İsrail Cumhurbaşkanı Herzog Ankara'da! Isaac Herzog kimdir?

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog Ankara'da! Isaac Herzog kimdir?

İsrail ile Türkiye arasında 14 yıl aradan sonra Cumhurbaşkanlığı düzeyinde ilk görüşme bugün Ankara'da gerçekleşiyor. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine eşi Michal Herzog ile Türkiye'ye geldi. Isaac Herzog kimdir, neden Türkiye'ye geldi? Detaylar haberimizde...

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Ankara'ya geldi.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ve eşi Michal Herzog'u taşıyan uçak, saat 14.30 sıralarında Ankara Esenboğa Havalimanı'na indi. Cumhurbaşkanı Herzog'u, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve yetkililer karşıladı.

Havalimanından eşiyle ayrılan Herzog, Anıtkabir ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde geçecek. Burada resmi törenle karşılanacak olan Herzog, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile baş başa görüşecek. İki lider, görüşmenin ardından ortak açıklama yapacak.

Öte yandan Isaac Herzog'un resmi ziyareti, İsrail'den 2008'den sonra cumhurbaşkanı düzeyindeki ilk ziyaret oldu.

20220309-2-52525279-74468754.jpg

ISAAC HERZOG KİMDİR?

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog 9-10 Mart 2022 tarihinde Türkiye'yi resmi olarak ziyaret ediyor.

Isaac Herzog, 22 Eylül 1960 tarihinde İsrail Tel Aviv'de doğmuştur.1983-1993 yıllarında iki dönem görev yapan İsrail’in 6. Cumhurbaşkanı Hayim Herzog'un oğludur. Annesinin adı Aura Herzog (Ambache)’dur. Isaac Herzog'un babası İrlanda'da doğdu ve annesi Mısır'da doğdu; aileleri Doğu Avrupa Yahudisi kökenliydir. İki erkek ve bir kız kardeşi vardır.

Babası 1936-1939 yılları arasındaki Arap isyanı sırasında bugükü İsrail ordusunun çekirdeğini oluşturan Yahudi milis grubu Haganah'da (Savunma) yeraltı faaliyeti yürütmüş, ardından İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz Ordusunda bir subay olarak görev yapmış, pek çok savaşta aktif rol almış ve 1962'de de ordudan tümgeneral rütbesiyle emekli olmuştu.

20220309-2-52527773-74473086.jpg

Baba tarafından dedesi, Haham Yitzak Halevi Herzog, 1936'dan 1959'a kadar da Aşkenaz Hahambaşı olarak İsrail'in en üst dini otoritelerinden biri olarak görev yaptı. Kardeşi Michael Herzog emekli bir tuğgeneral, teyzesi Suzy ise eski Dışişleri Bakanı Abba Eban'ın eşiydi.

Isaac Herzog’ın babası üç yıl boyunca İsrail'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi olarak görev yaptığı sırada, Isaac Herzog üç yıl boyunca New York'ta yaşadı ve Ramaz Okulu'na gitti. Lise eğitiminden sonra Cornell Üniversitesi ve New York Üniversitesi'nde ileri düzeyde bir akademik eğitim aldı ve yazları Camp Ramah'da geçirdi. Ayrıca Brooklyn'deki Lubavitcher Rebbe'yi (Menahem Mendel Schneerson) ziyaret etmek için babasına eşlik etti.

1978 yılının sonunda İsrail'e döndüğünde, İsrail Savunma Kuvvetleri'ne katıldı ve İstihbarat Kolordusu'nun elekronik istihbarat birimi 8200 Birimi'nde bir subay olarak görev yaptı.

1978 yılından itibaren İsrail’de Tel Aviv Üniversitesi'nde hukuk okuyan Isaac Herzog, mezun olunca babasının kurucusu olduğu “Herzog, Fox & Ne'eman” hukuk firmasında çalıştı.

1999-2001 yılları arasında başbakan Ehud Barak'ın kabinesinde Hükümet Sekreteri olarak görev yapan Isaac Herzog, 2003-2018 yılları arasında Knesset’de (İsrail parlamentosu) milletvekili olarak ve 2005 ve 2011 yılları arasında sosyal hizmetler ve turizm bakanlıklarının yanı sıra Diaspora, Toplum ve Antisemitizmle Mücadele Bakanlığı gibi önemli pozisyonlarda bulundu. Başbakanlar Ehud Olmert ve Benyamin Netanyahu'nun zamanında görev yaptı.

Isaac Herzog, 2013-2017 yıllarında İşçi Partisinin başkanı iken Siyonist Birlik ittifakının başkanlığını da yaptı. 2013-2018 yılları arasında muhalefet lideri olarak görev yapan Isaac Herzog, 2015 yılı seçimlerinde İşçi Partisinin başbakan adayı olmuştur.

İsrail-Filistin çatışmasının bitmesini isteyen Isaac Herzog, 2015 yılı seçimden on gün sonra "iki devletli çözüm" fikrine destek amacıyla Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile bir araya geldi.

Isaac Herzog, Haziran 2014'te Başbakan Benyamin Netanyahu'yu, uluslararası toplumla ilişki kuramamak, Filistinlilere bir barış teklifi sunmamak ve ABD Başkanı Barack Obama ile etkin bir şekilde çalışmamakla eleştirdi. Isaac Herzog, Benyamin Netanyahu'nun "Barack Obama'ya duyduğu nefret ve düşmanlığın" İsrail'in güvenliğini riske attığı için en büyük başarısızlıklarından biri olduğunu ifade etti.

Tel Aviv'in Tzahala semtindeki çocukluğunu geçirdiği evinde yaşayan Isaac Herzog, avukat Michal Herzog ile evlidir. Üç oğlu vardır.

2 Haziran 2021 tarihinde Knesset’de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini Isaac Herzog kazandı. Isaac Herzog ile işgal altındaki Batı Şeria ile Doğu Kudüs arasındaki Givat Ze'ev Yahudi yerleşim biriminde yaşayan Fas doğumlu Siyonist aktivist Miriam Peretz yarıştı. Isaac Herzog, ilk tur oylamada 120 milletvekilinden 87'sinin oyunu alırken, rakibi Peretz 27 oyda kaldı. Böylece, Isaac Herzog, ülkenin 11. Cumhurbaşkanı seçildi.

Isaac Herzog, 7 Temmuz 2021 tarihinde yemin ederek görevi eski cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'den Cumhurbaşkanlığı görevini devraldı.

İsrail'de 7 yıllığına seçilen cumhurbaşkanı, geniş yetkilerle donatılmış olan başbakanın aksine sınırlı yetkilere sahip ve sembolik. Cumhurbaşkanının yetkileri; mahkûmları affetmek, büyükelçilerin itimatnamelerini kabul etmek ve hükümetleri kurmak için temsilciler atamakla sınırlı.

İSRAİL MEDYASI HERZOG'UN TÜRKİYE ZİYARETİNE ODAKLANDI

İsrail medyası, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un bugün başlayan ve iki gün sürecek Türkiye ziyaretine yayınlarında genişçe yer veriyor.

20220309-2-52527782-74473126.jpg

Başyazısını bu ziyarete ayıran İsrail gazetesi Haaretz, Herzog'un Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşmenin, "iki ülke arasındaki yaklaşık on iki yıldır ilişkileri şekillendiren düşmanlık, rekabet ve şüphe dönemini sona erdirebileceği" yorumuna yer verdi.

İlişkilerdeki kırılma noktası olarak 2010 Mavi Marmara katliamına dikkati çeken gazete, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Mavi Marmara olayından bu yana biriken acı duygular ve İsrail başbakanları ile Türk liderliği arasındaki karşılıklı suçlama ve tehditler; güvene dayalı sağlıklı bir ilişki, karşılıklı çıkar zeminini oluşturacak büyük bir ortak hareket, iyi niyet ve dayanışma gerektirecek derin bir uçurum yarattı.

Bu, her iki ülke için de değerli ve gerekli bir yatırım. Analistler zaten kar ve zarar, maliyet ve fayda ve de tavizlerin kapsamını hesaplamakla meşguller. Ancak şimdi vurgulanması gereken, İsrail ve Türkiye ilişkisinin, dibe vurmaması gereken doğal bir ittifak olduğu gerçeğidir."

Yaşanan olumlu gelişmelerin, İsrail ve Türkiye arasındaki tüm farklılıkların birdenbire çözüleceği anlamına gelmediğine de dikkat çekilen yazıda, "Türkiye'nin Filistin meselesi ve yerleşimler konusunda net ve sağlam bir duruşu var." ifadelerine yer verildi.

israil-cumhurbaskani-herzog-ankarada-9783-dhaphoto3.jpg

Gazete, "Türkiye'deki cumhurbaşkanları toplantısının; Ankara ve Tel Aviv'e karşılıklı büyükelçilerin atanması, Erdoğan'ın İsrail'e ziyaretle karşılık vermesi ve iki hükümet arasında resmi iş birliği anlaşmaları gibi diplomatik meyvelerini acilen vermesini ummalıyız. Karşılıklı çıkarlar ve bunlara ulaşmak için mekanizmalar geliştirilebilir ve bu topraklardaki çatışmaları çözmek için yapıcı bir atmosfer oluşabilir." görüşünü paylaştı.

Haaretz analisti Jonathan Lis de, "Ziyaretin önemli noktası, İsrail ve Türkiye cumhurbaşkanlarının sağlam ilişkiler kurmaya yönelik ortak arzuyu açık ifade edecek ortak açıklamalar yapmasıdır." diye yazdı.

Lis, "Herzog'un, bu fırsatı değerlendirerek Erdoğan'ı benzer bir ziyaret için İsrail'e davet edeceğine inanıldığını" da kaydetti.

İsrail Bölgesel Dış Politika Enstitüsü (Mitvim) Başkanı Nimrod Goren de aynı gazeteye şunları yazdı:

"Cumhurbaşkanı Herzog'un Ankara ziyareti, yeni hükümet iktidara geldiğinden beri İsrail ile Türkiye arasında gerçekleşen kademeli yakınlaşmada önemli bir adım. Bu ziyaret, iki ülke arasındaki ilişkilerin büyükelçilik düzeyinde yenilenmesine yönelik bir açıklamaya yol açmalıdır.”

"İLİŞKİLERİN CANLANDIRILMASI YOLUNDA ÖNEMLİ BİR ADIM"

Haber sitesi Times of Israel de, İsrail Cumhurbaşkanı'nın, ziyareti kapsamında, "İsrail ile Türkiye arasındaki donmuş ilişkilerde saati geri almaya çalışacağını" yazdı.

Site, Herzog'un ziyaretinin, eski İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in 2008'de Türkiye'ye gelmesinden bu yana ilk üst düzey ziyaret olacağına işaret etti.

"Ziyaret, iki ülke arasındaki ilişkilerin canlandırılması yolunda önemli bir adım olarak görülüyor." yorumunu aktaran site, "Uzmanlar, ziyaretin başarılı geçmesinin ikili ilişkileri derin çıkmazdan çıkarmada önemli bir basamak olacağına inanıyor." tespitine yer verdi.

isaac-herzog-4.jpg

Site, İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kaynağa dayandırdığı haberinde de, görüşmeler kapsamında "olası bir diplomatik ilerleme için yüksek umutlar bulunduğunu", ancak "iki tarafın başkentlerine büyükelçi atamanın duyurulmasının henüz planlanmadığını" vurguladı.

İsrail gazetesi Yediot Ahronot da, "zirve toplantısının amacının, yıllar süren gerilimin ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin kademeli de olsa normale dönmesini sağlayacak bir atmosfer yaratmak olduğunu" belirtti.

İsrail'de Herzog'un ziyaretine ilişkin beklentilerin "çok temkinli" olduğuna işaret eden gazete, "Erdoğan ile görüşme sonucunda hemen bir başarı listesi veya bir atılım beklenmiyor. Toplantı, iki ülke arasındaki ilişkilerin nasıl derinleştirileceğini tartışmak için ortak çalışma grupları üzerinde anlaşmaya varırsa İsrail bunu bir başarı olarak değerlendirecek." görüşünü paylaştı.

Ancak Ankara'daki görüşmenin bizzat kendisinin çok güçlü bir mesaj olduğunu ve önemli olanın bu ziyaretin gerçekleşmesi olduğunu vurgulayan gazete, "İsrail, görüşmelerdeki iyi havanın büyükelçilerin dönüşü de dahil olmak üzere somut adımların önünü açacağını umuyor." yorumuna yer verdi.

Gazete, "Erdoğan ve Herzog'un iyi bir kişisel ilişki kurduklarına" dikkati çekti.

İsrail gazetesi "Maariv" ise, ziyareti, "iki ülke arasındaki ilişkilerde buzların erimesi" olarak nitelendirdi.

Maariv, Erdoğan ile Herzog arasındaki görüşmelerde ortaya çıkması beklenen en önemli konulardan birinin kuzeydoğu Akdeniz'de doğalgaz arama çalışmaları hakkında olacağına da işaret etti.

Öte yandan "Israel Today" gazetesi de, 2008'den beri ilk kez bir İsrailli liderin Türkiye'yi ziyaret edeceğine işaret ederek, "Bu, Ortadoğu'nun türlü yeni zorluklarla karşı karşıya olduğu bir zamanda iki ülkenin yakınlaşması için bir fırsat." değerlendirmesinde bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN