Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı o proje sayesinde, kadınlar her yerde varız dediler, ustalık eğitimine giriştiler. Kadınların sadece ev işlerinde değil hayatın her alanında olduğunu kanıtlayan bu proje büyük beğeni aldı…
Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde, ‘Her işe hakkımız var’ sloganıyla yürütülen ‘Mersinli Kadın Ustalar’ projesi, kadınların meslek edindirme kursları ile yeni bir hayat kurmalarına olanak tanıyor. Bu proje, kadınların marangozluk, kaynakçılık, inşaat boyacılığı gibi geleneksel olarak erkeklere ait görülen mesleklerde yer almasını teşvik ederek toplumsal algıyı değiştirmeye devam ediyor.
KADINLAR GÜÇLÜ ADIMLARLA İŞ HAYATINA KATILIYOR
Mersinli Kadın Ustalar Projesi, kadınların iş hayatına atılmalarını kolaylaştırarak, aynı zamanda onlara ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ kazandırıyor. Bu belge sayesinde kursiyerler, sadece yerel değil, uluslararası iş fırsatlarına da sahip olabiliyor. Kadınların, toplumda yerleşik olan cinsiyet algılarını yıkmaları ve "Bu işler erkek işi değil, ustalık işi" diyerek meslekler arasında cinsiyet ayrımının olmadığını her gün kanıtlamaları projenin en önemli başarılarından biri.
Projenin en yoğun ilgi gören alanlarından biri de kaynak kursu. Kursiyerler, bu alanda aldıkları eğitimlerle Mesleki Yeterlilik Belgesi kazanıyor ve uluslararası geçerliliği olan bu belge sayesinde her yerde iş bulma fırsatına sahip oluyor. Kaynak makinesiyle metal şekillendiren kadın ustaların sesi, Mersin’in dört bir yanından yükseliyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi, kadın istihdamını artırmak için attığı bu adımla, güçlü ve eşit bir geleceğin temellerini atmaya devam ediyor.
İSTİHDAMA YÖNLENDİREN BİR EĞİTİM MERKEZİ
Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığına bağlı MERCEK Mesleki Eğitim Merkezleri, kadınların ve gençlerin meslek edindirme süreçlerinde önemli bir rol oynuyor. Tırmıl MERCEK Mesleki Eğitim Merkezi, Tırmıl Sanayi Sitesinin tam ortasında yer alarak, kursiyerleri doğrudan iş hayatına yönlendirmeyi hedefliyor. Merkezde, metal sac, makine, tekstil, inşaat ve ahşap mobilya alanlarında çeşitli kurslar düzenleniyor. Özellikle kaynak kursu, merkezdeki en çok talep gören eğitim alanı.
“KADIN USTALAR ULUSLARARASI İMKANLARA SAHİP OLUYOR”
Gül Kadem Maya, Tırmıl MERCEK’in koordinatörü olarak, kursların içeriği hakkında önemli bilgiler verdi. Maya, "Kaynak kursunda hem kadın ustalar yetiştiriyoruz hem de gençlerimizi bu mesleğe yönlendiriyoruz. Katılımcılar, bu eğitimlerin ardından Mesleki Yeterlilik Belgesi alarak uluslararası geçerliliği olan bir belgelere sahip oluyor. Bu da onlara dünyanın her yerinde iş bulma imkânı tanıyor" dedi.
KADIN KURSİYERLERDEN İLHAM VEREN HİKAYELER
Güner Kılınç, 2 çocuk annesi bir kursiyer olarak, kaynak kursuna olan ilgisini şu sözlerle ifade etti: "Kadınların başaramayacağı hiçbir şey yok. Ben makine bakım ustasıyım, şimdi de kaynak öğreniyorum. Buradaki hocalarımızın desteğiyle başaracağıma inanıyorum."
Bir diğer kursiyer Seçil Yarkadaş ise, 25 yıldır moda tasarımcısı olduğunu belirterek, "Daha fazla neler yapabileceğimi görmek adına kaynak kursuna başladım. Mersin Büyükşehir Belediyesinin, bu eğitimi ücretsiz olarak verdiğini öğrendim ve hemen geldim" diyerek, projenin kadınlar için ne kadar önemli olduğunu vurguladı.
‘Mersinli Kadın Ustalar’ projesi, sadece kadınlara meslek edinme fırsatı sunmakla kalmıyor, aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliğine önemli katkılar sağlıyor. Kadınların güçlü duruşları, toplumda yerleşik olan algıları yıkarken, aynı zamanda ekonomik bağımsızlıklarını kazanmalarına da olanak tanıyor. Mersin’de kadınlar artık mesleklerin cinsiyet algısını değiştirmeye başladı ve bu proje, daha eşitlikçi bir geleceğin temellerini atıyor.