Kış geldi herkes ona sarıldı! Fayda derken zarar görmeyin! Karaciğeri resmen ağır ağır öldürüyormuş

Kış geldi herkes ona sarıldı! Fayda derken zarar görmeyin! Karaciğeri resmen ağır ağır öldürüyormuş

Kış aylarında soluğu aktardığı alanlara uzmanından uyarı geldi. Fayda diye bol bol tükettiğiniz o ürün karaciğerinizi resmen ağır ağır öldürüyor. Her şeyin fazlası zarar sözü bir kez daha gerçekleri gözler önüne serdi. Karaciğeri zehirliyor organ nakline kadar götürüyor.

Kış aylarında herkessin sıkça tükettiği bitki çaylarını kına karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten uzmanlar vatandaşlara da uyarılarını peş peşe sıralıyor. Kış çayı mevsiminin başlaması ile birlikte kullananlardaki yoğunluğa dikkat çeken uzman isimler her şeyin fazlası zarar diyerek yüksek miktardaki tüketimlerin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine değindi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Alper Şener, soğuk havalar ile birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarının arttığını belirtti. Kış çayı mevsiminin başladığını belirten Şener, fazla tüketilmesi durumunda karaciğer yetmezliği, karaciğer zehirlenmesi ve organ nakli ne kadar giden bir süreci görülebileceğinin altını çizdi.

KARACİĞERİ YAVAŞ YAVAŞ ÖLDÜRÜYOR

Kış mevsiminin vazgeçilmez ürünleri arasında yer alan kış çaylarındaki tehlikeye değinen Prof. Dr. Alper Şener, “Kış çayları yoğun kullanılıyor. Kış çayları başlamasıyla birlikte de kış çaylarının maalesef bazılarının, bazı tüplerinin, bazı tiplerinin, bazı karışımların, karaciğerde toksik etki yani zararlı etki, karaciğer zehirlenmesine sebep olması gibi tablo da başlıyor. Bu bazen hafif seyrediliyor, bazen de ağır seyredebiliyor. Organ nakline kadar sebep olabiliyor.” dedi.

cay-icmek-3.jpg

Kış çayı tüketmek isteyen kişilerin patentli özellikle aflatoksin, mikotoksin taramasından geçmiş ürünleri kullanmasını tavsiye eden Şener, kimse alınıp gücenmesin diyerek aktarlarda yapılan kış çaylarında mantar zehirlerin taraması gibi rutin işlemlerin yapılmadığını söyledi. Bu ürünlerin çuval içerisinde saklandığını vurgulayan Prof. Dr. Alper Şener, saklama işleminin ardından satış hızına göre çıkaralım havalandırılarak işlenmeden önce herhangi bir tarama yapılmadığına aktardı. Şener, bu ürünlerin düzensiz kullanılması ya da fazla kullanılması durumunda karaciğerde toksik etki meydana geldiğini ifade etti.

HANGİ ÇAY DAHA GÜVENİLİR?

Tüketilen bitki çaylarının karaciğeri yoğurduğunu ifade eden Prof. Dr. Alper Şener, vücuda giren her şeyin karaciğerde metabolize edildiğinin altını çizdi. Tüketilen gıdaların Öncelikle karaciğere uğradığını aktaran Şener, “Karaciğerde ciddi anlamda enzim yükseklikleri, toksik dediğimiz tablolara sebep olabiliyor. Bunların bazıları ki az bir oran değil, yüzde 10’a kadar da çıkabilir, literatüre baktığınız zaman, ciddi karaciğer yetmezliği, hatta karaciğerin nakline kadar gidebilecek tablolara sebep olabiliyor.” şeklinde konuştuğu.

kis-cayi.jpg

Kış çayları içerisinde en güvenilir olanlarını sıralayan Şener, ıhlamur, kuşburnu gibi çayların diğerlerine oranla daha tüketilebilir düzeyde olduğunu vurguladı. Bu çaylarda da aflatoksin, mikotoksin taramasının yapılması gerektiğini aktaran uzman isim paketli çaylar olmasının en ideali olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Alper Şener, “En güvenilir olanlar bunlar. Ada çayı bile dürüst olmak gerekirse bu açıdan çok güvenilir değil. Çünkü ada çayı da özellikle östrojen içeriği yani hormon içeriği yoğun besinlerden bir tanesi erkek bireylerde çok yoğun ve sıkı tüketimini çok fazla önermiyoruz.” sözleriyle açıklamalarını sonlandırdı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN