İstanbul Havalimanı bile 5.5 kat daha büyük! Dünyanın en küçük ülkesi ama asıl zenginlik de burada

İstanbul Havalimanı bile 5.5 kat daha büyük! Dünyanın en küçük ülkesi ama asıl zenginlik de burada

Bu ülke o kadar küçük ki İstanbul Havalimanı bile 5.5 kat daha büyük. Ancak kendisi küçük olsa da zenginliğin kaynağı da burası. İşte, dünyanın en küçük ama en zengin ülkesi…

Dünyanın en zengin ülkesi olan Monaco, yüz ölçümü açısından İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan bile küçük. Sadece 2,1 km²’lik bir alana sahip olan bu minik prenslik, yaklaşık 39 bin kişilik nüfusuyla dünyanın en yoğun yerleşim alanlarından birisi olma özelliğini taşıyor. Monaco’nun küçüklüğüne rağmen, ekonomik gücü ve kişi başına düşen yüksek GSYİH’sı ile dünyanın önde gelen finans merkezlerinden biri konumunda.

MONACO’NUN KİŞİ BAŞINA DÜŞEN GSYİH’SI: 227.073 DOLAR

World Population Review verilerine göre, Monaco 2024 itibarıyla kişi başına düşen Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) ile 227.073 dolar gibi yüksek bir rakama ulaşıyor. Bu oran, Monaco’yu dünyanın en zengin ülkesi yapıyor. Prensliğin yüz ölçümü 2,1 km² iken, İstanbul Atatürk Havalimanı 11,65 km² büyüklüğünde. Bu da Monaco’nun çok daha küçük bir alana yayılmış olmasına rağmen, ekonomik anlamda ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor.

monaco-1.jpg

MONACO: LÜKSÜN VE ZENGİNLİĞİN MERKEZİ

Monaco, Avrupa’da lüksün ana merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor. Ülkede gayrimenkul fiyatları da dünya çapında rekor kırıyor. Metrekare başına 100 bin euro’yu aşan fiyatlarla, Monaco dünyanın en pahalı emlak piyasalarına sahip. Monaco'da ev kiralamak isteyen kişilerin, en az 500 bin euro'yu bir yerel banka hesabında bulundurduklarını kanıtlamaları gerektiği de dikkat çeken bir diğer unsur.

monaco-2.jpg

MONACO’NUN VERGİ AVANTAJLARI VE FİNANSAL GÜCÜ

Monaco’nun servetinin büyük kısmı, vergi avantajlarından geliyor. Ülkede gelir vergisi bulunmazken (Fransız vatandaşları hariç), şirketler için düşük vergi oranları uygulanıyor. Bu da Monaco’yu zengin yatırımcılar ve uluslararası şirketler için cazip bir merkez haline getiriyor. Ayrıca Monaco, küresel bir finans merkezi olarak da öne çıkıyor. Ancak son dönemde kara para aklama konusunda bazı eleştiriler almış durumda. Haziran 2024’te, Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından denetim altına alındığı açıklandı.

MONACO GRAND PRİX VE TURİZMİN ROLÜ

Monaco ekonomisinde turizm de önemli bir rol oynuyor. Ülke, dünyanın en prestijli yarışlarından biri olan Monaco Grand Prix'ye ev sahipliği yapıyor. Ayrıca, 19. yüzyıldan bu yana lüks kumarhaneleriyle ünlü olan Monte Carlo Casino, her yıl dünyanın dört bir yanından binlerce ziyaretçi çekiyor. Monaco aynı zamanda denizcilik araştırmalarında da önemli bir merkez olarak biliniyor. Oşinografi Müzesi ve dünyanın ilk koruma altındaki deniz habitatlarından biri burada bulunuyor.

monaco-3.jpg

YÜKSEK YAŞAM BEKLENTİSİ VE SIFIR YOKSULLUK ORANI

Monaco, sıfır yoksulluk oranı ve 85,8 yıl ile dünyanın en yüksek yaşam beklentisine sahip ülkelerinden biri olarak dikkat çekiyor. Ülkedeki halk, lüks içinde bir yaşam sürerken, iş gücünün büyük kısmı Fransa ve İtalya’dan geliyor. Her gün 30 binden fazla Fransız ve 5.800 İtalyan, Monaco'ya çalışmaya gidiyor. Bu, Monaco'nun sadece finansal gücünü değil, aynı zamanda çevresindeki ülkelerle olan ilişkilerini de gösteriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN