İstinaf 'Vakıflar Genel Müdürlüğü' kararını bozdu: Hidiv Kasrı İBB'de kaldı

İstinaf 'Vakıflar Genel Müdürlüğü' kararını bozdu: Hidiv Kasrı İBB'de kaldı

İBB'nin, Beykoz'daki Hidiv Kasrı için başlattığı hukuki süreçte son karar açıklandı. İstinaf Mahkemesi, Hidiv Kasrı'nı Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devreden kararı bozarak İBB'nin başvurusunu kabul etti. Böylece Hidiv Kasrı, İBB'nin mülkiyetinde kalmaya devam etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB), Hidiv Kasrı'nın vakfa devredilmesine ilişkin başlattığı hukuki süreçte son karar açıklandı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Hukuk Dairesi, ilk derece mahkemesinin kararını bozarak İBB'nin istinaf başvurusunu kabul etti. Bu kararla birlikte Hidiv Kasrı'nın Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne değil İBB'ye ait olduğu kesinleşti.

İstanbul Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü, 5 Mayıs 2014 tarihinde Beykoz'daki Hidiv Kasrı'nın bulunduğu alanın tapu kaydının iptali ve vakıflar adına tescili için İBB Başkanlığı aleyhine tapu iptali ve tescil davası açmıştı.

NE OLMUŞTU?

Beykoz 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, 18 Mart 2021'de verdiği kararla, Hidiv Kasrı'nın vakıflar adına tesciline hükmetti. Ancak İBB, bu kararı hukuki sürecin devamı için istinafa taşıdı.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Hukuk Dairesi, davayı görüşerek verdiği kararda, 5737 Sayılı Vakıflar Kanunu'nun 30. Maddesi'ne atıf yaparak sadece "vakıf yoluyla meydana gelen vakıf kültür varlıklarının" vakfa devredilmesi gerektiğini belirtti. İlk derece mahkemesinin bu hususu göz ardı ettiği ifade edildi.

İstinaf kararı ile birlikte ilk derece mahkeme kararı İBB lehine kesin olarak bozuldu ve Hidiv Kasrı'nın İBB mülkiyetinde kaldığı karara bağlandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN