Hepimizin parası ticaret sırrı

Hepimizin parası ticaret sırrı

Demirören Holding'in Ziraat Bankası'ndan aldığı 750 milyon dolarlık krediyi ödememesi gündemdeki sıcaklığını koruyor. Banka Meclis gündemine taşınan konuyla ilgili 'ticari sır' dedi. İYİ Parti’nin konuyla ilgili mecliste Hazine ve Maliye Bakanı Elvan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesine Bakan da 'müşteri sırrı' diyerek yanıtsız bırakmıştı.

Demirören Holding 2018’de Ziraat Bankası’ndan 750 milyon dolar kredi alarak Doğan Medya’yı bünyesine kattı. Ancak şirketin aldığı krediyi ve ödemediği ortaya çıkmıştı. Şirket kamu bankasından aldığı krediye teminat olarak da İstanbul Göktürk Kemer Country’deki araziyi ipotek ettirdi.

Ancak ipotek ettirilen arsanın imara açılması mahkeme kararıyla engellendi. Bankanın elinde değeri düşen bir golf sahası kaldı. İddiaları organize suç örgütü lideri Sedat Peker gündeme getirdi. Peker'in iddiaları sonrası konu meclis gündemine taşındı. Ziraat Bankası ödenmediği ortaya çıkan krediyle ilgili soruları ‘ticari sır’ diyerek yanıtsız bıraktı. İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, 7 Haziran 2021 tarihinde; Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Demirören Grubu’nun Ziraat Bankası’ndan aldığı 750 milyon dolarlık krediyi sordu. Bakan Elvan, Çıray’ın soru önergesine, 'müşteri sırrı' diyerek soruları cevaplamadı.

Elvan’ın yanıt olarak ilettiği metin şöyle: "Banka’ya ilişkin bilgiler, üçer aylık dönemlerde Kamuyu Aydınlatma Platformu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye Bankalar Birliği ve Banka internet sitesinde kamuya açıklanan bağımsız denetim raporlarında yer almaktadır. Kamuya açıklanan Banka finansal tabloları, denetim raporları ve faaliyet raporlarında yer alan veriler haricinde talep edilen detay bilgilerin ise 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun ‘Sırların saklanması’ başlıklı 73. maddesi kapsamında banka sırrı ve müşteri sırrı olduğu mütalaa edildiğinden paylaşılması mümkün bulunmamaktadır."

Öte yandan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel iddiaları AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’a sormuştu. AK Partili Turan "Kamu bankalarının tüm kredileri teminat alınarak yapılmıştır. Her günün faizi ödenecektir" cevabını vermişti. Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, daha önce yaptığı açıklamada şirketin canlı hesaplardan izlendiğini belirtmişti. Çakar Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu’nda yaptığı sunumda "Söz konusu firmanın da kredileri an itibarıyla Ziraat Bankası’nda canlı hesaplarda izleniyor ancak şunun altını özellikle çizeyim, bankamız bu firmaya karşı da bütün müşterilerine olduğu üzere bankacılık usul ve esaslarının getirdiği çerçevede muamele edecektir" ifadelerini kullanmıştı.

KAMU ZARARIYLA İLGİLİ SAYIŞTAY RAPORU YOK

Demirören Holding’in Ziraat Bankası’ndan çektiği 750 milyon dolar krediyi geri ödememesiyle ortaya çıkan kamu zararıyla ilgili net bir bilgi yok. Konuyla ilgili CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu daha önce şu açıklamayı yapmıştı:

"Ortaya çıkanlar Sayıştay raporunda yok. Bankanın mali durumunu etkileyecek büyüklükte bir kamu zararı." CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu ise "Takla attırılan krediler birikiyor. Türkiye ekonomisi, kötü bir sürprizle karşılaşabilir" yorumunu yapmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN