Kalyoncu Kışlası 240 yıl sonra Hükümet Konağı oldu

Kalyoncu Kışlası 240 yıl sonra Hükümet Konağı oldu

Kaptan-ı derya Cezayirli Gazi Hasan Paşa tarafından, bahriye askeri yetiştirmek için yaptırılan Kasımpaşa’daki Kalyoncu Kışlası(Bahriye Kışlası), "Beyoğlu Hükümet Konağı" oluyor. Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın, "Büyük amiral" olarak tanımladığı Cezayirli Gazi Hasan Paşa’nın adı da eseriyle birlikte silinecek.

"Cezayirli Gazi Hasan Paşa Kışlası" olarak da bilinen Kalyoncu Kışlası için yeni bir restorasyon ihalesi açıldı. İstanbul Valiliği Koordinasyon Başkanlığı tarafından açılan, "929 Ada 1 Parsel Beyoğlu Hükümet Konağı Binası Restorasyonu Tamamlama ve Çevre Duvarları Yapım İşi" ihalesi sonuçlandı. Söz konusu ihaleyi 55 milyon 949 bin 379 TL’ye Anke İnşaat ve Restorasyon San. Tic. Ltd. Şirketi aldı. Tek geçerli teklif sahibi Anke İnşaat firması ile yapılan sözleşmeye göre söz konusu inşaat işleri 13 Ağustos 2022 tarihine kadar tamamlanacak.

Daha önce yapılan restorasyon ihalelerinde, işin adı "Cezayirli Hasa Paşa Kışlası" olarak yer almasına karşın, son ihalede "Cezayirli Haşan Paşa Kışlası" adına yer verilmedi. Sadece "Beyoğlu Hükümet Konağı Binası Restorasyonu" denilen ihale konusu işin yapılacağı ada ve parselde, tarihi kışla binası bulunuyor.

osmanli.jpg

ALİ FUAT ÖRENÇ: DENİZCİLİK MİRASI ANIT ESER

İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Fuat Örenç, "Osmanlı İstanbulu V" adlı eserinde "Kasım Paşa Kalyoncu Kışlası" ile ilgili olarak, özetle şu tanımlamayı yapmıştı:

"Kasımpaşa Kalyoncu Kışlası, modern dönem Osmanlı askeri mimarisinin öncü binalarından olması yanı sıra, İstanbul’un denizcilik mirasına ait nadide anıt eserlerden biridir. Türk bahriyesinin sembol isimlerinden Cezayirli Gazi Hasan Paşa tarafından inşa edilen kışla, yalnızca askeri zaruretler nedeniyle değil, başkentte kalyoncu neferlerinden kaynaklanan asayiş sorunlarına çare olması amacıyla da yapılmıştı. 1782 yılında inşa edilen bina, zaman içinde Kalyoncular Kışlası, Kasımpaşa Kışla-i Hümayunu, Bahriye Kışlası, İstanbul Kışlası ve Cezayirli Gazi Hasan Paşa Kışlası adlarıyla anılmıştır."

İLBER ORTAYLI: BÜYÜK AMİRAL

Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı da bir yazısında Hasan Paşa için şu ifadeleri kullanmıştı:

"İlginç bir hayatı ve icraatı olan bir tarihi portredir, bu büyük amiral ve askerin üzerinde düşünmek gerekir. Bu toplumun zaman zaman içine düştüğü karmaşaya rağmen, şartlara uyum sağlayan ve kendini yenileyen bir insan deposu olduğunu onun kadar gösteren büyük adamlar azdır. ‘Cezayirli’ lakabına bakarak Hasan Paşa’yı Cezayir’de yetişen Batı Anadolulu Türk uşaklarından biri olarak düşünmeyelim. Kafkasyalıdır; muhtemelen sınır boyundaki müsademelerden birinden İranlılara esir düşmüş ve Tekirdağlı bir tüccar tarafından satın alınmıştı. Yetiştiği muhitte zekâsı ve atılganlığıyla kendini gösterdi. Yeniçeri Ocağı’na kaydoldu. 18’inci yüzyılda çokça tekrarlanan Rus ve Avusturya ittifakına karşı yapılan muharebelerde elden çıkan Belgrad kuşatması sırasında kendini ispatladı. Ardından eski efendisinin kızıyla evlendi. Bugün Kasımpaşa’daki mezarlıkta karısı, kayınpederi ve ikisinin ortasında temsili şahidesiyle (mezar taşıyla) paşa sayısız eserler kazandırmış bir devlet adamı olarak İstanbulluları selamlar."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN