR İŞE BAŞLADIĞINIZDA İŞKUR'A BİLDİRMEK ZORUNDASINIZ

Yeni bir işe başladığınızda, en kısa sürede, en fazla 15 gün içinde İŞKUR'a bilgi vermek zorunludur. Bu süre içinde bildirim yapılmazsa, ödeneğin süresi kısaltılabilir. Ancak, mücbir sebepler dışında bu süreyi aşmak ödeneğin azalmasına neden olabilir.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ HACZEDİLEMEZ​​​​​​​

İşsizlik ödeneği, damga vergisi dışında herhangi bir vergi veya kesintiye tabi değildir ve başkasına devredilemez. Nafaka borçları dışında haciz uygulanmaz.

İşsizlik ödeneği alanlar, sağlık güvencesi ve istihdam programlarından yararlanabilirler. İŞKUR tarafından sunulan işbaşı eğitimleri ve meslek kursları, yeni iş bulma şansını artırabilir. Ayrıca, ailelerin sağlık sigorta primleri de işsizlik sigortası fonundan ödenir. Kadınların katıldığı mesleki eğitim kurslarına katılan 2-5 yaş arası çocuklar için kreş yardımı sağlanır. Toplum yararına programlara katılanlara da özel ödemeler yapılır.

Son çalışılan işe benzer bir işi haklı bir neden olmaksızın reddedenlerin işsizlik ödenekleri kesilebilir. Ayrıca, işsizlik ödeneği aldığı dönemde kayıt dışı çalıştığı tespit edilenlerin ödeneği kesilir ve yeniden başlatılmaz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN