İmamoğlu'ndan Soylu'ya yanıt: Anayasada bence suç diye bir şey var mı?

İmamoğlu'ndan Soylu'ya yanıt: Anayasada bence suç diye bir şey var mı?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, hakkında ön inceleme başlatılan Fatih Sultan Han Türbesi'ndeki elinin arkasında olduğu görüntüleri konusunda Bakan Soylu'nun "Bence suç, böyle bir görüntü olamaz" açıklamasını eleştirdi. İmamoğlu, "Devletin bu makamında bulunan insanların, bu şekilde vakitlerini harcamaları kadar üzücü bir durum yok. Bir bakanın, böyle ifadede bulunmasından, ben, hicap duyuyorum; utanıyorum, üzülüyorum” dedi.

Ekrem İmamoğlu, Küçükçekmece Belediyesi ve KİPTAŞ arasında, Kanarya Mahallesi’nde gerçekleştirilmesi planlanan kentsel dönüşüm projesiyle ilgili düzenlenen imza törenine katıldı. İmamoğlu, tören sonrasında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. İmamoğlu, hakkında ön inceleme başlatılan Fatih Sultan Han Türbesi'ndeki elinin arkasında olduğu görüntüleri konusunda Süleyman Soylu'nun "Bence suç, böyle bir görüntü olamaz" açıklamasını sert bir dille eleştirdi.

"MÜFETTİŞE ULAŞTIRACAĞIMIZ İFADEMİZE ETKİDE BULUNMA ANLAMINA GELİYOR"

İmamoğlu, Fatih Sultan Han Türbesi'ndeki görüntüler için "Bence suç, böyle bir görüntü olamaz" diyen Bakan Soylu'nun buna soruşturma izni vermeyeceğini ima ettiği, ancak HDP’li belediye başkanı ziyaretiyle ilgili konunun ucunu açık bıraktığını belirten gazetecinin "Siz ne diyeceksiniz" sorusuna şu karşılığı verdi:

“Bence suç diye bir şey var mı Anayasa’da? Bakanlık yapıyorsunuz ve 'Bence suç' diye bir yorum yapıyorsunuz. Böyle bir şey olur mu? Anayasa’da ya da kanunda böyle bir tanım olmaz. Devletin bu makamında bulunan insanların, bu şekilde vakitlerini harcamaları kadar üzücü bir durum yok. 'Bence suç' diye açıklayarak, açıklama yaparak, Diyarbakır ziyareti üzerinden, 'Ben, aslında buna soruşturma izni veririm' mesajı vermek, daha bugün yarın belki de müfettişe ulaştıracağımız ifademize etkide bulunma anlamına geliyor. Bu, çok doğru bir bakış açısı değil."

"BEN CİDDİYE ALMAYACAĞIM. BEN, İŞİME BAKIYORUM ZATEN"

İBB Başkanı İmamoğlu, "İfadeniz daha ulaşmadı mı?" diyen gazeteciye de şu karşılığı verdi:

"Biz, gönderdik. Ama bugün eline gitmiştir ya da yarın gidecektir. Evvelsi gün yolladık ifademizi. Ama bizim ifademiz daha eline ulaşmadan, müfettiş bunu alıp okumadan, bakanın böyle bir anlayışla, böyle bir dille bu sürece karşılık vermesi çok üzücü. Bu konu, inanın artık kapansın istiyordum. Biraz da 2-3 gündür milletin böyle diyaframından bu işe gülmesine de sevindim. Milletimiz, uzun yıllardır ilk defa güldü. Bu işin içinde olanlara güldü, bu kararı verenlere güldü, bu süreci kovalayanlara güldü. Ama bakıyorum ki, işin ciddi bir tarafı da var yani. Bir Bakan, 'Bence suç' diyor; 'Şu bölümüne bana göre soruşturma izni verilmeli' diyor. Sürece müdahale ediyor. Ben, açık ve net söyleyeyim: Sayın İçişleri Bakanı’nın bu ifadelerini ve bu tavrını, bu anlayışını Sayın Cumhurbaşkanımızın ilgisine havale ediyorum. İstirham ediyorum; bu süreci analiz etsinler. Bunun altında ne var, ne yapılmak isteniyor? Ben, ciddiye almayacağım. Ben, işime bakıyorum zaten. Hepimiz işimize bakıyoruz. Ama Sayın Cumhurbaşkanımızın ilgisine havale ediyorum. Hiç hoş bir tavır değil. Hatta çok kötü bir tavır."

"MİLLETİMİZİN, DEVLETİMİZİN İTİBARINI AŞAĞI İNDİRİYOR BU TAVIR"

“Bu durum size yarıyor mu, böyle eleştiriler de var. AK Parti tarafından böyle eleştiriler olduğu için dün Sayın Soylu açıklama yapmak durumunda kaldı…” sorusuna karşılık da Ekrem İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yahu bu iş Ekrem İmamoğlu'na yarasa ne olur, yaramasa ne olur? Milletimizin, devletimizin itibarını aşağı indiriyor bu tavır ve davranış. Bu benim işime yarıyor.... Yüzüm mü gülecek yani? Böyle bir şey olur mu ya?  Millet karşı tarafa güldüğünden, karşı tarafın bu haline hem güldüğünden hem üzüldüğünden Ekrem İmamoğlu'na yarıyor ya da mensubu olduğum siyasi partiye yarıyor... Böyle bir şeyden faydalanmak isteyecek bir karakterim yok ki. Ben üzülüyorum. Yüz halime bakın, üzülüyorum şu anda. Bir bakanın, böyle ifadede bulunmasından, ben, hicap duyuyorum; utanıyorum, üzülüyorum. Ülkemin bakanı çünkü; ayıp. 'Bence suç'. Böyle bir kavram olur mu? 'Bence Diyarbakır sürecine soruşturma izni veririm, ama arkadaşlarım bana dedi ki olmaz…' Ya siz, bakansınız. İşleyen süreçte, kanuna dair olan, kanunun hüküm metninin tanımladığı bir sürece böyle bir yorum yapmaya dahi hakkınız yok sizin. İçişleri Bakanı böyle konuşamaz."

"YETKİLİLERİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUM"

“Bir vatandaş açıklama yaptı. İmamoğlu'nu CİMER'e şikayet eden benim diye. Bu gerçek mi, o vatandaşla irtibat kurdunuz mu?” yönündeki soruya da Ekrem İmamoğlu, şu yanıtı verdi:

"O, benim muhatabım değil, kimdir bilemiyorum. Ama CİMER'e şikayet edenler kimdir, merak ediyorum artık. Bu açıklamalardan sonra merak ediyorum. Arkadaşlarıma söyleyeceğim, hukuken bu şikayet süreci nasıl gelişti, nasıl olmuştur, kimlerdir vesaire? Bunun araştırılmasını istiyorum. Buradan da yetkilileri göreve çağırıyorum. Bu bilgiye erişmek istiyorum. Resmi belgelerle bu nasıl olmuştur, ne zaman olmuştur, ne şeklide bu suçlama süreci başlatılmıştır? Artık merak ediyorum."

İBB Başkanı İmamoğlu bir başka soru üzerine de müfettişe “Şikayet kimlere ait” diye sorulduğunu ancak buna yanıt vermeye yetki olmadığı yönünde bir yanıt aldıklarını söyledi. İmamoğlu, "Onun dışında bir bilgimiz yok. Ama bu saatten sonra merak ediyorum. Bu konuda hukuki haklarımı kullanacağım. Kimlerin şikayet ettiğini merak ediyorum" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN