Yüksek nemli havanın ölümcül olduğu bilimsel olarak kanıtlandı

Yüksek nemli havanın ölümcül olduğu bilimsel olarak kanıtlandı

Almanya'da yapılan araştırmada; insanlar, hayvanlar ve tarım bitkileri için kaç derece sıcaklıkların uygun ve zararlı olduğu bilimsel olarak tespit edildi. İnsanlar için aşırı yüksek nemli havalarda 32 derecenin üzerindeki sıcaklıkların ölümcül olacağı belirlendi.

The Lancet Planetary Health adlı bilimsel dergide çıkan çalışmada, farklı hava sıcaklıklarının canlılar üzerindeki etkisi incelendi.

Münih Teknik Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, canlılar için uygun sıcaklıklar 17 ila 24 derece arasında değiştiği ortaya çıktı.

Yüksek nemli havalarda, 23 derecede sıcaklık insanlar için orta düzeyde zorlanma yaratırken, düşük nemli havalardaysa eşik 27 dereceye çıkıyor.

Araştırmada aşırı yüksek nemli havalarda 32 derecenin üzerindeki sıcaklıkların, aşırı düşük nemli havalardaysa 45 derecenin üzerindeki sıcaklıkların insanlar için ölümcül olabileceği tespit edildi.

2021-06-28t012018z-511907222-r-1200x1467.jpg

FAZLA SICAĞA MARUZ KALAN İNEKLERİN SÜT MİKTARI DÜŞÜYOR

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, büyükbaş hayvanların yüksek nemli havalarda 24 derece, düşük nemli havalardaysa 29 derece sıcaklıkta zorlanmaya başladığı belirtildi.

Ayrıca fazla sıcağa maruz kalan ineklerin süt verme miktarının yüzde 10 ile 20 oranında azalabileceği ifade edildi.

Kümes hayvanlarıysa 15 ile 20 derece arasında rahat şekilde yaşayabilirken, 37 derece ve üstü sıcaklıklar bu hayvanlar için epey tehlike yaratıyor. Buna bağlı olarak yumurtlama oranlarında da düşüş gözlemlenebiliyor.

2021-06-28t035225z-1-lynxnpeh5r03i-rtroptp-4-usa-weather-heatwave.jpg

MISIR, SOĞUK VE SICAK EN DAYANIKLI TARIM BİTKİSİ

Ekinlerdeyse sıcaklık değerlerinin tür ve çeşitlilik nedeniyle daha farklı olduğu belirtildi. Buğday gibi serin havayı seven ekinler, daha düşük derecelerdeki sıcaklıklarda da yetişirken, mısır gibi sıcak iklime alışık ekinlerse dona karşı dayanıklı olduğu gibi, normalden daha sıcak havalarda da büyümeye devam edebiliyor.

Araştırmada küresel ısınmanın gelecekte yol açacağı sorunlara da değinildi.

Prof. Senthold Asseng, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yüzyılın sonunda dünyadaki karaların yüzde 45 ile 70'i iklim koşullarındaki değişikliklerden, insanların klima gibi teknolojik destekler olmadan yaşamlarını sürdüremeyeceği şekilde etkilenecek. Şu anda bu oran yüzde 12'ye gelmiş durumda."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN