İstanbul depremi ne zaman? Herkesin merak ettiği soruyu Prof. Dr. Osman Bektaş açıkladı

İstanbul depremi ne zaman? Herkesin merak ettiği soruyu Prof. Dr. Osman Bektaş açıkladı

Büyük 6 Şubat depreminden sonra gözler İstanbul’da! İstanbul depremi ne zaman? İstanbul depremi kaç büyüklüğünde olacak? Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, merak edilen tüm soruları yanıtladı. İşte Prof. Dr. Bektaş’ın açıklamaları...

Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, son Twitter paylaşımında İstanbul'da beklenen büyük depremle ilgili önemli bilgiler verdi. Bektaş, Kuzey Marmara Fayı'nın yapısını açıklayarak İstanbul'da yaşanabilecek depremin zamanı ile ilgili önemli detaylar verdi.

PROF. DR. BEKTAŞ KUZEY MARMARA FAYINI AÇIKLADI

f6h6utvwwaafp2.jpg

Prof. Dr. Bektaş’ın açıklamalarına göre Kuzey Marmara Fayı, üç ana bölümden oluşuyor. İlk olarak, batıda ve doğuda yer alan kilitli fay bölgelerinden bahseden Bektaş, sırasıyla 1912 ve 1999 yıllarında M7 şiddetindeki büyük depremlere yol açtığını söyledi. İkinci olarak, bu iki bölge arasında bulunan Batı-Orta Marmara "creep" bölgesi, yani fayın sürünme bölgesi bulunduğunu söyledi. Son olarak, Doğu Marmara geçiş bölgesinden bahseden Bektaş, “Adalar Fayının kilitli, enerji biriktirebilen,10 km derinlikteki kısmı ancak 1963 M6,6 depremini üretebilmiştir. Daha derin kısımları creep nedeniyle deprem enerjisini harcar” dedi.

“MARMARA FAYI BÜYÜK DEPREM ÜRETEMEZ”

odatv-image-103-d33d6164345943.jpg

Bektaş, batı-orta Marmara fayının sürünme (creep) nedeniyle büyük deprem üretemeyeceğini açıkladı. Ancak bazı zamanlarda hızlanıp kayarak (slow slip) fayın doğusundaki ve batısındaki kilitli fayları tetiklediğini belirtti. Bu tetiklemeler sonucunda 1912, 1963 ve 1999 yıllarında büyük depremler yaşandı.

İSTANBUL DEPREMİ NE ZAMAN OLACAK?

Bununla birlikte, İstanbul'da beklenen büyük depremin zamanının net olarak belirlenemediğine dikkat çeken Prof. Dr. Osman Bektaş, "Zaman bitti" ifadesinin bilimsel bir dayanağının olmadığını vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN