Akşener'den Kırım tepkisi: Hukuksuz tutuklamaları endişeyle takip ediyoruz

Akşener'den Kırım tepkisi: Hukuksuz tutuklamaları endişeyle takip ediyoruz

Rus güçlerinin, aralarında KTMM Başkan Yardımcısı Celal’in de bulunduğu 45 Kırım Tatarını gözaltına almasına İYİ Parti lideri Akşener’den tepki geldi. Moskova’nın insan hakları ihlalini kınayan Akşener “Hukuksuzluğa ve adaletsizliğe karşı mücadele eden Kırım Türk’ü kardeşlerimizin uğradığı haksız tutuklamaları endişeyle takip ediyorum. Nariman Celal’in bir an önce evine dönmesini diliyorum” dedi.

Önceki gün Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’da, aralarında Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal’in de bulunduğu 45 Kırım Tatarı, Rus güçleri tarafından gözaltına alındı.

Rusya tarafından gerçekleştirilen insan hakları ihlaline sert tepki geldi. Ankara’nın “Endişeyle takip ediyoruz” açıklamasını yaptığı vahim olaya ilişkin tepkisini dile getiren İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener “Hukuksuzluğa ve adaletsizliğe karşı mücadele eden Kırım Türk’ü kardeşlerimizin uğradığı haksız tutuklamaları endişeyle takip ediyorum. Nariman Celal’in bir an önce evine dönmesini ve ailesine kavuşmasını diliyorum” mesajını paylaştı. Rusya’nın zulmü ABD yönetimi tarafından kınandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price yaptığı yazılı açıklamada, “ABD, 4 Eylül’de KTMM Yardımcısı Nerimal Celal ve en az 45 diğer Kırım Tatarı’nın, Kırım’daki Rus işgal makamlarınca gözaltına alınmasını şiddetle kınıyor. Rus işgal makamlarına bu kişileri bir an önce serbest bırakma çağrısı yapıyoruz” ifadelerini kullandı. Söz konusu gözaltıların, KTMM’ye yönelik siyasi motivasyonlu baskın, tutuklama ve cezalandırıcı önlemlerin son örneği olduğuna işaret eden Price “23 Ağustos Kırım Platformu Zirvesi’nde de bir kez daha dile getirdiğimiz üzere, Kırım Ukrayna’dır ve ABD Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteğini yinelemektedir” şeklinde konuştu.

KIRIM TATARLARI İŞKENCE GÖRÜYOR:

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de de protesto edilen gözaltılara ilişkin endişe yaratacak bir açıklama da Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar’dan geldi. Ceppar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Kaynaklarım alıkonulanlara karşı işkence uygulandığını bildiriyor. Alıkonulan Kırım Tatarlarına yasa dışı soruşturma yöntemleri, psikolojik ve fiziksel baskı uygulanıyor. Bunu 23 Ağustos’ta düzenlenen Kırım Platformu Açılış Zirvesine katılmanın intikamı olarak görüyoruz” diye belirtti. Olay günü Kırım Dayanışması sivil teşkilatına açıklama yapan Nariman Celal’in eşi Leviza Celal, yaklaşık 12 kişinin bahçe çitinden atlayarak evlerine baskın düzenlediğini belirterek “Beni ve dört çocuğumuzu bir odaya kapattılar. Daha sonra arama yaptılar. Eşimi plakası olmayan bir araçla bilinmeyen yere götürdüler” ifadelerini kullanmıştı. Leviza Celal, sözde polise ve Kırım’ın sözde savcılığına eşinin kaçırılması ile ilgili başvuru yaptığını bildirmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN