Kış aylarının vazgeçilmez ürünleri arasında yer alıyor 123 yıldır aynı yöntemle sofralara Tat veriyor. Dede mesleğine yüz çevirmeyen gençler üç kuşaktır süregelen geleneğin bayrağını sırtlanıyor. Babadan oğula kalan bu meslek bolca kazandırıyor.
Siirt’te üç kuşaktır süregelen geleneksel helva üretimi, dededen toruna aktarılan bir miras olarak yaşatılmaya devam ediyor. 123 yıldır aynı yöntemle yapılan Siirt helvası, kış aylarında yoğun ilgi görürken lezzetiyle de bölgenin vazgeçilmez tatları arasında yer alıyor.
1902’DEN BERİ AYNI LEZZET
Helva ustası Hüsamettin Ören (61), dedesinden devraldığı mesleği aynı titizlikle sürdürüyor. 10 yaşında dedesinin Helvacılar Çarşısı’ndaki iş yerinde mesleğe adım atan Ören, 1902 yılına ait esnaf kaydına ulaştıklarını ve helva üretiminin o tarihten bu yana aynı yöntemle devam ettiğini belirtiyor. Siirt helvası, bakır kazanlarda yoğrulup, yerli susamdan elde edilen tahinle hazırlanıyor.
“ÜÇ KUŞAKTIR AYNI ÖZENLE ÇALIŞIYORUZ”
Hüsamettin Ören, baba ve dedesinden öğrendiği teknikleri torununa aktararak geleneği yaşatıyor. Siirt Küçük Sanayi Sitesi’ndeki imalathanesinde helvanın sade, kakaolu ve fıstıklı çeşitlerini üreten Ören, “Kaliteden asla ödün vermiyoruz. Kaliteli susam ve tahin kullanarak helvamızı hazırlıyoruz. Bu iş, emek ve titizlik isteyen bir meslek. Torunuma da öğreterek geleceğe taşıyoruz” dedi.
SİİRT HELVASI YURT İÇİNE DAĞILIYOR
Siirt helvası, yalnızca kent içinde değil, Van, Bitlis, Muş, Batman ve Şırnak gibi çevre illerde de yoğun talep görüyor. İstanbul’daki Siirtliler için özel üretimler yapan Ören, ürünlerini 750 gramlık ve 4 kilogramlık ambalajlarla satışa sunuyor.
MÜŞTERİLERDEN TAM NOT
Helvanın lezzetiyle ün saldığını belirten müşterilerden İsmail Toprak, “Batman’dan buraya geliyorum ve helvamı buradan alıyorum. Lezzeti her yerde aynı değil” dedi. Akif Erdoğan ise, “Eskiden Siirt helvasını yiyenlere ‘Zengin bu’ derlerdi. Helva burada ayrı bir kültür. Kış aylarında bol bol tüketiyoruz” ifadelerini kullandı.
DEDENİN MİRASI, GELECEĞE TAŞINIYOR
Torun Muhammet Yusuf Ören, dedesinin yanında mesleği öğrenmenin mutluluğunu yaşadığını belirterek, “Bu geleneği sürdürmek, dedelerimden kalan mirası devam ettirmek çok güzel. Aynı kalite ve titizlikle bu işi geleceğe taşımayı planlıyorum” dedi.
Siirt helvası, 123 yıllık geleneksel üretim yöntemleriyle damakları şenlendirmeye ve bölge ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor.