Karayalçın, Kılıçdaroğlu görüşmesini anlattı: Böyle devam edemeyiz

Karayalçın, Kılıçdaroğlu görüşmesini anlattı: Böyle devam edemeyiz

CHP lideri Kılıçdaroğlu ile dün bir araya gelen eski SHP Genel Başkanı ve eski bakanlardan Karayalçın, kritik görüşmenin detaylarını paylaştı. Kılıçdaroğlu’na CHP'nin bütün merkez ve taşra yapılanmasının değiştirilmesini öneren Karayalçın, sadece kurulları değiştirerek sonuç elde edilemeyeceğini savundu. Sözcü yazarı İsmail Saymaz’a konuşan Karayalçın seçimi “hezimet” olarak değerlendirerek, “Büyük başarısızlık olarak görüyorum. Böyle devam edemeyiz” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile dün bir araya gelen eski Başbakan Yardımcısı ve eski SHP lideri Murat Karayalçın, görüşmenin detaylarını anlattı. Kılıçdaroğlu’na CHP'nin bütün merkez ve taşra yapılanmasının değiştirilmesini öneren Karayalçın, görüşmede seçim konusuna girilmediğini belirtti.

Sözcü yazarı İsmail Saymaz’a verdiği röportajda bu konuyu “hezimet” olarak değerlendiren Karayalçın, “Büyük başarısızlık olarak görüyorum. Böyle devam edemeyiz” dedi.

Yerel seçim öncesinde olağanüstü kurultaya gitmek gerektiğini savunan Karayalçın, Kılıçdaroğlu'nun örgütleri kendisine bağlamasına anlam veremediğini söyledi.

“ÖN SEÇİM YAPILACAK”

İsmail Saymaz'ın sorularını yanıtlayan Karayalçın, Kılıçdaroğlu ile aralarında geçen görüşmeyi şöyle anlattı:

“Ön seçimin zorunluluk olduğunu düşündüğümü belirttim. Ama ön seçimden beklenenleri elde edebilmemiz için üye ve örgüt yapısını değiştirmek gerek. Yine de son aday belirleme yönteminin ne kadar olumsuz olduğunu gördük. 4 bin CHP'li milletvekili adayı olmak istedi. 4 bin kişi arasından 100-200 kişi seçildi. Bir iki dakikalık görüşmeyle seçildi. Sınava giriyormuş gibi… Son derece yanlıştı.

Aynı şeyleri düşünüyoruz. Ön seçim yapılacak. Bence önemli bir kazanım.

Benim asıl söylediğim, CHP örgütünün yeniden yapılanması. Merkeziyle taşrasıyla… 2012'de Parti Meclisi'ndeydim. Kemal Bey'e CHP merkez örgütünün değiştirilmesine ilişkin proje sunmuştum. 2015'te İstanbul il başkanıyken taşra örgütünün nasıl yapılanması gerektiğine ilişkin proje hazırlamıştım. Onları hatırlattım. ‘Ben bu projeleri kurultayda paylaşacağım’ dedim.

Tüzüğün toplumsal ve siyasal tasarım uyarınca hazırlanması gerekir. Tasarım dediğim şu: CHP, Türkiye'de nasıl örgütlenmeli? 12 Eylül'de Siyasi Partiler yasası çıkarıldı. Bu yasa diyor ki, ‘Devlet Türkiye'de nasıl örgütlenmişse, nerelerde örgütlenmişse siz de öyle ve oralarda örgütleneceksiniz.’ Ayrı bir örgütlenmeye gidebilmeliyiz. Ne demektir bu? Üretim odaklarında, bölge planlarında, sulama havzalarında ve organize sanayi bölgelerinde örgütlenme. Böyle bir tasarım olmalı. İşte, bunları konuştuk.”

SEÇİM YORUMU: BÜYÜK BİR BAŞARISIZLIK, BÖYLE DEVAM EDEMEYİZ

Karayalçın, Saymaz’a seçimlere yönelik de şu değerlendirmelerini aktardı:

“Partiyle Kemal Bey'i birbirinden ayırıyorum. Kemal Bey'in oyu; CHP'nin ve ‘Erdoğan gitsin’ diyenlerin oyları. Parlamenter sistem olsaydı bu sonuç hezimetti. Parti yıllardır yüzde 25'e çakılmış kalmış. Hatta Ali Babacan demiş ki, ‘Yüzde 25 içinde DEVA yüzde 4.’ Öyle mi değil mi, bilmiyorum. Yüzde 25'in birkaç puan indirilmesi gerekiyor. O nedenle bunu büyük bir başarısızlık olarak görüyorum. Böyle devam edemeyiz.

Sadece kurulları değiştirerek sonuç elde edemeyiz. 10 ay sonra seçim var. Seçime giderken önce CHP'lilere, sonra seçmene umut vermeliyiz. Nasıl vereceğiz? İnsanlar o gitsin, bu gelsinlerle meşgul. Ben denenmemiş bir şeyi öneriyorum. Yapı değişikliğini öneriyorum.”

“CHP'NİN OKKALI BİR YEREL YÖNETİMLER BİLDİRİSİ SUNMASI GEREKİYOR”

Olağan kurultayın seçimden önce yapılması gerektiğini savunan Karayalçın, “Bu tartışmaları ilçe ve il kongrelerinde yapacaksak, ortaya çıkan görüşlerin nihai karar şekline dönüştürülmesi kurultaydadır. Kurultayın seçimden sonraya kalması demek, bu düşüncelerin kadük olması demektir. Bu endişeyi taşıyorum. İkincisi de ittifak bitti artık. İttifak yapılacaksa da büyük pazarlıklar olacak. HDP'nin durumunun ne olacağı belli değil. CHP'nin okkalı bir yerel yönetimler bildirisi sunması gerekiyor” dedi.

İMAMOĞLU YORUMU

Karayalçın, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “değişim” çıkışıyla ilgili de, “Talebin tanımlanması lazım. Neyin değişimini istiyoruz” sorusunu gündeme getirdi.

"ÖRGÜTÜ DAHA BİR BAĞLI YAPMAK NE ANLAMA GELİYOR, BİLMİYORUM"

Karayalçın, Kılıçdaroğlu’nun örgütleri kendisine bağlamasına da anlam veremediğini belirterek, “Zaten bütün parti ona bağlı. Örgütü daha bir bağlı yapmak ne anlama geliyor, bilmiyorum” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN