İş çok ama çalışan yok! Sektörde büyük kriz: Günlük 2 bin lira yevmiyeye ilan veriyorlar bir Allah’ın kulu bile aramıyor

İş çok ama çalışan yok! Sektörde büyük kriz: Günlük 2 bin lira yevmiyeye ilan veriyorlar bir Allah’ın kulu bile aramıyor

İnşaat sektöründeki kalifiye eleman sorunu her geçen gün artıyor. Öyle ki iş çok ama çalışan yok. Günlük 2 bin lira yevmiyeyle ilan verdiğini belirten sektör temsilcileri buna rağmen bir kişinin bile aramamasından şikayetçi…

Sıvacı, boyacı, kalıp ustası… İnşaat sektöründe yaşanan kalifiye eleman sorunu günlük yevmiyeleri 2 bin liraya kadar çıkarsa da sektörün kanayan yarısına yine de çare olamıyor. Sektör temsilcileri işlerin durma noktasına geldiğini belirtirken, özellikle 6 Şubat depremi sonrasında bölgedeki sorunun kökleştiğinin altını çiziyor.

2-bin-liraya-eleman-yok-1.jpg

USTALARIN YETİŞMESİ İÇİN DEVLET DESTEĞİ GEREKİYOR

Müteahhitler Derneği Başkanı ve İZTO Meclis Üyesi Ferhat Özmen mevcut inşaat ustalarının birçoğunun deprem bölgesine ya da yurt dışı projelerine gittiğini belirtti. Yeni Asır’ın haberine göre Özmen konuyla ilgili, "Müteahhitler olarak şu anda inşaatlarda günlük 2 bin liraya bile çalışacak usta bulamıyoruz. İnşaat ustası yetişmiyor. Bu sorunun aşılması için usta yetiştirilmesi gerekiyor. Ustaların yetişmesi için devlet desteğiyle çeşitli kursların açılması ihtiyacı oluştu.

Gençlerimiz maalesef inşaatlarda çalışmak istemiyor ve sanal bir dünyada yaşıyorlar. İnşaat ustalığının 18 yaş altında çıraklıktan başlanarak öğrenilmesi için teşvik edilmesi gerekiyor. Bu soruna acil çözüm bulunması gerekiyor. Çünkü inşaat sektörünün durmasında maliyetler kadar işçi sorununun da büyük etkisi var." İfadelerini kullandı.

2-bin-liraya-eleman-yok-2.jpg

İNŞAATTAKİ SIKINTI O SEKTÖRLERE DE SIÇRADI

Eleman sorununun yalnızca inşaat ustaları ile sınırlı kalmadığını söyleyen Özmen, elektrik ve su tesisatı ile boya gibi alanlarda da işçi bulmakta sıkıntı yaşandığını vurguladı: "Şu anda karaborsaya düştüğü için bulduklarımızda fahiş fiyatlar istiyorlar. İşçilik bu kadar pahalı olmaması lazım. Bu fırsatçılık.

Genç nüfus işsizlikten yakınıyor ama bir yandan da işçi adam bulamıyoruz. Teşvik edilerek devletimizin bu soruna bir çözüm bulması lazım. Eğitim planlarına Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla da konulması gerekir. Biz gazetelere ilan veriyoruz. Bir kişi bile aramıyor."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN