Küçük depremin etkisi büyük oldu! 4.7 deprem sonrası korkutan olay: "Yer değiştirdi"

Küçük depremin etkisi büyük oldu! 4.7 deprem sonrası korkutan olay: "Yer değiştirdi"

Küçücük bir deprem deyip geçmeyin etkisi hissedilenden büyük oldu.4.7 şiddetindeki depremin ardından yaşanan olay herkesi korkuttu. Deprem sonrasında yer değiştirdi…

30 Mart'ta Elazığ'da meydana gelen 4.7 şiddetindeki deprem sonrasında Bingöl'ün Bahçeli Köyü'nde içme suyu kanalında oluşan kayma ile arazideki yarıklar drone ile görüntülendi. Merkez üssü Elazığ'ın merkezi olan olayda 13,83 kilometre derinliğinde gerçekleşen deprem 4.7 büyüklüğünde bir sarsıntıya neden oldu. Depremin ardından tahliye deposunda suyun kesildiğini fark eden köylüler yaklaşık 2,5 kilometre uzaklıktaki su kanalını kontrol etmeye gitti. Gördükleri manzara karşısında şaşkına dönen köylüler neye uğradığını şaşırdı.

DEPREMİN SONU FELAKET OLDUĞU

2,5 kilometre uzaklıktaki su kanalını kontrol etmeye giden Bahçeli Köyü muhtarı Sıtkı Karakoç ve bazı vatandaşlar kanalda belirgin bir şekilde kayma olduğunu gördü. Borular patlarken arazinin dereye bakan kısmında heyelan oluştuğu aynı zamanda çeşitli derinliklerde yarıkları meydana geldiği görüldü.

Durumum yetkilileri iletilmesi üzerine bölgede inceleme yapan Bingöl Üniversitesi (BÜ) Enerji, Çevre, Doğal Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Kenan Akbayram, bazı tespitlerde bulundu.

bahceli-koyu.jpg

BORULAR PATLADI

Kendini tutamayan düzlemlerde çok ciddi yağmur suları veya kar erimeleri ile birlikte depremin de meydana gelmesi durumunda toprağın hareket edebileceğini dile getiren Akbayram, buradaki temel nedenin deprem olduğunu belirtti.

Bazı pay haritalama çalışmalarında genç fay zonu adı verilen veya Doğu Anadolu fay zonu olarak paralel bir takım fay hattı bulunduğuna dikkat çeken Akbayram, bu tür bir fay hattının bölgede olduğunu belirtti. Hemen pay üzerinde oluşan heyelanın olduğuna dikkat çeken uzman isim, “Aynı şekilde tam o yönde olmayan farklı faylar da var. Bunların yaşları, nitelikleri, diri olup olmadıkları yani deprem üretip üretmeyecekleri çok net olmasa da bunlar jeomorfolojide yani doğanın içerisinde takip edebildiğimiz faylar. Bu fayları da ayrıntılı bir şekilde araştırmak lazım. Bu fayların da bu bölge, Genç ilçesi ve Bingöl'ün merkez ilçesi için tehlike yaratabilecek faylar olabileceğini düşünüyoruz. Su kanalları aslında yön değiştirmiş, borular patlamış hareket esnasında dolayısıyla da kanallarla olan bağları kopmuş. Yani bu çok tipik heyelan alanlarında, yapılarda olabilecek deformasyonlar." dedi.

bingol-bahceli-koyu.jpg

KANALI TAKİP EDEREK SORUNA ULAŞTI

Bahçeli köyü muhtarı Sıtkı Karakoç su kanalını izleyerek bu durumu tespit ettiklerini dile getirdi. İçme suyu kanalının 3 noktasını patlama ve kopukluk olduğunu belirten Karakoç arızanın giderilmesine rağmen su akışının sağlanamadığını vurguladı. Yeniden kontrol etmek için bölgeye gittiklerinde Bazı yerlerde bükülme olduğunu ifade eden Karakoç, kaymalar olması nedeniyle hortumu yüzeyden çekmek zorunda kaldıklarını belirterek arazideki su kanalında büyük bir kayma ve yarıklar oluştuğunu da dile getirdi.

4 METRE YER DEĞİŞTİRDİ

Bölgenin büyük bir heyelan sahası olduğunu dile getiren Akbayram, Elazığ'da yaşanan depremin de bu heyelanı tetiklediğini aktardı. Su kanalında 4 metreye Varan yer değiştirmeler olduğuna dikkat çeken uzman isim bir fayın tetiklediği düşey hareketle ilgili olarak bu kanalların yer çekiminin de etkisiyle aşağı yönlü hareket ettiğini vurguladı. Bu tarz bir heyelanın en Bingöl'de her an olabileceğine dikkat çeken Akbayram depremlerin de bu durumu tetikleyebileceğini ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN