Pulitzer Ödülü nedir, kimlere verilir? İşte tarihçesi

Pulitzer Ödülü nedir, kimlere verilir? İşte tarihçesi

ABD'de Columbia Üniversitesi tarafından gazetecilik, edebiyat ve müzik gibi 21 farklı alanda verilen Pulitzer Ödülü, zaman içerisinde dünyanın en prestijli ödüllerinden biri oldu. Pulitzer Ödüllü özellikle kamuoyuna damga vuran fotoğrafı çeken kişilere veriliyor. İşte, Pulitzer Ödüllü hakkında bilgiler...

Pulitzer Ödülü, gazete yayıncısı Joseph Pulitzer tarafından başlatılan ve 1917 yılından bu yana verilen, Amerika'nın en prestijli gazetecilik ödülleri olarak biliniyor. 25 Mayıs 2020'de gerçekleşen George Floyd cinayetini görüntüleyen 17 yaşındaki Darnella Fraizer'a Pulitzer Ödülü verildi.

Tesadüfen oradan geçtiği sırada gördüğü hadiseyi kaydeden Fraizer'ın videosu, polis memuru Chauvin'in olayla ilgili verdiği raporun gerçek olmadığını açığa çıkarmış, genç kız, Floyd'un ölümüyle ilgili duruşmaya da tanık olarak ifade vermeye çağrılmıştı.

tarihi-olaylar-pulitzer-ana-rrsim-jpg-603122070-1431106561.jpg

PULITZER ÖDÜLÜ NEDİR?

New York şehrinde, Columbia Üniversitesi tarafından gazetecilik, edebiyat ve müzik gibi alanlarda verilen saygın bir ödül olan Pulitzer Ödülleri, 19. yüzyılda Musevi kökenli Macar asıllı Joseph Pulitzer adlı bir gazeteci tarafından kuruldu. İlk ödüller 4 Haziran 1917 tarihinde verildi.

Ödüller 21 kategoride verilmekte olup bunların 20'sinin değeri 10 bin dolar karşılığı nakit para ve bir sertifikadır. Kazananlar bağımsız bir kurul tarafından seçilmektedir.

ÖDÜL KATEGORİLERİ

1) Kamu Hizmeti
2) Son Dakika Haberciliği
3) Araştırmacı Gazetecilik
4) Açıklayıcı Habercilik
5) Yerel Habercilik
6) Ulusal Habercilik
7) Uluslararası Habercilik
8) Yazı
9) Yorum
10) Eleştiri
11) Başmakale
12) Karikatürcülük
13) Son Dakika Haber Fotoğrafçılığı
14) Fotoğrafçılık
15) Kurgu
16) Drama
17) Tarih
18) Biyografi veya Otobiyografi
19) Şiir
20) Kurgusal Olmayan Genel Eser
21) Müzik

joseph-pulitzer-0.jpg
Joseph Pulitzer

PULİTZER KİMDİR?

Joseph Pulitzer, 10 Nisan 1847 tarihinde Macaristan'ın Makó kentinde dünyaya geldi ve 29 Ekim 1911 tarihinde ABD'nin Charleston kentinde 64 yaşında hayatını kaybetti.

Amerikan İç Savaşı sırasında asker olmak için gittiği Amerika'da savaştan sonra Almanca çıkan gazetelerde çalışmaya başladı.

Önemli çalışmalarıyla kısa sürede başarıyı yakaladı ve 1882 de New York World gazetesini satın aldı. İnsanların ilgisini çekecek öyküler, sansasyonlar ve skandal haberlerine verdiği önemle gazeteciliğin yönünü değiştiren modern gazeteciliğin öncüsü olarak kabul edilir.

Gazetesinin günlük tirajını 15 binden 300 bine çıkardı. Bir süre ABD Temsilciler Meclisi'nde de görev yaptı.

Columbia Üniversitesi'ne bıraktığı parayla her yıl onun adına Pulitzer ödülü verilmektedir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN