Kuraklık ayçiçek yağı fiyatlarına yansıyabilir! Yüzde 30 düşüş yaşayan fiyatlar yeniden yükselecek, Yağış olmazsa durumlar ciddi

Kuraklık ayçiçek yağı fiyatlarına yansıyabilir! Yüzde 30 düşüş yaşayan fiyatlar yeniden yükselecek, Yağış olmazsa durumlar ciddi

Ülkemizde yaşanan enflasyon ve küresel şartlar altında yaşanan olaylar sonucunda fiyat rekoru kıran ayçiçek ağı yeniden gündeme geldi. Son zamanlarda fiyat düşüşü yaşayan ayçiçek yağı yüzde 30 oranında gerileme kaydetti. Sektör temsilcileri ise gelen tehlikeyi önceden duyurdu. Kuraklık ile birlikte ayçiçek yağı fiyatları yeniden yükselebileceği tahmin ediliyor. İşte tüm detaylar...

KURAKLIK ÜRÜN FİYATLARINI ETKİLİYOR

Ülkemizde yaşanan enflasyon ile birlikte birçok ürün fiyatında büyük bir artış meydana gelmişti. Ülkemizde en çok konuşulan ürünlerden birisi de ayçiçek yağı olmuştu. Ayçiçek yağı için gerekli olan yağlık ayçiçeği ihtiyacının hemen hemen yüzde 50'si Trakya tarafından karşılanıyor.

Ekim dönemi için hazırlıkları başlatan üreticiler kuraklık bakımından endişe duyuyor. Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç tarafından durum açıklaması geldi. İlerleyen günlerde ürün hakkında sıkıntılar yaşanma ihtimalinin görüldüğünü belirtti. En çok yağış olan dönemlerde çok az bir yağışın olmasıyla birlikte neredeyse kasım, aralık, ocak ve şubat aylarında hiç yağmur ve kar yağmadı.

Geçtiğimiz yılda da kurak bir şekilde geçen Trakya bu durum karşısında mağdur oldu. Ülke genelinde yaşanan kuraklık ile birlikte geçtiğimiz yıllardaki kar yağışının yoğun olduğu ülkelerde dahil olmak üzere kuraklık söz konusu. Yağış miktarına bakıldığında ise büyük bir düşüş yaşandığının altı çizildi.

istock-826826350.jpg

AYÇİÇEK YAĞI FİYATLARI YENİDEN ZAMLANABİLİR

Yaşanan kuraklık ile birlikte gözler yeniden ayçiçek yağına dikildi. Yağlık ayçiçek yağının yağış eksikliği nedeniyle rekolte kaybına yol açılabileceği konusunda uyarılar geldi. Uyarılarda bulunan Kırbiç yağışların ciddiye alınmaması halinde rekolte kaybının kötü yansıyacağı bilgisi paylaşıldı.

Ayçiçek yağında bilindiği üzere Trakya'nın yüzde 65 ile 70 oranında ihtiyacını karşıladığı biliniyor. Bu yıl ile birlikte ürün hakkında pek sıkıntı yaşanmadı. Nedeni ise tahıl koridoru olarak gösterildi. Rusya ile Ukrayna arasında patlak veren savaş ile birlikte o blgedeki ürünlerden ülkemize giriş oldu.

Fakat önümüzdeki dönemlerde ekiliş alanlarında yaşanabilecek azalma ülkemizde üretim alanlarının düşmesi hem yağıştan hem de kuraklıktan dolayı yaşanan sıkıntıların olabileceğine dikkat çekti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN