İstanbul Barosu'ndan 'Murat Çalık' açıklaması: Hukuki ve insani açıdan kabul edilemez

İstanbul Barosu'ndan 'Murat Çalık' açıklaması: Hukuki ve insani açıdan kabul edilemez

İstanbul Barosu, cezaevinde sağlık sorunları yaşayan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın durumuna dikkati çekerek “Haksız, hukuka aykırı ve tamamen keyfi şekilde tutuklanan bir kişinin ciddi sağlık sorunlarının bulunması, tutukluluğun devamını hukuken olanaksız hale getirmektedir” açıklaması yaptı.

İstanbul Barosu, cezaevinde sağlık sorunları yaşayan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın durumuna dikkati çekerek “Yaşam hakkı en temel insan hakkıdır” açıklamasında bulundu. Baro, hukuka aykırı tutuklulukların son bulması çağrısı yaptı.

İstanbul Barosu, tutuklu bulunan Çalık’ın cezaevinde yaşadığı ağır sağlık sorunlarına dikkat çekerek yaşam hakkı ve kişi özgürlüğü bağlamında Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümlerine atıfla tutukluluğun devam ettirilmesini “hukuki ve insani açıdan kabul edilemez” olarak nitelendirdi.

Çalık’ın ağır sağlık sorunları yaşamasına rağmen halen tutuklu bulunmasının hem hukuken hem de insan hakları açısından ciddi bir ihlal olduğu vurgulanan açıklamada, “Bir kişinin hayati tehlikesi açık ve net olmasına rağmen cezaevinde tutulması, kamu görevlilerinin cezai ve hukuki sorumluluklarını, devletin de hukuki yükümlülüğünü gerektiren bir durumdur” denildi.

'TUTUKLULUK İSTİSNAİ BİR TEDBİRDİR'

Baro, Anayasa’nın 17'nci ve 19'uncu maddeleri ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 2'nci ve 5'inci maddelerine dikkati çekerek, “Haksız, hukuka aykırı ve tamamen keyfi şekilde tutuklanan bir kişinin ciddi sağlık sorunlarının bulunması, tutukluluğun devamını hukuken olanaksız hale getirmektedir” açıklamasında bulundu.

Yalnızca Çalık’ın değil, cezaevinde kalamayacak durumda olan tüm hasta mahpusların ve belediyelere yönelik operasyonlar sonucu haksız şekilde özgürlüğünden alıkonulan yurttaşların durumlarının yeniden değerlendirilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, tutukluluğun “istisnai bir tedbir” olduğunu hatırlatarak bu kişilerin bir an önce tahliye edilmeleri gerektiği kaydedildi.

Açıklamada, İstanbul Barosunun söz konusu yargı süreçlerini ve tutukluluk uygulamalarını yakından izleyeceği vurgulandı.

YORUMLAR (1)
1 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN