Abluka altında aylardır inim inim inleyen Gazze'ye yardım götüren Madleen'e İsrail askerleri tarafından uluslararası sularda müdahale edildi. İnsanlığın ortak vicdanı olan gemiye sabaha karşı operasyon düzenleyen askerler, aralarında İsveçli Greta Thunberg ile 2 Türk'ün bulunduğu 12 aktivisti gözaltına aldı.
HERKES CANLI CANLI İZLEDİ
Dünya liderlerinin soykırım karşısında vurdumduymazlığına tepki için harekete geçen 7 ülkeden 12 gönüllü, 1 Haziran'da Sicilya'dan yola çıktı. Amaç, Gazze'ye yönelik ablukayı kırıp Filistinlilere insani yardım götürmekti. Ancak hedefe 185 km kala zorba bir yöntemle durduruldular. Dünyadan gelen "Filoya dokunma" uyarılarına kulak asmayan İsrail ordusu, gemiye baskın düzenledi. Türk aktivistlerden Yasemin Acar ile Thunberg, alıkonuldukları anları canlı yayında paylaştı.
SU VE SANDVİÇLE PROPAGANDA
İrlandalı aktör Liam Cunningham, Avrupa Parlamentosu üyesi Rima Hassan gibi isimlerin de aralarında olduğu aktivistlerle gemi, Aşdod Limanı'na götürüldü. Tel Aviv "Tek amaçları reklam yapmak. Hepsini ülkelerine göndereceğiz" açıklamasında bulundu. İsrail Dışişleri Bakanlığı, sosyal medyada sandviç ve su dağıttıkları fotoğrafları paylaşarak algı operasyonuna kalkıştı. Savunma Bakanı Katz "Onlara Hamas’ın 7 Ekim saldırısını anlatan bir video göstereceğiz" diye konuştu.
SAVAŞ SUÇUNU GİZLEME ÇABASI
İsrail basını, aktivistlerin Givon Cezaevi’nde ayrı hücrelerde tutulacağını yazdı. Ankara, Türklerin kurtarılması için girişimlere başlarken Dışişleri Bakanlığı “Baskın, uluslararası hukukun açık bir ihlali. İsrail, bir terör devleti olduğunu bir kez daha ispatlamıştır” tepkisini gösterdi. BM ve Uluslararası Af Örgütü, “Gözaltına alınanlar, derhal ve koşulsuz serbest bırakılmalı” çağrısı yaptı. Avrupa Parlamentosu vekilleri, İsrail’in savaş suçlarını gizlemeye çalıştığını vurguladı. Öte yandan gelecek hafta Refah Sınır Kapısı’na doğru yürüyüş kararı alındı.
İSRAİL YARDIM GEMİSİNİ BASTI AKTİVİSTLERİ KAÇIRDI
İsrail ordusu, saldırıları altında açlıkla mücadele eden Gazze’ye insani yardım götürmek isteyen Özgürlük Filosu Koalisyonuna ait ‘Madleen’ yelkenlisine baskın düzenledi. Gemiye çıkan askerler, 2’si Türk, 12 aktivisti gözaltına aldı. Madleen yelkeninin İsrail’e götürüldüğü belirtilerek, aktivistlerin ülkelerine gönderileceği bildirildi. Dışişleri Bakanlığı ise “İsrail, terör devleti olduğunu bir kez daha ispatlamıştır” dedi.
Tüm dünyanın gözü önünde katliamlarıyla Gazze’de bir insanlık dramı yaratan İsrail, bölgedeki ablukayı kırmak ve Filistinlilere insani yardım ulaştırmak amacıyla İtalya’dan yola çıkan Madleen gemisine baskın düzenledi. Gemiye çıkan İsrail askerleri, 2’si Türk, 12 aktivisti gözaltına aldı. Baskının ardından gemiyle irtibatın kesildiği, geminin Aşdod Limanı’na çekildiği, aktivistlerin ülkelerine gönderileceği bildirildi. Özgürlük Filosu Koalisyonu isimli sivil toplum kuruluşunun, Gazze’ye yönelik ablukayı kırıp bölgeye yardım götürme amacıyla düzenlediği son misyon çerçevesinde 18 metrelik yelkenli, 1 Haziran’da İtalya’nın Katanya kentindeki San Giovanni Li Cuti Limanı’ndan Gazze için yola çıkmıştı.
12 HAK SAVUNUCUSU GÖZALTINDA
Özgürlük Filosu Koalisyonu’ndan dün sabaha karşı yapılan açıklamada, gemide alarm verildiği ve müdahaleye karşı hazırlık yapıldığı belirtilmişti. Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamada ise geminin 5 İsrail botu tarafından çevrildiği kaydedilmişti. Özgürlük Filosu, yaptığı son açıklamada ise gemiye müdahale edildiğini ve İsrail askerlerinin gemiye çıktığını duyurdu. Ardından gemiyle iletişim kesildi. Gemideki 12 aktivistin gözaltına alındığı açıklandı. Madleen’de, Avrupa Parlamentosunun (AP) Fransız üyesi Rima Hassan ve Almanya vatandaşı Yasemin Acar’ın yanı sıra Türkiye’den Hüseyin Şuayb Ordu, Brezilya’dan Thiago Avila, İspanya’dan Sergio Toribio, Hollanda’dan Marco van Rennes, Fransa’dan Baptiste Andre, Reva Viard, Pascal Maurieras ve Yanis Mhamdi, İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg ve gazeteci Omar Faiad bulunuyordu. Madleen, Gazze halkı için acil ihtiyaç duyulan bebek maması, un, pirinç, çocuk bezi, kadın hijyen ürünleri, su arıtma kitleri, tıbbi malzemeler, koltuk değnekleri ve çocuk protezleri gibi malzemeler taşıyordu.
‘GEMİYE BEYAZ SIVI ATILDI’
Özgürlük Filosu Koalisyonu’nun Telegram hesabından paylaşılan videoda, İsrail ordusuna ait dronların geminin üzerinde uçtuğu belirtildi. Gemideki insan hakları aktivisti Yasemin Acar, dökülen beyaz sıvıyı göstererek “Üzerimize kimyasal bir sıvı döktüler, ne olduğunu bilmiyoruz. Bu sivillere karşı işlenmek üzere olan başka bir savaş suçudur” dedi. Paylaşılan videoda yüzünü kapatan Acar, sıvı sebebiyle gözlerinin yandığını söyledi. Öte yandan videoda İsrail askeri olduğu düşünülen bir kişinin video çekenlere telefonlarını kapatmasını söylediği duyulurken, bir başka videoda ise askerlerin gemiye yaptığı baskın sırasında aktivistlerin can yeleklerini giydiği ve ardından bir araya toplanarak ellerini havaya kaldırdıkları görüldü.
‘ULUSLARARASI HUKUKUN AÇIK İHLALİ’
Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada ise “İsrail’in açlık suçunu ifşa etmek amaçlı insani bir misyonla gelen uluslararası aktivistleri alıkoyması” kınandı. Müdahale “Organize bir devlet terörü ve uluslararası hukukun açık ihlali” olarak nitelendirildi. Gazze’nin yalnız olmadığı, dünyanın dört bir yanındaki özgür halklar tarafından desteklendiği ve faşist işgal karşısında insanlık vicdanının hâlâ canlı olduğu ifade edilen açıklamada, gemide alıkonulanların hayatlarından İsrail’in sorumlu olduğu belirtilerek, aktivistlerin derhal salıverilmeleri istendi.
GRETA THUNBERG FOTOĞRAFIYLA PROPAGANDA
İsrail Dışişleri Bakanlığı, İsrail ordusunun Madleen gemisinden alıkoyduğu Greta Thunberg’in fotoğrafını “Thunberg şu anda güvende ve keyfi yerinde, İsrail’e doğru yola çıktı” notuyla sosyal medya hesabından paylaştı. İsrail Savunma Bakanı Katz ise “İsrail ordusuna, filodakiler, Aşdod Limanı’na vardıklarında 7 Ekim katliamının dehşetini gösteren videoyu göstermeleri talimatını verdim. Anti-Semitist Greta ve Hamas’ı destekleyen arkadaşlarının Hamas’ın kim olduğunu görmeleri yerinde olacaktır” ifadelerini kullandı.
‘TERÖR DEVLETİ OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA İSPATLADI’
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, gemiye yönelik İsrail müdahalesine kınayan bir açıklama yayınladı. Bakanlık, yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Madleen adlı gemiye uluslararası sularda seyrettiği esnada İsrail güçlerince müdahalede bulunulması, uluslararası hukukun açık bir ihlalidir. Netanyahu hükümetinin, seyrüsefer serbestisini ve deniz güvenliğini de tehdit eden bu menfur saldırısı, İsrail’in bir terör devleti olduğunu bir kez daha ispatlamıştır” denildi. Bakanlık yaptığı ikinci açıklamasında ise Madleen gemisinin akşam saatlerinde karaya ulaşacağı kaydedildi. Yazılı olarak yapılan açıklamanın devamında “Vatandaşlarımıza her türlü konsüler destek sağlanmakta olup gemiden iner inmez kendileriyle görüşmek ve serbest bırakılmalarını sağlamak için gerekli girişimler yapılmıştır” ifadeleri kullanıldı.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’DEN ‘SERBEST BIRAKIN’ ÇAĞRISI
BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese de Madleen gemisinin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu. Albanese, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Her Akdeniz limanı Gazze’ye yardım, dayanışma ve insanlık taşıyan tekneler göndermelidir. Beraber yelken açacaklar, birlikte durdurulamaz olacaklar. Ablukayı kırmak, devletler için yasal bir sorumluluk ve hepimiz için ahlaki bir zorunluluktur” ifadelerini kullandı. Baskının ardından Avrupa Parlamentosu’ndan İran’a, Türkiye’den Uluslararası Af Örgütü’ne kadar birçok ülke ve kurum da müdahaleyi ‘uluslararası hukukun ihlali’ olarak değerlendirdi. İran, durumu ‘korsanlık’ olarak nitelerken, İspanya Dışişleri Bakanlığı da İsrail’in Madrid Büyükelçiliğindeki maslahatgüzarını, Madleen yelkenlisine yapılan operasyona karşı gerekli kınama ve protestonun yapılması için bakanlığa çağırdı. Öte yandan Gazze’deki Filistin halkıyla dayanışma göstermek için gelecek hafta yüzlerce uluslararası aktivistin ‘Küresel Gazze Yürüyüşü’ için Mısır’ın başkenti Kahire’de buluşacağı bildirildi.
DAVUTOĞLU’NDAN KAMUOYUNA ÇAĞRI: BAYRAM SONRASI GAZZE’YE GİDECEĞİM
Madleen yelkenlisine İsrail baskınının ardından ulusal ve uluslararası kamuoyuna çağrıda bulunan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, bayram sonrası Gazze’ye gitmek için Mısır nezdinde girişimlerde bulunacağını açıkladı.
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı açıklamalarda, İsrail’in Madleen gemisine yönelik eylemini ‘uluslararası hukuka meydan okuma’ olarak nitelendirerek şu ifadeleri kullandı: Gerek yolculardan sosyal medya üzerinden gerekse Filistin kaynaklarından aldığımız bilgilere göre, Madleen gemisi soykırımcı İsrail tarafından kuşatılmış durumda. Başta Türkiye olmak üzere, gemide vatandaşları bulunan ülkeler ivedilikle Birleşmiş Milletler nezdinde harekete geçmeli, gerekirse BM Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırmalı ve İsrail’e açık bir uyarı yapılmalıdır. Davutoğlu açıklamasında, sivil toplum kuruluşlarına ve vicdan sahibi bireylere de seslenerek, Madleen gemisindeki ‘barış gönüllülerine’ geniş çaplı kampanyalarla destek verilmesi çağrısında bulundu.
Bayram sonrası Gazze’ye gitmek üzere Mısır’la resmi temaslara başlayacağını duyuran Davutoğlu “Ben de bayram sonrasında Gazze’ye gitmek için Mısır nezdinde gerekli girişimlerde bulunacağım. Siyasi partilerin genel başkanlarını, bu konuda ortak hareket etmeye davet ediyorum. Yeni yardım filolarına lojistik destek sağlanması artık bir tercih değil, insanlık görevidir” ifadelerini kullandı.
‘ZULME SESSİZ KALMAK SUÇA ORTAK OLMAKTIR’
Gazze’ye insani yardım götüren Madleen gemisine İsrail ordusunun uluslararası sularda yaptığı müdahaleye DEVA Partisi lideri Ali Babacan sert tepki gösterdi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Babacan “Gazze’ye insani yardım götürmek üzere yola çıkan Madleen mürettebatına İsrail ordusunun yaptığı baskını şiddetle kınıyorum. Açlığa mahkûm edilen bir halkın sesine ses olmak suç değil, vicdani bir sorumluluktur” dedi. Babacan, “Zulme sessiz kalmak, suça ortak olmaktır. İsrail’in bu eylemi, bölgedeki insanlık faciasını derinleştiren sorumsuz güç kullanımını da bir kez daha gözler önüne sermektedir” ifadelerini kullandı. Mürettebatın derhal serbest bırakılması gerektiğini vurgulayan Babacan, gemide bulunan 12 kişilik ekip arasında yer alan Türk vatandaşı Hüseyin Şuayb Ordu için de çağrıda bulundu: “Hükümeti, vatandaşımıza sahip çıkmaya davet ediyorum.”
‘ATEŞKES İÇİN SOMUT ADIMLAR BEKLİYORUZ’
İsrail’in, Madleen yelkenlisini alıkoymasını lanetlediklerini belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “İnsani değerleri ve hukuku yok sayan, insani yardımları engelleyerek suçlarına yeni suçlar ekleyen Netanyahu yönetimi, uluslararası toplumdan gerekli karşılığı görmelidir. Bir an önce ateşkesin sağlanmasını, insani yardımların Gazze’ye kesintisiz ulaşmasını ve iki devletli kalıcı çözüm için somut adımlar atılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş da sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak “Filistin halkına karşı uygulanan sistematik cezalandırma, soykırım ve kuşatma politikası, hukuki ve insani hiçbir meşruiyet taşımamaktadır. İnsani yardımların engellenmesi uluslararası hukuka göre açık bir suçtur” dedi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise “Bu saldırı emrini verenlerin ve gerçekleştirenlerin de yargılanması için tüm dünya işbirliği yapmalıdır” ifadelerini kullandı.
‘HER ÜLKEDEN BİR GEMİYLE YARDIM FİLOSU OLUŞTURULMALI’
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Gazze’ye yardım götürmek için yola çıkan ‘Madleen’ isimli yelkenlinin İsrail tarafından alıkonulmasını şiddetle lanetlediklerini belirtti. Olayı ‘terör saldırısı’ olarak nitelendiren Arıkan, “Birleşmiş Milletler sözleşmeleri de dahil olmak üzere, uluslararası hukukun uluslararası topluma yüklediği sorumluluk açıktır. Aksi takdirde, bu saldırıya sessiz kalanlar da bu insanlık suçuna ortak olacaktır” dedi. Arıkan, Gazze’ye yönelik saldırılara karşı duran tüm ülkelerin katılımıyla her ülkeden birer geminin yer alacağı bir uluslararası insani yardım filosu oluşturulması çağrısında bulunarak, bu filoya Türkiye’den yola çıkacak ilk gemiye Saadet Partisi’nin öncülük etmeye hazır olduğunu duyurdu.