İstanbul'da o tarihe kadar 7'den büyük deprem olacak mı? İşte Alman ve Japon araştırmacıların ortak raporu

İstanbul'da o tarihe kadar 7'den büyük deprem olacak mı? İşte Alman ve Japon araştırmacıların ortak raporu

Alman ve Japon araştırmacılardan ortak rapor! İstanbul'da o tarihe kadar 7'den büyük deprem olacak mı? Raporun detayları paylaşıldı...

Marmara Denizi'nde beklenen büyük depremle ilgili senaryolar, yapılan yeni araştırmalarla yeniden şekilleniyor. Deprem bilimci Prof. Dr. Osman Bektaş, Alman-Japon araştırma grubunun Tekirdağ-Kumburgaz Havzası'nda yaptığı çalışmaya dayanarak, Marmara Denizi'nin altındaki fayın kilitli olmadığını ve "sürüklenme (creep)" hareketiyle deprem enerjisini harcadığını açıkladı. Bu durum, daha önce öne sürülen 2034 yılına kadar 7'den büyük deprem olasılığına dair senaryoların yeniden değerlendirilmesi gerektiği anlamına geliyor.

PARSONS'UN TEORİSİ ÇÖKTÜ MÜ?

deprem.png

ABD'li jeofizikçi Tom Parsons'un 2004 yılında ortaya attığı, "Marmara Denizi'nin altındaki 0-12,5 km derinliğe kadar kilitlenme kabul edildiğinde, 2034 yılına kadar 7'den büyük deprem olasılığı %35-70" şeklindeki görüşü, yıllardır kamuoyunu tedirgin ediyordu. Ancak Prof. Dr. Bektaş, Alman-Japon araştırma grubunun 2017-2023 yılları arasındaki çalışmalarıyla, Parsons'un teorisinin sorgulanması gerektiğini belirtiyor.

"SÜRÜKLENME (CREEP)" NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİ?

Ankara'da korkutan deprem | Son depremler

Prof. Dr. Bektaş'a göre, Tekirdağ-Kumburgaz Havzası'nda tespit edilen "sığ ve farklı oranda sürüklenme (creep)", fay hattının yavaş ve sürekli bir şekilde hareket ederek deprem enerjisini kademeli olarak boşaltması anlamına geliyor. Bu durum, fay hattında birikerek büyük bir depreme yol açabilecek enerjinin azalmasına ve dolayısıyla deprem büyüklüğünün düşmesine neden olabilir.

PEKİ, NE ANLAMA GELİYOR? TEHLİKE AZALDI MI?

Hatay depremi sonrası Osman Bektaş'tan korkutan açıklama! Tehlike henüz geçmedi diyerek o illeri de uyardı

Prof. Dr. Osman Bektaş'ın açıklamaları, Marmara Denizi'nde büyük bir deprem olmayacağı anlamına gelmiyor. Ancak, sürüklenme (creep) hareketinin deprem enerji bütçesini azaltması, Parsons'un teorisinin yeniden revize edilmesini gerektiriyor. Bu da, daha önce öngörülen büyük deprem olasılığının düşebileceği anlamına gelebilir.

UZMANLAR NE DİYOR?

Bu konuda farklı görüşler bulunuyor. Bazı uzmanlar, sürüklenme (creep) hareketinin deprem tehlikesini azalttığını savunurken, bazıları ise bu hareketin sadece fay hattının belirli bölgelerinde gerçekleştiğini ve büyük deprem riskini tamamen ortadan kaldırmadığını belirtiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN