İş başvurusunda yalan söyledi, tazminatsız kovuldu! Yaptım dediği şeyi yapmadığı ortaya çıkınca tazminat hakkını kaybetti

İş başvurusunda yalan söyledi, tazminatsız kovuldu! Yaptım dediği şeyi yapmadığı ortaya çıkınca tazminat hakkını kaybetti

İş başvurusu sırasında yalan söyledi! İşe başladığında ise yalanı ortaya çıktı! Yaptım dediği şeyi yapmadığı öğrenilince ise tazminatsız kovuldu...

Askerlik belgesinde sahtecilik yaptığı iddiasıyla işten çıkarılan bir işçi, İş Mahkemesi'ne başvurdu. Davacı işçi, işten çıkarılmanın geçersizliğini, kıdem ve ihbar tazminatı ile bir kısım işçilik alacaklarının ödenmesini talep etti.

SAHTE ASKERLİK BELGESİNİ ÖNE SÜRDÜ

askerlik.jpg

Davalı işveren ise davacının askerlik görevini ifa etmediğini ve belgesinin sahte olduğunu öne sürerek iş akdini haklı nedenle feshettiğini savundu.

İŞ MAHKEMESİ İŞÇİYİ HAKLI BULDU

is-mahkemesi.jpg

Mahkeme, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanarak, davacının askerlik görevini ifa ettiği tarihte işten çıkarılmasının haksız feshedildiğine hükmetti.

YARGITAY DAVALIYI HAKLI BULDU

yargitay.webp

Ancak Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, işçinin işe alım sürecinde verdiği yanıltıcı bilgilerin, doğruluk ve bağlılık kurallarına aykırı olduğunu belirterek, işverenin davacıyı haklı nedenle işten çıkarma hakkına sahip olduğuna karar verdi.

Kararda, işe alım sürecinde işçinin işverene yanıltıcı bilgi vermesinin doğruluk ve bağlılık kurallarına aykırı olduğu, yalan söyleyen işçinin tazminatsız olarak işten çıkarılabileceği belirtilerek, "Davacı işçinin davalı işyerinde işe başlarken yaptığı iş görüşmesi esnasında askerlik görevini ifa ettiğini, belgesini de daha sonra temin ederek işyerine sunabileceğini beyan ettiği ortadadır. Davalı işverenin de davacının askerlik görevini ifa ettiğini düşündüğü ve davacı işçiyi bu şekilde işe aldığı anlaşılmaktadır. Bir müddet çalışmadan sonra daha fazla erteleme imkanı bulamayan davacı işçinin zorunlu askerlik hizmetini yerine getirmek için işyerinden ayrılmak zorunda kalması üzerine davacı işçinin işe başlama esnasında ’askerlik görevimi yaptım’ şeklindeki yanıltıcı beyanının ortaya çıkmaması için gerçek olmadığı anlaşılan sefer görev emri ibraz ederek zorunlu askerlik hizmetine gideceği halde sefer görev emri ile gideceği şeklinde yanıltıcı beyanda bulunduğu ortaya çıkmıştır. Böylece gerçeğe aykırı belge verdiği, davacı işçinin iş akdinin bu durumun ortaya çıkması üzerine açıklanan eylemleri nedeniyle feshedildiği dosyadaki bilgi ve belgelerle sabittir. Davacı işçinin yukarıda izah edilen fiilinin doğruluk ve bağlılık kuralının ihlali niteliğinde olduğu ve davalı işverenin fesihte haklı olduğu gözetilerek davacının kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi gerekirken yazılı gerekçe ile kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN