Kredi kartı sahiplerine 1001 TL ödeme yapılıyor! Karar yürürlüğe girdi, başvuranın hesabına yatırılıyor

Kredi kartı sahiplerine 1001 TL ödeme yapılıyor! Karar yürürlüğe girdi, başvuranın hesabına yatırılıyor

Türkiye'de milyonlarca kredi kartı kullanılıyor. Bankalar, kredi kartı sahiplerinde her yıl düzenli olarak kart ücreti alıyor. Fakat bu ücreti ödemek zorunda olmadığınız gibi geçmiş ödemelerinizi de geri alabilirsiniz. İşte, kart ücreti iadesi ile ilgili emsal karar...

Koronavirüs salgını ve deprem felaketinin ardından ekonomik darboğaz yaşanıyor. 2020 yılından bu yana kredi kartı kullanma sayısında artış yaşanıyor.

Yüksek enflasyon nedeniyle kredi kartlarının limitleri yükseltildi. Bankalar, kart sahiplerinden yıllık 'kart ücreti' almaya devam ediyor. Tüketicilerin mahkemeye yaptığı 'kart ücretinin iadesi' başvuruları sonrası emsal kararlar verildi.

KART ÜCRETİ GERİ ALINABİLİR Mİ?

Bankaların tüketicilerden elde ettiği gelir kalemlerinden biri olan kart ücretleri, vatandaşlardan 12 aylık kullanım bedeli olarak alınıyor. Kart aidatları genel olarak yıl sonlarında müşterilerin ekstrelerine yer alıyor.

Konu ile ilgili konuşan Tüketici Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, "2011'de yenilenen Tüketici Kanunu 31/3 maddesinde tüm kartları çıkaran kuruluşlar tüketicilere aidatsız kart sunmasını emretmektedir. Ne var ki tüm kart çıkaran kuruluşlar tüketiciye bu alternatifleri kendiliğinden sunmadıkları gibi ancak şiddetli itiraz durumunda 'İsterseniz size aidatsız kart verebiliriz' yaklaşımını sergiliyorlar, tek yanlı olarak aidat yansıtıyorlar.

Aidatsız kart sunulması yönündeki kanun maddesi, bankaların kendiliğinden kart hamiline aidatsız kart teklif etmesini öngörmektedir. Ancak tüm bankalar tüketicinin talebini almadıkça bunu hatıra bile getirmemektedirler. Vatandaşlar kart aidatı talep eden kuruma itiraz edebilir. Sonuç alamazsa Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurmalı. Eğer buradan da sonuç alamazsa 15 gün içerinde Tüketici Mahkemesi'ne itiraz davası açın" açıklaması yaparak kart ücretlerinin geri alabileceklerini dile getirdi.

KART ÜCRETİ İADESİ NE KADAR ALABİLİRİM?

Özel bankalar kart aidatı olarak müşterilerinden en az 130 TL ile 280 TL arasına kadar aidatı alıyor. Ortalama 200,20 TL'den hesaplanması durumunda ise 5 yıl için ortalama 1001 TL gibi bir ücret geri alınabilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN