19 Mart’ta şafak baskınıyla başlayan ve İmamoğlu ile kurmaylarının tutuklanmasıyla devam eden soruşturmada dün de 4. dalga operasyon geldi. Üst düzey yöneticilerin de olduğu 45 kişi gözaltına alınırken, daha önce serbest bırakılan bazı isimlerin ikinci kez gözaltına alınması dikkat çekti.
İBB’ye 19 Mart süreciyle başlayan operasyon serisi 65 günde dört kez tekrarlandı. 3’üncü dalgada alınanların tutuklanmasının üzerinden 24 saat geçmeden 4’üncü operasyon yapıldı. Aralarında 2’inci dalgada gözaltına alınıp bırakılan İBB Başkanı İmamoğlu’nun Özel Kalem Müdürü Kadriye Kasapoğlu ve Genel Sekreter Yardımcısı Arif Gürkan Alpay ile Diayder davasında yargılanıp beraat eden Muhtarlıklar Daire Başkanı Yavuz Saltık’ın da aralarında olduğu 49 isim hakkında gözaltı kararı verildi.
SERBEST BIRAKILANLARA İKİNCİ GÖZALTI
İstanbul Başsavcılığının İBB’ye yönelik mali suçlar kapsamında başlattığı soruşturmada 49 kişi için gözaltı kararı verildi. İstanbul, İzmir, Trabzon, Antalya, Tunceli ve Kocaeli’nde eş zamanlı düzenlenen operasyonda İmamoğlu’nun koruma müdürünün yanı sıra KİPTAŞ ve İSTAÇ genel müdürleri, İBB Altyapı ve Enerji Grup Başkanının da olduğu 45 kişi gözaltına alındı. İkinci dalga operasyonda gözaltına alınan ve serbest bırakılan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Alpay ile Özel Kalem Müdürü Kasapoğlu ikinci kez gözaltına alındı.
İMAMOĞLU FOTOĞRAFLARINA DA YASAK
İstanbul Başsavcılığı daha önce İmamoğlu’nun afiş ve görüntülerinin propaganda oluşturduğu gerekçesiyle toplatılması talimatı vermişti. Bu kez de fotoğraf, video ve sesini barındıran içeriklerin metro, metrobüs, otobüs ve vapurlarda kullanılmasına yasak geldi. Buna göre hiçbir toplu taşıma aracında İmamoğlu’nu gösteren herhangi bir içeriğe yer verilemeyecek.
PEŞ PEŞE DALGALAR DELİLSİZLİĞİN İTİRAFI
İmamoğlu, art arda gelen operasyonlara Silivri’den sert tepki gösterdi. İsim vermeden Erdoğan’a yüklendi: “8 ay önce soruşturma başlatmışsın, 70 günde yüzlerce insanı cezaevine atmışsın, şimdi baskıyla ifade alıyorsun. İşte bu acziyettir. İşte bu kanıtsızlığın itirafıdır.”
İBB’YE 65 GÜNDE DÖRT OPERASYON
BB soruşturmasında 3’üncü dalgada gözaltına alınan 20 kişi hakkında hakimlik kararlarının verilmesinin üzerinden 24 saat geçmeden 4’üncü dalga operasyonu başladı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İBB Yol Bakım Daire Başkanlığı ile İBB iştirakleri İSTAÇ ve KİPTAŞ’ta usulsüzlükler tespit edildiği iddiasıyla aralarında KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, İSTAÇ Genel Müdürü Ziya Gökmen Togay, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Arif Gürkan Alpay, İBB Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Yavuz Saltık, Raylı Sistemler Daire Başkanı Ceyhun Avşar, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Koruma Müdürü Mustafa Akın ile Özel Kalem Müdürü Kadriye Kasapoğlu’nun da olduğu 49 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
ALPAY VE KASAPOĞLU’NA İKİNCİ GÖZALTI
Alpay ile Kasapoğlu geçen ay yapılan 2’inci dalga operasyonda da gözaltına alınmış ve adli kontrolle serbest kalmışlardı. Diyader davasında yargılanıp beraat eden Muhtarlıklar Daire Başkanı Yavuz Saltık gözaltında. Hakkında gözaltı kararı verilen isimlerden 44’ü gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında tutuklanan iş insanı Adem Soytekin’e ait Asoy İnşaat çalışanları Altan Gözcü, Bülent Yılmaz, Murat Erenler, Nezahat Kurt, Serpil Kadıoğlu ve Ufuk Tetik hakkında da gözaltı kararı verildi.
AVRASYA TÜNELİ’Nİ YAPAN DA GÖZALTINDA
Gözaltına alınan isimler arasında dikkat çeken projeleri de yapan Yapı Merkezi isimli şirketin yöneticileri de yer aldı. Gözaltına alınan şirket yöneticilerinin arasında Yapı Merkez İnşaat Ortakları Mustafa Başar Arıoğlu, Erdem Arıoğlu ve Sami Özge Arıoğlu’nun yer aldığı ifade edildi. Arıoğlu, Avrasya Tünelini yapan ve işleyen şirketin sahipleri olduğu biliniyor. 1965 yılında kurulan, Türkiye’de ve yurt dışında birçok büyük altyapı projesine imza atan şirket Kirazlı-Halkalı Metro Hattı, Nurdağı-Malatya Hat Kesimi, Tanzanya Demiryolu Projesi’ni de yaptı. Şirketin işlettiği Avrasya Tüneli Ayrıca, 2021-2023 yılları arasında Avrasya Tüneli için kamu bütçesinden toplam 2,9 milyar TL garanti geçiş ücreti ödemesi yapılmıştır. Şirkete 2012 yılından bu yana 36 kamu ihalesine imza attı. Bu ihalelerin toplam sözleşme bedeli 85 milyar 74 milyon 556 bin TL.
3. DALGA’DA JANDARMAYA EMİR VERİLDİ
Operasyona ilişkin Başsavcılık’tan yapılan açıklamada “İSTAÇ, KİPTAŞ ve Yol Bakım Daire Başkanlığı’nda tespit edilen usulsüzlüklere ilişkin 23/05/2025 tarihinde şüpheliler Ali Kurt, Ziya Gökmen Togay, İbrahim Bülbüllü, Nezahat Kurt ve Mustafa Akın’ın da aralarında yer aldığı, 49 şahıs hakkında yakalama, gözaltı, arama ve el koyma işlemlerinin icrasına ilişkin, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne talimat verilmiş olup, an itibarıyla şüpheliler ile ilgili yakalama-gözaltı, arama-el koyma işlemleri devam etmektedir.” Öte yandan 20 Mayıs’ta yapılan 3’üncü dalga operasyonu önceki dalgalardan farklı olarak Emniyet Mali Şube yerine Jandarma’nın yürütmesi, AK Parti’ye yakın medyada dile getirilen, Emniyet’ten İmamoğlu ve ekibine bilgi sızdırıldığı iddialarını hatırlatmıştı. Başsavcılık açıklamasında bu dalgada Emniyet Mali Şube’nin görevlendirildiği belirtildi.
DEM PARTİ: GÖZALTILARI KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL
DEM Parti Eş Genel Başkanı Hatimoğulları, İBB’ye yönelik 4. dalga operasyonu eleştirerek, ““İstanbul Büyükşehir Belediyesine yönelik gerçekleşen operasyonu asla doğru bulmadığımızın burada bir kez daha altını çiziyoruz. Seçilmişi hapse koyamazsınız. Bu operasyonun 4. dalgasının yapıldığının haberiyle uyandık bu sabah. Bunları kabul etmek mümkün değildir” dedi.
DOSYANI DOLDURMAK İÇİN DALGA DALGA BASKINLAR YAPIYORSUN
İBB’ye bağlı kurumlara yönelik yürütülen soruşturma kapsamında düzenlenen 4. dalga operasyona Silivri’de tutuklu bulunan Ekrem İmamoğlu’ndan sert tepki geldi. “Zulüm ile âbâd olanın âkıbeti berbat olur. İktidar ya da muhalefet, kime oy vermiş olursa olsun kimseyi inandıramadın. Bomboş dosyanı doldurmak için aklınca her fırsatta dalga dalga yeni operasyonlar yapıyorsun. Tehditle, korku salarak ve şantaj yaparak soruşturmanı güçlendirmeye çalışıyorsun. Ciddiyetsizlik, tutarsızlık, uydurma... Ne ararsan sende var. 8 ay önce soruşturma başlatmışsın, 70 günde yüzlerce insanı cezaevine atmışsın, şimdi baskıyla ifade alıyorsun. İşte bu acziyettir. İşte bu delil ve kanıtsızılığın itirafıdır. Unutma; öyle de yenileceksin, böyle de yenileceksin. Sabah baskınlarıyla uyanan çocukların, endişeli anne babaların ahına yenileceksin. Sandıktan sana hayalini bile kuramayacağın, tarihe geçecek güçlü bir tokat çıkacak” dedi.
İMAMOĞLU’NUN AFİŞİNE DE SESİNE DE YASAK
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun görsel, işitsel ve yazılı içeriklerinin İBB’ye ait toplu taşıma araçlarında ve istasyonlarında kullanılmasını yasakladı. Savcılık tarafından geçtiğimiz günlerde İBB’ye iletilen talimata göre, İmamoğlu’na ait fotoğraf, video, ses kaydı gibi içerikler metro, metrobüs, otobüs ve vapur gibi kamuya açık ulaşım alanlarında artık yer alamayacak. Bu yeni yasaklama kararı, 19 Mart’ta gözaltına alındıktan sonra tutuklanan İmamoğlu hakkında mart ayında alınan başka bir tedbirin ardından geldi. Söz konusu ilk talimatla, İmamoğlu dahil altı belediye başkanına ait afiş ve pankartların İstanbul genelinde toplatılması emredilmişti. Son talimatla birlikte İBB’ye bağlı ulaşım birimlerinde İmamoğlu’nun kamuoyuna yönelik mesaj, tanıtım veya bilgilendirme amacıyla kullanılan tüm içerikleri kaldırılacak.
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da İmamoğlu, Şahan ve Çalık’ın olduğu afişler ve pankartların toplatılması için talimat verildiğini duyurdu. İstanbul başsavcılığı talimatı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’ndaki kışkırtma yasağı (2911 Sayılı Kanun’un 27’inci maddesi) ve Kabahatler Kanunu’ndaki ‘afiş asma’ (5326 sayılı Kanun’un 42’inci maddesi) maddelerine dayandırdı.