Kimyasal yerine bunları kullandı! Hem verimini arttırdı hem hastalıklardan kurtuldu: Rekolte yüzde 40 arttı

Kimyasal yerine bunları kullandı! Hem verimini arttırdı hem hastalıklardan kurtuldu: Rekolte yüzde 40 arttı

Manisalı çiftçiler, kimyasal ilaçları terk edip yerli ürünlere yönelince hem ürünlerdeki hastalıklar azaldı hem de rekolte yüzde 40’a kadar arttı. Pestisit kalıntısı içermeyen bu yeni yöntem tüketicinin de güvenini kazandı.

Manisa’da tarımda sessiz bir devrim yaşanıyor. Üreticiler, geleneksel kimyasal gübre ve ilaçlar yerine yerli üretim “Davut Suyu” ve “Karia Bor Gübre” kullanarak, hem ürünlerdeki hastalıklarla mücadelede başarıya ulaştı hem de rekoltede büyük artış elde etti. Yeni yöntemle birlikte hem maliyetler düştü hem de pestisit kalıntısı olmayan daha sağlıklı ürünler yetiştirilmeye başlandı.

Çiftçilerin bu yerli ürünlerle elde ettikleri sonuçlar, bölgede diğer üreticiler için de örnek teşkil ediyor. Özellikle domates, biber, zeytin ve üzüm üretiminde uygulanan bu yöntemle verim yüzde 30 ila 40 arasında arttı, hastalık görülme oranı ise neredeyse sıfıra indi.

ZEHİRSİZ ÜRETİMLE HEM İNSAN HEM DOĞA KAZANDI

resim-2025-07-16-114722190

Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde zeytin ve sebze üretimi yapan Ahmet Çavuşlar, 3 yıldır kimyasal yerine Davut Suyu ve Karia Bor kullandığını belirterek, “3 yıldır kullanıyorum. İlk 2 yıl denemesini yaptım. Bu yıl 3. yıl olduğu için tamamen domateste, üzümde, biberde, tamamen Davut Suyu ve Karia bor kullanarak bu sebzeleri, meyveleri meydana getirdik. Öncelikle mantarı hastalıklar, domatesle tuta, kırmızı örümcek, Unlu bit, bu tür hastalıklarda faydasını kullandım ve gördüm. Gübreden bahsetmek istersek de Karia Bor gübresini kullanarak ürünlerimizde kalite beslemede herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Kaliteli bir ürün çıkardık. Çevrede duyduğum kadarıyla domates üretiminde rekoltede çok düşük bahsediliyor. Rekoltenin düşük olduğu bahsediliyor. Şu an ben bu arazimde 10 ton üzeri domates bekliyorum. Rekolte artışında destekleyici bir ürün olduğunu bahsediyorum, iddia ediyorum hatta. Gayet kaliteli bir ürün tüm çiftçilerimizin kullanmasını tavsiye ederim” dedi.

Davut Suyu’nun üreticisi Davut Eriş ise, “Normalde domates tarlasında, bağda veya sebzelerde o ürünü koruyabilmek için, yetiştirebilmek için birçok pestisit dediğimiz zehir ve kimyasallar kullanmak gerekiyor. Ancak bunu kullandığımızda sıfır pestisit artı birçok bitkiyi koruması zor olan unlu bit gibi, kırmızı örümcek gibi, tuta gibi bilhassa domatesçiler bu tuta’dan çok şikayetçidir. Allah’a şükür şu ana kadar kullanılan hiçbir yerde tuta denilen kurt olmadı. Meyvelere zarar veremedi. Kırmızı örümcek olmuyor. Akar grupları olmuyor. Artı bakteriyel hastalıkları olmuyor. Artı yine domatesli üniversitede denemesi yapılmıştı. Kökte yüzde 333 bir artış artı canlılık indeksinin yüzde 136 arttırdığı görülmüştü. Yani damlamadan ve üstten kullandığımızda sağlıklı kökle birlikte sağlıklı bitki oluyor. Dolayısıyla zararlılar veya mantari gibi hastalıklar veya bakteriyel hastalıklar kolay kolay yanaşamıyor. Yani yüzde 95 oranında başarılı. Maliyet olağanüstü derecede düşüyor zaten. Normal ilaçlama maliyetleriyle baktığımızda bilhassa büyük çiftçilerde çok büyük maliyetler oluşuyor. Ama Davut suyu kullanıldığında mecbur kalmadıktan sonra zaten herhangi bir şekilde zehir veya kimyasal kullanılmasına gerek kalmıyor. Dolayısıyla ilaçlama yaparken çiftçilerimiz kendilerini zehirlemiyor. Ürettikleri ürünle başkalarını zehirlemiyor. Hem maliyet açısından hem de sonuç itibarıyla mükemmel sonuçlara ulaşıyoruz” sözleriyle ürünün etkilerini özetledi.

REKOLTEYİ YÜZDE 40’A KADAR ARTIRDI

resim-2025-07-16-114737401

Ziraat Mühendisi Mehmet Çavuşlar, bu doğal yöntemin sadece hastalıkları önlemekle kalmadığını, aynı zamanda verimi de ciddi oranda artırdığını vurgulayarak, “Ürünlerimiz kesinlikle bayağı bir gelişti. Öncelikle Davut suyu, kullanarak halkalı leke, kara leke gibi önemli hastalıkları büyük ölçüde azalttık. Karia gübre ve onun çeşitleri sayesinde de zeytin tutumu, zeytin şişirme, sürgünler, yaprak parlaklığı olarak her türlü çok büyük fayda gördük. Sonucunu gördük. Rekolteyi neredeyse yüzde 30 yüzde 40 kadar arttırdık bölgemizde. Bu da çok güzel bir rakam. Hem maliyetimizi azalttık hem de ürünümüzün kalitesini fazlalaştırdık. Yani bu neredeyse aranan ve bulunamayan bir şey” ifadelerini kullandı.

Karia Gübre kurucusu İsmail Güler ise, geliştirdikleri gübrenin içinde stres hormonları da olduğunu belirterek, “Borlu ürünümüzü 2-3 yıl araştırma enstitülerinde deneyerek bir ARGE çalışması yaparak yıldan yıla geliştirdik. İçerisinde komple bir kombi haline getirdik. Bitkinin kökünden dal budak, çiçek tutumu, dökülmesini engelleme, işte meyve iriliği gibi etkilerini artıracak mineraller kullanıyoruz. Ayrıca biliyorsunuz hava sıcak gidiyor. Su sıkıntıları yaşanıyor. Bunların da bir nebze önüne geçebilmek için ürünümüzün içerisinde stres hormonları da var. Bu sayede bitki sadece bir yerine değil tamamen çalışmış hale geliyor. Bu Türkiye genelinde zaten her yerde bayilerimiz var. Çiftçilerimiz bize kolayca ulaşabiliyor. Çiftçilerden gelen sonuçlar da çok güzel” dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN