Ziraat Bankası iddialar hakkında ilk kez konuştu: Demirören borcunu ödedi mi?

Ziraat Bankası iddialar hakkında ilk kez konuştu: Demirören borcunu ödedi mi?

Demirören Holding'in Ziraat Bankası'na olan borcu ile ilgili bankadan ilk kez açıklama geldi. Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Meclis'te yaptığı sunumda "Söz konusu firmanın da kredileri an itibarıyla Ziraat Bankası'nda canlı hesaplarda izleniyor ancak şunun altını özellikle çizeyim, bankamız bu firmaya karşı da bütün müşterilerine olduğu üzere bankacılık usul ve esaslarının getirdiği çerçevede muamele edecektir" dedi.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu'nda, bankanın ve bağlı ortaklıklarının 2017-2018 yılları ile ilgili milletvekillerinin sorularını cevapladı.

Türkiye'deki bankacılık sektörünün şeffaf, kurallar çerçevesinde işlediğini dile getiren Çakar, Demirören Grubu'na sağlanan kredi hakkında da konuştu.

"CANLI HESAPLARDA İZLENİYOR"

"Ziraat Bankası ticarete, hizmete, enerji sektörüne, inşaata her sektöre kredi verdiği gibi medya sektörüne de kredi verebilir. Söz konusu firma da bu kapsamda kredilendirilmiş olan bir firmadır. Bu firmanın kredileri an itibarıyla Ziraat Bankası'nda canlı hesaplarda izleniyor.

"KURAL SETİ İÇİNDE HAREKET EDECEĞİZ"

Ancak şunun altını özellikle çizeyim, bankamız bu firmaya karşı da bütün müşterilerine olduğu üzere bankacılık usul ve esaslarının getirdiği çerçevede muamele edecektir. Bir kredi işlemidir, her kredi işleminin tabi olduğu bankacılıkta belirlenen kural seti ne ise o kural seti içerisinde biz kendilerine muamele edeceğiz."

Sözcü'nün haberine göre de daha detaylı açıklama yapmak isteyen Çakar'ın konuşması KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş tarafından sık sık kesildi. Savaş, hemen her cümlesinde Çakar'ı üstü kapalı olarak uyarıp sorulara yazılı cevap vermesini istedi.

CHP Milletvekilleri Deniz Yavuzyılmaz, Atila Sertel ve Kemal Zeybek başta olmak üzere muhalefet partileri, Ziraat Bankası yönetimini soru yağmuruna tuttu. Milletvekilleri çiftçiden esirgenen 750 milyon dolarlık kredinin tek başına bir gruba siyasi telkinle verildiğini, teminatının çok düşük kaldığını, kredinin geri ödenip ödenmediğinin ise bilinmediğini söyledi. Kredinin akıbetine ilişkin detaylı açıklama yapılmasını isteyen komisyon üyeleri, kamuoyunun gerçekleri mafya liderinden değil doğrudan banka yönetiminden duyması gerektiğini belirtti.

Milletvekilleri, Virgin Adalarında Mehmet Emin Karamehmet'in şirketine Turkcell hisseler için ödendiği söylenen 1.6 milyar dolarlık krediyle ilgili açıklama da talep etti.

Vekillerin sorularının ardından söz verilen Ziraat Bankası Genel Müdürü Çakar, Demirören Grubunun ismini vermeden yaptığı açıklamada kredinin canlı hesaplarda izlendiğini belirterek 750 milyon dolarlık kredinin takibe düşmediği ya da batık krediler arasına alınmadığı mesajını verdi.

BAŞKAN KONUŞTURMADI

Komisyon Başkanı Savaş, "Peki" diyerek Çakar'ın sözlerini bitirmesini isterken, muhalefet milletvekilleri "Yani tahsilat başladı mı, firma taksitleri ödemeye başladı mı?" diye sordu.

Çakar, bu soruya cevap vereceği sırada Savaş "Sayın Genel Müdür söyleyeceğini söyledi. Karşılıklı konuşmayalım" diyerek Çakar'ın daha açıklama yapmasına izin vermedi.

Savaş'ın sorulara cevap vermesi için mikrofonunu açtığı Alpaslan Çakar'ı konuşmaya başladığı ilk andan başlayarak sık sık "Sorulara yazılı yanıt verebilirsiniz. Peki teşekkür ediyorum" diyerek uyarması dikkat çekti.

VİRGİN YERİNE 'BİR ADA'

Yavuzyılmaz, Demirören kredisinin yanı sıra Ziraat Bankasının Virgin Adalarında Mehmet Emin Karamehmet'in şirketine Turkcell hisselerinin devri için 1 milyar 636 milyon dolar kredi verdiğini, bu kredinin akıbetinin de bilinmediğini söyledi.

Yavuzyılmaz, Çakar'a bu kredi nedeniyle Ziraat Bankasının ne kadar zarar ettiğini sordu. Çakar, cevap bölümünde açıklama yaptığı sırada Sayıştay raporlarında geniş yer tutan bu krediyle ilgili Virgin Adaları ismini hiç kullanmadan "Bir adadaki krediye ilişkin soru da geldi. O kredi kapanmış bir kredidir. O kredi tahsil edildi" diye konuştu.

"TARIMI KURGULAYAN BANKA DEĞİLİZ"

Çakar, Ziraat Bankasının çiftçi yerine daha çok şirketleri desteklediğine yönelik eleştirilere ise ilginç bir cevap verdi.

Çakar, şunları kaydetti: "Ziraat Bankası'nın kuruluş noktası tarımdır. Ancak Ziraat Bankası sadece tarımı kurgulayan bir banka olmaktan çıkmıştır. Tarım dışındaki sektörleri de kredi vermektedir."

CAN ALICI SORULAR CEVAPSIZ KALDI

Komisyon toplantısında milletvekillerinden kredilerle ilgili kritik sorular geldi. Ancak soruların büyük bölümü cevapsız kaldı.

İşte milletvekillerinden gelen bazı yorum ve sorular:

CHP Milletvekili Atila Sertel: "Demirören'e verilen 750 milyon dolarlık kredi Sayıştay ve Meclis denetiminden gizlendi. Sayıştay'ın hiçbir raporunda Demirören ismi geçmiyor. Çiftçiye kredi kullandırırken evini, traktörünü ipotek alırken nasıl oluyor da 750 milyon dolar krediyi kullandırırken yeterli teminatı almıyorsunuz. Kredinin bankacılık kurallarıyla değil siyasi baskıyla verildiği kuşkusu var. Mafya liderlerini izleyerek değil, KİT Komisyonu olarak Meclisin bize verdiği yetkiyi kullanarak soruyorum. Kredinin teminatları ne oldu, banka ne kadar zarara uğradı, borçlar ödenmeye başladı mı?"

İYİ Parti Milletvekili Bedri Yaşar: "Kamuoyuna açıklama yapmadınız. Bankayı denetleyen komisyonun üyesi olarak çok rahatsızlık duyuyorum. Bankanın itibarı zarar görüyor."

CHP Milletvekili Kemal Zeybek: "Yazık değil mi bu ülkenin kaynaklarının üretim yerine bir gruba verilmesi. Tarih bunu yazacaktır, iktidarın medya gruplarını ele geçirmek için toplumu yanlış bilgilerle yönlendiren bir durum için yapılan işler için bu kredi verilmiş, medya grubu alınmıştır."

CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz: "Doğan Medya, Demirören Grubu, Ziraat Bankası hepsi de TC devleti sınırları içerisinde yer aldığı halde krediler niçin ABD doları olarak verilmiştir? TL'nin değeri kalmadı. 675 milyon dolar 2 yılı ödemesiz 7 yıl taksitle verildi. Ödemesiz dönem olduğu için Sayıştay ve Meclis denetimi devre dışı bırakıldı. Yapılandırma olursa 2 yıl daha bu hesaplar 2022'ye kadar incelenemeyecek. Kredinin taksitlerinin ödemeye başlamış olması gerekiyor. Başladı mı, yapılandırma oldu mu, teminatları aldınız mı?"

İYİ Parti Milletvekili Yasin Öztürk: "Medya devri için ne kadar kredi verdiniz? Banka içinde yetkisi olanların dahi bu kredinin gerçekte ne kadar olduğunu göremiyorlarmış. Böyle bir iddia var. Bu iddialar doğru mu?"

NE OLMUŞTU?

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, Doğan Medya Grubu'nun Demirören Holding'e satış sırasında Ziraat Bankası'ndan kredi alındığını hatırlatarak Demirören'in bu borçları ödemediğini iddia etmişti.

Peker, yayınladığı 9'uncu videoda, Demirören'in Ziraat Bankası'ndan aldığı 750 milyon dolarlık krediyi ödemediğini öne sürmüştü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (28)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
28 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN