İşverenlerden asgari ücret teklifi! Bakan Bilgin'e uymadılar: En fazla bu kadar olabilecek!

İşverenlerden asgari ücret teklifi! Bakan Bilgin'e uymadılar: En fazla bu kadar olabilecek!

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden, asgari ücret zammı açıklaması geldi. Beyanda, istenen rakamın en yüksek 300-400 dolar seviyesinde olması istendi.

Gültepe, son dönemde ortaya koyduğu açıklamalarında, asgari ücretin belirleneceği miktarı dile getirdi. İhracatçıların, kurların enflasyon oranı kadar düşüş talep ederken, asgari ücretin en çok 400 dolar olması gerektiğini ifade etti.

Gültepe, dolar kurunun tırmanışını ihracatçıların talep ettiğini belirtirken, "Kurun, gereken seviyenin üstüne çıkmasını arzu etmiyoruz. Yalnızca kurun yükselmesi, ihracatçıları kurtarmaya yetmiyor. Hammadde fiyatlarının artışının, girdi maliyetleri ile karşılanamaması nedeniyle, ihracatçıların 24'ünün talep ettiği bu durum. Biz yüksek kur arzulamıyoruz. Enflasyon ne kadar artarsa, kurdaki artışın da o ölçüde olmasını bekliyoruz. Aslında, kurun yılın başında 24 olması gerekiyordu. Kurun serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Enflasyondan daha yüksek bir seviyede olma gibi bir isteğimiz yok" dedi.

Kur etkisiyle rekabetin sönüklüğünün ve bunun ilk 5 aylık maliyetinin 20 milyar dolardan fazla olduğunu belirten Gültepe, "Avrupa'dan alınan siparişler, Uzak Doğu'ya yöneliyor. Bunun yüzde 80'i ise fiyatlar yüzünden. Artık fiyat açısından rekabetçi olamıyoruz ve bu yüzden kazandığımız pazarı kaybediyoruz. Özellikle kur koruma mevduatı uygulamasının ardından, kur aşırı derecede baskı altında ve biz bu noktada rekabetçilikten düşüyoruz. Kaçınılmaz olan sektörler dışında, suyun akışı diğer ülkelere kayıyor. Ortalama olarak, tüm sektörlerin kaybı %20'dir diyebiliriz. İlk 5 ayda yalnızca %0,2'lik bir artış var. 20 milyar dolarlık bir ihracat kaybından bahsedebiliriz. Türkiye'nin gücü ve potansiyeli var" dedi.

4.jpg

ASGARİ ÜCRET EN FAZLA 300-400 DOLAR OLMALI

Yeni asgari ücret artışına da değinen Gültepe, "Asgari ücretin, dolar bazında maksimum 300-400 dolarlık bir seviyeyi korumaya yetebilmeliyiz. Eğer 500’u verebiliyorsak, sürdürülebilir bir noktada kalabilmemiz adına özel çalışmalar yapılması şarttır; aksi halde sanayi bu yükü taşıyamaz. Geçmişe bakıldığında, üretim, yatırım, ihracat politikaları göz önünde bulundurulduğunda, dolar bazında değerlendirdiğimizde, 300 dolar ile 350 dolar arasında bir seviyede olmuştur son 15 yılda. Asgari ücretin 500 dolara ulaştığı bir durumda, firmaların rekabet gücünü koruyabilmesi için teşviklerin ortaya konması gerekmektedir. SSK primleri, KDV, kurumlar vergisi üzerinde olabilecek teşvikler göz önünde bulundurulabilir. Eğer asgari ücret 500 dolar seviyesine çıkacaksa, ihracatçının korunması adına uygulamaların belirlenmesi şarttır; aksi taktirde büyüme yerine küçülmeyi tartışmaya başlarız" ifadelerini kullandı.

GÖRÜŞMELER BAŞLIYOR

Asgari ücret müzakereleri önümüzdeki günlerde start alacak. Eğer TİM'in talebi doğrultusunda asgari ücret 400 dolar olursa, Türk Lirası cinsinden asgari ücret miktarı 9200 TL olacak.

VEDAT BİLGİN 500 DOLAR ÖNGÖRÜYOR

Eski Bakan Vedat Bilgin ise, asgari ücretin 500 dolar civarında belirlenmesi gerektiğini öne sürmüştü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN