IPSOS'a göre ilk 4'teyiz: Dünyadaki yeni ligimiz

IPSOS'a göre ilk 4'teyiz: Dünyadaki yeni ligimiz

Araştırma şirketi Ipsos bu ayki “Dünyayı Neler Endişelendiriyor?" anketinin sonuçlarını yayımladı. Buna göre 'fakirlik ve sosyal eşitsizlik endişesi' tablosunda Türkiye 4. sırada yer aldı. "Sizce ülkenizde işler doğru yönde mi ilerliyor yoksa yanlış yönde mi?" sorusuna Türkiye’den katılımcıların yüzde 82’sinin ülkenin yanlış yönde ilerlediğini söylemesi ise dikkat çekti.

KARAR DIŞ HABERLER | SELMAN CÖMERT

Önde gelen pazarlama ve kamuoyu araştırmaları şirketlerinden Ipsos, aylık olarak sunduğu “Dünyayı Neler Endişelendiriyor?” anketinin Temmuz 2021 sayısında çarpıcı sonuçlara yer verdi.

"Sizce ülkenizde işler doğru yönde mi ilerliyor yoksa yanlış yönde mi?" sorusuna Türkiye’den katılımcıların yüzde 82’si ülkenin yanlış yönde ilerlediğini söyledi. Küresel çapta sorulan anket sorusunda Türkiye, dördüncü sırada yer alırken, Şubat 2021 anketinde yüzde 65 oranla 16. sıradaydı.

11.jpg

TÜRKİYE, KORONAVİRÜS ENDİŞESİNDE ORTALAMANIN ÇOK ALTINDA

Koronavirüs, Temmuz ayında (%36) da dünyada en büyük endişeler arasında ilk sırada yer almasına rağmen, Şubat 2021 (%50) anketine göre yüzde 14 gerilemiş durumda. 28 ülkenin katıldığı ankete göre Türkiye’nin (%22) koronavirüs endişesi oranı ortalamanın çok altında kalıyor.

Türkiye’nin Temmuz 2021 anketindeki koronavirüs endişesi Nisan (%38) ve Mayıs (%39) ayında yapılan ankete göre epey gerilemiş durumda. Türkiye’de aşıların yaygınlaşması ve Pfizer/Biontech dozlarının artması ve böylece çeşitlenmesi, Temmuz 2021’de (%22) koronavirüse karşı kamuoyunun endişesini kırmış gibi görünüyor.

SALGINDAN EN FAZLA ENDİŞE DUYAN ÜLKE: MALEZYA

Temmuz 2021’de Türkiye’nin sondan üçüncü sırada yer aldığı koronavirüsten en çok endişe duyan ülkeler sıralamasında en başta sırasıyla Malezya (%76), Japonya (%59), Güney Kore (%57) ve Avustralya (%52) yer alıyor.

İŞSİZLİK ENDİŞESİNDE TÜRKİYE, ORTALAMANIN ÜSTÜNDE

Dünya ortalamasında yüzde 32 olan işsizlik endişesinde Türkiye yüzde 37’yle 10. sırada yer alıyor. İşsizliğin en çok endişelendirdiği ülkeler arasında Güney Afrika (%62), İtalya (%55), Güney Kore (%51), Kolombiya (%49) ve İspanya (%49) bulunuyor.

Fakirlik ve sosyal eşitsizlik tablosunda Türkiye başı çeken ülkeler arasında. Dünya ortalamasının yüzde 31 olduğu fakirlik ve sosyal eşitsizlik endişesi tablosunda sırasıyla Rusya (%58), Macaristan (%45), Kolombiya (%44) ve Türkiye (%40) yer alıyor.

Şubat 2021’i kapsayan ankete göre, Temmuz’da işsizlik endişesi sıralamasında iki basamak iyileşen Türkiye, buna karşın fakirlik ve sosyal eşitsizlik tablosunda daha da kritik bir noktaya geldi.

SİYASİ YOLSUZLUK ENDİŞESİNDE ARTIŞ

Şubat ve Temmuz 2021’e ait siyasi yolsuzluk endişesi tablolarının arasındaki fark, Sedat Peker’in YouTube ve Twitter paylaşımlarının etkisini ortaya çıkarıyor. Şubat 2021’de siyasi yolsuzluk endişesi tablosunda 19. sırada olan Türkiye, Temmuz 2021’de 16. sıraya yükselmiş durumda.

Ancak Sedat Peker’in hükümet yetkilileriyle ilgili ifşaatları Twitter paylaşımları üzerinden devam etse de, YouTube’da yayınladığı videolara ara vermesi kamuoyunda siyasi yolsuzluk şüphelerini de kırmış gibi gözüküyor. Temmuz 2021’de siyasi yolsuzluk endişesi tablosunda 16. sırada bulunan Türkiye Haziran 2021 anketinde 13. sırada yer almıştı.

Siyasi yolsuzluk tablosunda başı çeken ülkeler arasında Güney Afrika (%60), Kolombiya (%55), Peru (%53), Macaristan (%51) ve Malezya (%51) bulunuyor.

EN FAZLA SUÇ VE ŞİDDET ENDİŞESİ DUYAN ÜLKE MEKSİKA

Ankete göre suç ve şiddetten en çok endişe duyan halk İsveç (%63) oldu. Türkiye’nin yüzde 26’yla 14. sırada yer aldığı tabloda Meksika (%57), Şili (%47), Güney Afrika (%45) ve Arjantin (%41) İsveç’ten sonra başı çeken ülkeler arasında.

İKLİM KRİZİ ENDİŞESİ GELİŞMİŞ ÜLKELERDE YÜKSEK

İklim değişikliğinden en çok endişe duyan halklar gelişmiş Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinden: Kanada (%32), Almanya (%30), Avustralya (%28), Fransa (%24), Hollanda (%24), ABD (%23) ve Birleşik Krallık (%22). Avrupa ve Kuzey Amerika ülkeleri dışında iklim değişikliği tehlikesinden yüzde 22 oranında endişe duyan tek ülke Japonya oldu.

Türkiye, iklim krizinden yüzde 9 oranında endişe ediyor.

klim-degisikligi.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN