Koç Üniversitesi’nin Mayıs 2025 Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi’ne göre, 12 ay sonrası için ortalama enflasyon beklentisi %67’ye geriledi. Yıl sonu beklentisi %69’da sabit kaldı. Geçmiş 12 aya dair beklenti ise %73 olarak ölçüldü. Altın, döviz ve kripto para tercihlerinde düşüş görüldü. Katılımcıların %23’ü TL’den dövize geçmeyi düşündüğünü belirtti.
Koç Üniversitesi tarafından yürütülen Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi’nin Mayıs 2025 sonuçlarına göre, vatandaşların enflasyon algısında bir miktar iyileşme gözlemlendi. Ekonomist Prof. Dr. Selva Demiralp, "Mayıs ayında enflasyon beklentilerinde bir önceki aya kıyasla kısmi bir iyileşme olduğunu gösteriyor" değerlendirmesini yaptı.
ORTALAMA BEKLENTİ YÜZDE 67’YE GERİLEDİ
Anket 7-10 Mayıs tarihlerinde 1917 kişiyle gerçekleştirildi. Katılımcıların 12 ay sonrasına ilişkin ortalama enflasyon beklentisi %67 oldu. Bu oran, bir önceki aya göre 1 puanlık bir düşüşe işaret ediyor. Yıl sonu enflasyon beklentisi %69 ile değişmezken, geçmiş 12 aylık döneme dair beklenti %78’den %73’e indi.
Selva Demiralp, anketin katılımcı yapısına dair şu bilgileri paylaştı: “Bu ayki ankete katılan 1917 kişinin üçte biri geçen ay da katılmış bireylerden oluşurken; üçte ikisi yeni katılımcılardan oluşuyor.” Demiralp, hem Nisan hem de Mayıs anketlerine katılanlarda da benzer yönde iyileşme gözlemlendiğini belirtti.
DÖVİZ VE ALTINA İLGİ AZALIYOR
Ankette, katılımcılara önümüzdeki 12 ayda tasarruflarını hangi araçlarla değerlendirmeyi planladıkları da soruldu. Prof. Dr. Demiralp, “Bu ay, altın, döviz alımı ve döviz mevduatına yönelik tercihlerde belirgin bir düşüş var” dedi. Bu değişim, Merkez Bankası’nın sıkılaştırıcı politikalarının ve 19 Mart sonrası yaşanan siyasi gelişmelerin etkisinin sınırlayıcı olabileceğine işaret ediyor.
ENFLASYON ALGISI TASARRUF TERCİHLERİYLE UYUMLU
TL mevduatını tercih eden katılımcıların enflasyon beklentileri, yatırım fonu, döviz ve gayrimenkul gibi enflasyona karşı koruma araçlarını tercih edenlere göre daha düşük kaldı. Demiralp, “Bu durum, enflasyon beklentisi yüksek olan bireylerin TL cinsinden varlıkları daha az cazip bulduğu yönündeki argümanla tutarlı” yorumunu yaptı.
EĞİTİM DÜZEYİ İLE BEKLENTİLER ARASINDA FARK
Anket sonuçları, eğitim seviyesine göre de farklılık gösteriyor. Üniversite mezunlarının beklentileri artarken, lise ve altı eğitim düzeyindeki bireylerde düşüş gözlemlendi. Bu durum, sosyoekonomik gruplar arasında enflasyon algısında bir yakınsamaya işaret ediyor.