Asgari ücret ilk kez 5 haneli oluyor! Erdoğan sinyali verdi milyonlar umutlandı

Asgari ücret ilk kez 5 haneli oluyor! Erdoğan sinyali verdi milyonlar umutlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün enflasyonla ilgili vatandaşları rahatlatacağız açıklaması temmuzda asgari ücrete zam geliyor umutlarını artırdı. Kulislerde asgari ücretle ilgili 3 farklı zam modeli konuşuluyor. Buna göre asgari ücret ilk kez 5 haneli rakamlara çıkıyor. Detaylar haberimizde...

Asgari ücret, çalışanların maaşlarına yapılan vergi ayarlaması ile artırılarak alım gücünün yükseltilmesi amaçlanıyor. Yapılacak yeni düzenleme ile birlikte ücretler üzerindeki vergiler yeniden belirlenerek, çalışanların gelirleri artırıcı uygulamalar hayata geçirilecek. İşçi temsilcisi TÜRK-İŞ ve işveren temsilcisi TİSK'in görüşleri alınarak taslak çalışmalar yapılıyor.

3 FORMÜL ÖNE ÇIKIYOR

Ankara kulislerinde konuşulan senaryoya göre, asgari ücret zammı için üç farklı formül öne çıkıyor. İlk seçenek yüzde 25 zam formülü. İkinci seçenek yüzde 30 ve üçüncü seçenek ise yüzde 35 zam formülü. Ayrıca, Temmuz ayında yapılacak asgari ücret zam oranının yıllık enflasyon rakamlarının yüzde 21,43 ila 26,61 aralığında olması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET 5 HANELİ OLUYOR

Temmuz ayında yüzde 25 zam yapılması durumunda asgari ücret net ücreti 10.633 TL olacak. Brüt ücret ise 12.510 TL olacak. Yüzde 30 zam yapıldığında ise net ücret 11.058 TL, brüt ücret ise 13.010 TL olacak. Yüzde 35 zam yapıldığında ise net ücret 11.475 TL, brüt ücret ise 13.500 TL olacak.

Enflasyonun üzerinde belirlenecek zam oranı sayesinde milli gelir artışları tabana yayılarak ekonomik kalkınma sağlanacak. Asgari ücret zammı için Haziran ayında yapılacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında, işçi, işveren ve hükümetin 5'er kişilik ekibi toplanarak ön görüşmelerini yapacaklar. 6 aylık enflasyon rakamları da önemli bir kriter olarak kullanılacak.

ERDOĞAN'DAN ZAM SİNYALİ

Son toplantıda uzlaşılan rakam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak. Erdoğan'ın onayının ardından, yeni asgari ücret için yasal düzenleme süreci başlayacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Ordu'da yaptığı seçim konuşmasında TÜİK'in açıkladığı yıllık 43'lük enflasyon rakımına atıfta bulunarak, "Çarşı pazardaki pahalılığı yine biz aşarız. Refah kaybını telafi ediyoruz. Çalışanları ve emeklileri daha da rahatlatacağız" dedi. Erdoğan'ın bu açıklaması temmuzda zam sinyali olarak algılandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN