Sedat Peker'in iddialarının ardından neler yaşandı? Türkiye böylesini görmedi

Sedat Peker'in iddialarının ardından neler yaşandı? Türkiye böylesini görmedi

Sedat Peker, videolarında birçok siyasetçi, gazeteci ve iş insanı hakkında farklı farklı iddialarda bulundu. Peki Peker'in iddiaları sonrası harekete geçildi mi? İktidar bir adım attı mı? İddialar sonrası 'Savcılar göreve' çağrıları karşılık buldu mu? İddialara konu olan isimler hakkında bir işlem yapıldı mı? Peker'in iddiaları sonrası yaşananları derledik.

EDA NARİN | KARAR

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, ilk videoyu paylaştığı 2 Mayıs'tan bugüne toplam 9 video ve birçok görüntülü telefon görüşmesinin ekran kayıtlarını yayınladı. Peker, videolarında birçok siyasetçi, gazeteci ve iş insanı hakkında farklı farklı iddialarda bulundu.

ERDOĞAN, PEKER'İN ADINI BİLE ANMADI

Peker'in iddiaları ilk günden bugüne siyaset arenasını ısıtmaya yetti. Uzun süre sessiz kalan iktidar cephesinden ilk ve en net açıklama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın grup toplantısında yaptığı konuşmayla geldi. Erdoğan, konuşmasında "Kendi kirli geçmişlerini bizi karalayarak örteceğini sananlar..." ifadesini kullanarak Peker'i işaret etti.

BAHÇELİ SAHİP ÇIKINCA ERDOĞAN'DAN İLK AÇIKLAMA GELDİ

Erdoğan'ın bu açıklamayı MHP Genel Başkanı ve ittifak ortağı Devlet Bahçeli'nin Soylu'ya sahip çıkan sözleri sonrası yapması ise dikkatlerden kaçmadı. Öte yandan AK Parti içerisinde Peker'in Soylu hakkındaki iddialarının farklı farklı görüşlere neden olduğu da konuşuluyor.

İTTİFAK ORTAKLARINDAN MUHALEFETE DİREKT RET

İttifak ortaklarının Soylu'yu sahiplenişi Meclis'e de yansıdı. Muhalefet partilerinin 'Peker'in iddiaları araştırılsın' önergeleri AK Parti ve MHP milletvekilleri tarafından reddedildi.

KAYMAKAM ADAYLARI TOPLANTISINDAKİ FOTOĞRAF NE ANLATIYOR?

İttifak ortaklarının muhalefetin tüm girişimlerini geri çevirmesi ve Soylu'yu sahiplenmesi kamuoyunda geniş yankı bulsa da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kaymakam adaylarını ağırladığı toplantı sonrası yayımlanan fotoğrafta Soylu'nun yer almaması dikkatlerden kaçmadı.

a.jpgErdoğan’ın kaymakam adaylarını ağırladığı toplantı sonrası çekilen fotoğraf

SOYLU-ŞENTOP GÖRÜŞMESİ: 10 BİN DOLAR ALAN SİYASETÇİ Mİ KONUŞULDU?

Öte yandan bugün Soylu ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un sürpriz görüşmesi akıllara görüşmenin içeriğine dair farklı sorular getirdi. Şentop, 27 Mayıs'ta Soylu'ya gönderdiği yazıda, 10 bin dolar alan siyasetçi iddialarına ilişkin tüm bilgi ve belgelerin Meclis Başkanlığı'na gönderilmesini istemişti. Bu talep sonrası ikili arasında gerçekleşen görüşmenin 10 bin dolar alan siyasetçi hakkında olduğu konuşuluyor.

SOYLU, ŞENTOP'A NE ANLATTI?

Ajansların 'yarım saat sürdü' olarak servis ettiği görüşmeye ilişkin Karar'a konuşan kaynaklar, ikili arasındaki görüşmenin 1 buçuk saat sürdüğü bilgisini verdi. Kaynaklar, Soylu'nun Şentop'a konu hakkındaki bilgilerin tamamını anlattığını belirtti. Ayrıca Soylu'nun 10 bin dolar alan siyasetçi hakkında Şentop'a bir isim verdiği de iddia edilen bilgiler arasında.

b.jpgSoylu ve Şentop görüştü

PEKER'İN İDDİALARI KARŞILIK BULDU MU?

Peki Peker'in gündeme yön veren iddiaları sonrası harekete geçildi mi? İktidar bir adım attı mı? İddialar sonrası 'Savcılar göreve' çağrıları karşılık buldu mu? İddialara konu isimler hakkında bir işlem yapıldı mı?

İLK ADIM SOYLU'DAN: PEKER HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Peker'in Soylu hakkındaki iddiaları sonrası ilk adım Soylu'dan geldi. Soylu, Peker hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına 'hakaret' ve 'iftira' gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Soylu'nun Peker'in kendisine koruma verildiği ve o korumayla yurt dışına da çıktığı iddialarına verdiği yanıt sonrası Anadolu Ajansı (AA) Peker'e koruma verilmesine ait kararı gösteren belgeleri yayımlayarak "Sedat Peker'e verilen koruma kararında FETÖ izi var" başlığıyla yayımladı.

Soylu'nun iddialara yanıt verirken işaret ettiği dönemin Emniyet Genel Müdürü, bugün AK Parti milletvekili olan Selami Altınok'un imzasının göründüğü belge kısa bir süre sonra önce sosyal medyadan silindi, sonra ise Altınok'un imzasının bulunduğu bölüm kesilerek yeniden yayımlandı.

PEKER, '57 KAT BÜYÜDÜ' DEMİŞTİ, ÜST ÜSTE AÇIKLAMA GELDİ

Peker'in Soylu'nun kurduğu Engin Sigorta'nın 57 kat büyüdüğü iddiaları sonrası şirketten üst üste iki açıklama geldi. İlk açıklamada, "Şirketin ne Türk Hava Yolları ile ne de ülkemizin büyük holdingleriyle; hiçbir ticari bağı, ilişkisi, herhangi bir sigorta ilişkisi, geçmişte olmadığı gibi bugün de söz konusu değildir" denilirken, ikinci açıklamada ise şirketin 57 kat büyüdüğü iddiaları yalanlandı.

İDDİALARA KONU OLAN GAZETECİLER

Peker, Soylu'ya yakınlığı ile bilinen Hadi ve Süleyman Özışık kardeşlerin kendisi ve Soylu arasında arabuluculuk yaptığını iddia etti. Peker'in Hadi Özışık ile olan görüntülü telefon görüşmesini yayınlaması üzerine Soylu, Özışık kardeşler hakkında suç duyurusunda bulundu. Soylu'nun konuya yorumu sadece "Keşke başıma bir şey gelseydi de bugünleri görmeseydim" olurken, Hadi Özışık ise yaptığı açıklama ile telefon konuşmalarından İçişleri Bakanı'nın haberinin olmadığını söyledi. Tüm bu iddialar sonrası Özışık kardeşlerin köşe yazılarına ve programlarına son verildi.

hadipeker.jpgHadi Özışık-Sedat Peker görüşmesi

Peker'in bir iddiası da Sezgin Baran Korkmaz'ın otelinde birçok hakim, savcı, emniyet müdür ve gazetecinin kaldığıydı. Peker, bu isimlerden biri olarak da Veyis Ateş'i söyledi. Bu videodan sonra Veyis Ateş, Habertürk'teki haber bültenlerini sunmadı, Ateş'in yıllık izinde olduğu duyuruldu. Ateş'in açıklama yapmaması üzerine kendisinin zorunlu olarak izne çıkarıldığı duyuruldu.

veyis.jpgVeyis Ateş

ESAT TOKLU'DAN SUÇ DUYURUSU: TWEETLER ERİŞİME ENGELLENDİ

Ankara Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Esat Toklu, kendisi hakkında Sezgin Baran Korkmaz’a ait otelde ücretsiz kaldığı iddiasında bulunan Peker hakkında suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine Peker'in Toklu tweetlerine kişilik hakları ihlali gerekçesiyle erişim engeli getirildi.

Toklu, Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) bir dilekçe de vererek kendisi hakkındaki iddiaların incelenmesini istedi. Bunun üzerine inceleme başlatıldı.

esat.jpgAnkara Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Esat Toklu

MEHMET AĞAR'DAN YALIKAVAK MARİNA HAMLESİ

Peker'in Gülen Yapılanması ile bağlantılı olmakla suçlanan iş insanı Mübariz Mansimov Gurbanoğlu'na kumpas kurup, Mansimov'a ait Yalıkavak Marina'yı ele geçirmekle suçladığı eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, Yalıkavak Marina'nın Yönetim Kurulu Başkanlığı'ndan ayrıldı.

mehmet.jpgEski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar

PEKER, OĞLUNA İŞARET ETTİ FAKAT YANIT BABASINDAN GELDİ

Peker'in, 'Binali Yıldırım'ın oğlu kirli para trafiği için Venezuela'ya gitti' iddiasına ise Erkam Yıldırım değil, Binali Yıldırım'dan cevap geldi. Yıldırım, oğlunun Venezuela’da ihtiyaç sahiplerine sağlık ekipmanı yardımında bulunmak için gittiğini söyleyerek, iddiaları yalanladı.

TUĞLA ÇEKİLDİ: JİTEM DAVASINDA BERAAT KARARLARI BOZULDU

İstinaf mahkemesi, Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Ankara JİTEM davasında arasında eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'ın da bulunduğu sanıklar hakkındaki beraat kararını bozdu. Kararın Peker'in iddiaları sonrası gelmesi ise dikkatlerden kaçmadı. Karar siyaset arenası ve kamuoyunda 'Tuğla çekildi' olarak yorumlandı.

KUTLU ADALI CİNAYETİ İDDİALARINA SORUŞTURMA

Peker'in iddialarına konu olan bir diğer olay ise gazeteci Kutlu Adalı cinayetiydi. Peker, Mehmet Ağar ve eski MİT mensubu Korkut Eken’in kendisinden tetikçi istediğini iddia etti. Peker, Ağar ve Eken'in iddia ettiği isteği karşısında kardeşi Atilla Peker'in önerdiğini ancak cinayeti kardeşinin işlemediğini söyledi. İddialar üzerine savcılığa ifade veren Atilla Peker, Kutlu Adalı’yı öldürmek için Korkut Eken ile birlikte Kıbrıs’a gittiğini itiraf etti. Peker’in ifadeleri sonrası, gazeteci Kutlu Adalı’nın Kıbrıs’ta öldürülmesiyle ilgili iddialara dair soruşturma başlatıldı.

kutlu.jpgGazeteci Kutlu Adalı

TANER AY'IN BABASI ÇETİN AY GÖREVDEN ALINDI

Peker'in Almanya'da cinayet, kasten adam öldürmek, ağır yaralama, şantaj, fuhuş, silah ve uyuşturucu ticareti gibi birçok suçlamayla yargılanıp yasaklanan 'Almanyalı Osmanlılar' adlı çetenin yöneticisi olduğunu iddia ettiği Taner Ay'ın babası olan KKTC Düsseldorf Fahri Temsilcisi Çetin Ay, görevinden alındı.

750 MİLYON DOLARIN AKIBETİ HALA BELİRSİZ

Peker, son videosunda, Demirören Medya'nın, Türkiye medyasının en büyük grubu olan Doğan Medya Grubu'nun 2018 yılındaki satışında Ziraat Bankası'ndan 750 milyon dolarlık kredi aldığı ve bu krediyi ödemediğini iddia etmişti. Peker'in iddiası sonrası muhalefetin Meclis’te araştırma komisyonu kurulması önerisi ittifak ortaklarının oylarıyla reddedildi. İktidar cephesinden henüz 750 milyon dolar krediyle ilgili hiçbir açıklama yapılmadı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
13 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN