Birol Aydemir: 63 milyar desteğin 51 milyarı İşsizlik Fonu'ndan | Karar Gündem

Karar Gündem'e konuk olan DEVA Partisi Sektörel Politikalar Başkanı Birol Aydemir, pandemi döneminde halka, devlet tarafından yapılan toplam destek hakkında, "Toplam tutar ne kadar biliyor musunuz? Bütün pandemi boyunca 63 milyar. Kira desteği 4 ayda toplam 250 milyon. Ciro desteği 3 milyar. Kısa çalışma ödeneği ödemeleri de dahil. Bunun 51 milyarı ise İşsizlik Fonu'ndan" dedi.

Karar Gündem'e eski TÜİK Başkanı, DEVA Partisi Sektörel Politikalar Başkanı Birol Aydemir, konuk oldu. Aydemir, 128 milyar dolar tartışmaları ve 17 günlük tam kapanma kararı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

“HAYATIMDA BÖYLE PROTOKOL GÖRMEDİM”

128 milyar dolar tartışmalar hakkında konuşan Aydemir, 2017 yılında Hazine ile imzalanan protokolü hatırlatarak şunları kaydetti: 

"Bürokraside 30 yıl çalıştım. Protokol nedir bilirim. Hayatımda böyle protokol görmedim. Kurumsal bir yapıda böyle bir protokol hazırlanamaz. Üst düzeyde kendileri kaleme almış olabilir. Onu bilemiyorum ama bu bu protokolün kurumsal bir yapıdan geldiğini düşünmüyorum. Tüm tecrübem bunu söylüyor."

Aydemir, şöyle devam etti:

"Merkez Bankası'nın yaptığı iki protokol var. İkinci protokolü daha bilmiyoruz. Bu kadar tartışmaya hala bilmiyoruz. Hükümet rahatsız olmuş, 128 milyar dolar afişleri toplatılıyor. Fakat hala protokol açıklanmıyor? Muhalefet olarak iktidara soruyoruz. Merkez Bankası'na da soruyoruz. Bu protokolü niye açıklamadınız, hala da niye açıklamıyorsunuz? İkincisi, MB'nin görevini alıp neden Hazine'ye verdiniz? Üçüncüsü, bu işlemler neden kamu bankaları üzerinden yapıldı?”

Protokolü 'facia' olarak tanımlayan Aydemir, "Nereden bakarsanız bakın, bu protokol meselesi bir facia. Hukuki mi bana göre değil. Neden 22 gün geriden yürürlüğe sokuyorsunuz? Protokolde neden hiçbir şeyi düzenlemiyorsunuz? Sorumluluklar ya da hükümlülükler neden belli değil?" ifadelerini kullandı.

128 MİLYAR DOLARDAN KİM SORUMLU?

Eritilen 128 milyar dolar döviz rezervlerinin sorumlusunun en başta eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak olduğunu ifade eden Aydemir "Tabii ki siyaset de sorumludur. Sayın Albayrak, ülkeyi düşürdüğü bu halden sorumlu olmayacak mı? Siyasetten hesap vermeyecek mi? Neden çıkıp açıklama yapıyor? Niye susuyor? Bu işlemler onun bilgisi dışında mı yapıldı? Bu mümkün mü?" dedi. 

PANDEMİ BOYUNCA SADECE 63 MİLYAR DESTEK

Aydemir, pandeminin başladığından bu yana vatandaş yapılan toplam maddi desteği de açıkladı: 

“Toplam tutar ne kadar biliyor musunuz? Bütün pandemi boyunca 63 milyar. Kira desteği 4 ayda toplam 250 milyon. Ciro desteği 3 milyar. Kısa çalışma ödeneği ödemeleri de dahil. Bunun 51 milyarı ise İşsizlik Fonu'ndan. Bu dönemde birkaç ödeme çeşidi vardı; sosyal yardımlar, ertelemeli krediler vs.

 

IMF belli kriterlere göre, bunları raporluyor. IMF'nin sayfası ortada, bizim Merkez Bankası gibi de değil. IMF'nin raporuna göre, az gelişmiş ve gelişmiş 45 ülkeden en az yardımı yapan ülkeler arasında, dünyada üçüncü ülke Türkiye. En sonda Meksika, ikinci Mısır, sonra biziz.

'Desteksiz tam kapanma' sürecini de eleştiren Aydemir, şunları kaydetti: 

"Nasıl olursa olsun, kim olursa olsun, bundan daha kötü yönetilemezdi. Bütün her şeyin altında bu zihniyet yatıyor. Her şeyde aynı sorun var. Bizde artık bir sistem sorunu var. Patates için izdihamın oluşması neyi gösteriyor? Sadece yolsuzluğu gösteriyor. İktidar gerçeklikten kopuk, kendi hayal dünyalarında yaşıyorlar. Gerçekten kopuklar, buna inanıyorum."

Aydemir, şöyle devam etti: 

"Pandemi döneminde bile çifte standarttan vazgeçilmiyor. Yasaklar geldi, yasaklar kime geldi? Küçük esnafa, küçük işletmelere ve vatandaşların çoğuna geldi. İktidara bu yasaklar gelmedi değil mi? İşte Türkiye'yi yöneten zihniyetin tezahürü budur. Kendiniz uymuyorsunuz ama vatandaşa sınır koyuyorsunuz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN