Koronadan sonra yeni pandemi korkusu! Tehlikede olan ülkeler arasında Türkiye'de var! Mutlaka tedbirli olun

Koronadan sonra yeni pandemi korkusu! Tehlikede olan ülkeler arasında Türkiye'de var! Mutlaka tedbirli olun

Dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 virüsünün yeni virüsleri de beraberinde getirebileceği endişe oluşturuyor. En büyük tehdit olarak görülen ve insanlığın %75'ini öldürme gücüne sahip olan Ebola ve Nipah virüsleri uzmanları endişelendiriyor. Önlem alınmaması durumunda kuşku gribi, KKKA ve veba hastalıklarının da yayılabileceği söyleniyor. İşte Türkiye'yi tehdit eden o salgın hastalıklar…

Koronavirüs pandemisinin ardından yeni yeni normalleşme süreci başlarken yeni virüslerin gündeme gelmesi insanlığı tehdit ediyor. İngiltere'de bulunan Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA) salgın hastalıklara karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı. Dünya çapında görülen salgın etkisinin birbirini takip ettiğini vurgulayan Ajans, yeni listede 15 bulaşıcı hastalık olduğunu aktardı. Bilim insanlarının listede yer alan hastalıkları yüksek sonuçlu bulaşıcı hastalık olarak nitelendirdiğini belirten Ajans, ülkelere göre hastalıkların ayrıldığını ve vakaların tespitlerini aktardı. İşte Türkiye'yi tehdit eden o salgın hastalıklar…

EBOLA VE NİPAH VİRÜSÜ TEHLİKE SAÇIYOR


NTV'de yer alan bilgiler ışığında listedeki salgın hastalıklar arasında Ebola ve Nipah olduğu belirtildi. İki virüsün listenin en üst sıralarında yer aldığı görülürken hastalığın %75 oranında ölümcül olabildiğinin altı çiziliyor. Hastalığın semptomları arasında ateş, yorgunluk, kas ağrısı, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve döküntü yer alıyor. Ebola virüsünün yayılım yolları arasında ölen bir kişinin kanı veya vücut sıvıları ile temas yer alırken virüsün bulaşmış olduğu nesnelere temas olarak görülüyor.

virus.jpg


Ebola virüsü için herhangi bir spesifik tedavi yöntemi ya da aşı yer almamaktadır. Ebola salgınlarının Sahra altı Afrika'da sıklıkla yaşandığı vurgulanırken son zamanlarda dünyanın farklı bölgelerinde de görülebildiği ifade ediliyor. Ebola'ya benzer diğer bir virüs ise ölümcülük oranı olarak Nipah virüsü görülmektedir. İlk başta hayvanlarda bulaş görülen Nipah virüsünün yarasalardan insanlara aktarıldığı gözlemlenmektedir.

Virüsün diğer bir bulaş yolu ise kontamine yiyecekler olarak görülürken doğrudan insandan insana bulaştığı da görülmektedir. Nipah virüsü semptomları arasında ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, baş dönmesi ve mide bulantısı gözlemlenirken beyin sapı ensefalitine olarak ilerlediği ve ölüme sebep olduğu görülmektedir. Nipah virüsünün de herhangi bir tedavisi ya da aşısı bulunmamaktadır.

virusler-etkisini.jpg

ÇİN'DE 3 FARKLI KUŞ GRİBİ TESPİT EDİLDİ


Kovid-19 salgınının çıkış noktası olarak görülen Çin'de ise 3 farklı türe sahip kuş gribi tespit edildiği açıklandı. İçinde yaygın olarak bilinen kuş gribinin Avian influenza A olduğu söylenirken bunun alt dalları olan H5N1, H7N9 ve H5N6 türünde virüsler yer alıyor.

Kuş gribi salgınının yıkıcı etkisi vatandaşları korkuturken geçtiğimiz hafta biz onlar arasındaki endişe verici salgınla birlikte korku da gitgide arttı. Bilim insanları hastalığın bir sonraki pandemiyi tetiklemesinden endişe duyarken virüsün de pusuda beklediğini ifade ediyor. Bunun yanı sıra uzman isimler ölümcül kuş gribinin bulaşıcı bir mevsim hastalığı ile birleşmesi durumunda tehdit oluşturduğunu aktardı.

dunya-virus.jpg

TÜRKİYE'Yİ TEHDİT EDEN SALGIN HASTALIKLAR NELERDİR?


UKHSA tarafından yayınlanan listede Türkiye'yi de tehdit eden virüsler olduğu belirtildi. Türkiye'yi tehdit eden hastalığın ise H5N1 olduğu aktarıldı.

Yıllar önce Türkiye'de ortaya çıkan H5N1 virüsü kuş gribi olarak bilinmektedir. Kuşları etkileyen Bu hastalık aynı zamanda insanları ve diğer hayvanları da enfekte edebilecek İnfluenza A virüsünü bir türü olarak görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklama kapsamında Türkiye'de çok sayı H5N1 vakası olduğu bildirildi.

h5n1.jpg

2006 yılında Türkiye'deki kümes hayvanlarında ortaya çıkan H5N1 virüsü peşinden salgınlara neden oldu.1 milyondan fazla kuş itlaf edilirken etkilenen bölgelerdeki kümes hayvanları hareketine de yasak getirildi. 2014 yılının Ocak ayında ise Türkiye'deki bir insanda H5N1 virüsünün tespit edildiği söylendi. Yayınlanan rapor kapsamında 2011 yılında H5N1 virüsünün ilk insan vakası olarak tespit edildiği belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü 2017 yılında ise Türkiye'de yabani kuşlardan kaynaklanan H5N8 kuş gribinin görüldüğünü duyurdu. Türkiye'deki yabani kuşlarda ve kümes hayvanlarında görülen vakaları açıklamaya devam eden Dünya Sağlık Örgütü, kümes hayvanı yetiştiricilerinin enfeksiyonlardan korunmak için önlem alması gerektiğini vurguladı. Alınan önlemlerin toplum sağlığı açısından önemli bir yere sahip olduğu belirtildi.

HANGİ ÜLKEDE HANGİ SALGIN HASTALIK GÖRÜLÜYOR?


Yayınlanan liste kapsamında ülkelere göre hangi virüslerin görüldüğü tek tek açıklandı. Kuş gribi Avian Influenza, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi CCHF, verem plague, Marurg humması Muarburg ve Lassa ateşi Lassa fever kistede yer alan virüsler arasında görülmektedir.
virus-liste.jpg

virus-liste-1.jpg

virus-liste-2.jpg

virus-liste-3.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN